Planiram nabavku bisaga pa sam montirao donji paktreger da vidim sta funkcionise. Par starih Tatonka bisaga koje imam ne odgovaraju na donji nosac. Imaju slican sistem kacenja kao Ortlieb uz jednu bitnu razliku - razmak izmedju donjeg i gornjeg nosaca je veci, gornji nosac je pri samom vrhu bisage, tako da kada se montiraju, udaraju u tlo. Cak ni sa adapterom koji dize paktreger za nekih ~5cm ne bi bila bolja situacija. Na gornjem paktregeru isto ne odgovaraju (zbog prevelikog razmaka izmedju nosaca), plus sam par puta nosio po kisi nesto u njima - nimalo prijatno kada je sve mokro unutra i pored zamotavanja u kesu itd.
Montiran donji paktreger u najnizoj poziciji (bez adaptera), pozajmio par Ortlieb Bike-Packer Classic bisaga za probu.
Zakljucak: sa ovako montiranim bisagama kaci tlo prilikom srednjeg skretanja tj naginjanja i prelaska preko vecih ulubljenja (korenje od drveca koje je podiglo trotoar). Ocigledno adapteri nisu za dzabe isporuceni sa paktregerom, ali svakako mislim da bisage vece od ovih ne treba montirati na donji paktreger. Posto mi je to bila glavna dilema, da li uzeti bisage ovih dimenzija ili jedan model veci u Ortlieb asortimanu - ostacu na ovoj dimenziji. Dovoljno su velike, ako bas bude zatrebalo za duze ture, dokupicu gornju torbu za zadnji paktreger. Na zadnji paktreger ako budu isle bisage ici ce verovatno one manje, sto bi na klasicnom biciklu bile prednje... Zbog rasporeda mase, mislim da je bolja ova pozicija za velike bisage, koliko ce biti prakticno u praksi pogotovo sa gradskom voznjom, videcu Sam nosac ce uz adapter biti oko 15cm iznad tla (trenutno je 10cm), a bisage ce biti jos par cm nize, ove konkretno su bile oko 6cm iznad tla.
Usput sam isti dan sa biciklom svratio do Thule radnje na NBGD u zelji da probam/kupim UpRide 599 krovni nosac, imaju jedan u radnji za probu. Prodavac je probao drugi krovni nosac (Thule ProRide 598, ne odgovara), taj nije ni hteo uz objasnjenje da nece nikako moci sistem kacenja da se uklopi zbog prednjeg pogona, iako sam hteo da skinem i branike radi probe. Sledeci put skidam branike (tj prednji) pa idem ponovo da probam, jer sam ubedjen da moze da se zakaci bajs, ne na preporucen Thule nacin, ali uz minimalno gimnastike moze. Probali smo u nosac za kuku da stavimo, odgovara, cak i sa svim od opreme na bajsu (oba paktregera, branici..). Medjutim nemam kuku na trenutnom autu niti mogu da je lako nabavim jer je stariji model + atesti i drndanja, vec imam namenske Thule krovne nosace sa kanalom gde bi ovakav neki nosac pasovao 1 na 1.
Polovnih ni za leka, bar za sad sto sam trazio. Predlozi dobrodosli ako je neko video negde ovaj nosac na prodaju ili ako neko ima nosac (makar na probu da se ne objasnjavam opet sa prodavcima). Ako prodavac ne bude voljan, porucicu online i ako se ipak ispostavi da ne odgovara vraticu. Kupovinom online postoji neki zakonski vremenski period gde mogu bez objasnjenja da vratim, bese 2 nedelje.