Ode tema u off, ali aj da kažem i ja par stvari.
Ljudi vole da idealizuju sve tuđe pa samim tim i život u inostranstvu.
Ovo pljuvanje nas samih nam je nametnuto i nameće se propagandom svakodnevno već decenijama, i to nam kao po pravilu govore gori od nas. Evo skoro je bilo da su nas stranci kritikovali kako roditelji malo rade sa svojom decom itd (što delimično i stoji, ali je uslovljeno radnim vremenom i lošim poslovima koje smo kopirali od njih, idt.), ali ne može to da ti priča neko ko kao standardnu pojavu ima nasilja i ubistva među decom po školama. Englezi i Ameri ti kenjaju o diskriminaciji cigana, gde ćeš veći paradoks...
U toj hvaljenoj Nemačkoj gde je sve bolje i gde se neuporedivo bolje živi sam bio malo poluturistički, ali dovoljno da vidim neke stvari.
Taj bolji život je jako individualna kategorija. Ko recimo nije mnogo socijalan i ne voli da izlazi mnogo sa ljudima će se recimo lakše uklopiti. U Hamburgu posle 20:00 sretneš čoveka na svakih 5 minuta kako žure kući, mrtav grad, radi samo jedna ulica gde su im kazina, bordel i kafici. Mi smo u smo u 12 zatvorili neki karaoke bar koji je bio najživlji.
Osnovna hrana (ne slatkiši) im je skuplja od naše (proporcionalno je malo jefinija), a užasna je. Bezukusno plastično voće i povrće savršenog oblika, a s ozbirom da ja jedem baš dosta voća, ja ne znam koliko bih morao da dam novca (ako upšte mogu da nađem) za nešto sa ukusom. Džabe što nemac na papiru može da kupi više hrane za platu ako je ta hrana đubre. Zato se svi stranci oduševe našom hranom, zato što jedu lepu hranu bez ukusa.
Odgajanje dece po institucijama (ovome se teži i kod nas), dodvoravanje umobolnim ljudima da ne bi ispao homofob (ili šta već pošto imaju sada bezbroj kategorija), zatvaranje oči na kriminal manjina i imigranata da ne bi ispao rasista, institucija braka (plaćanje alimentacije za dete koje DNK analizom dokazano nije tvoje)...
Ima tu svega tako da svako mora po svojim merilima da odredi da li mu je tu bolji život. Jedino što je istina je da je rad institucija bolji.
Što se Dekatlona tiče, dobrodošli su, ako su povoljni kupovaće se, ako ne onda kao i do sada.
PS: I dalje im je loš sajt, za obuću stoji "vanjska" i "unutranja", ali za to smo sami kao društvo krivi što dopuštamo da prođe.