Imao sam priliku da koristim više uređaja: Garmin edge 1030; 810; 820; 830 i Sigma Rox 12.0, pa hoću da napišem svoj kratak zaključak o njima.
Sigma ROX 12.0
Uređaj koji jako lepo radi. GPS signal mu je odličan, korisiti Open street maps (mislim da ih Sigma nije mnogo prilagođavala), povezuje se na WiFi i na telefon (ne može da vidi SMS/pozive niti bilo koje druge vrste notifikacija) ali vam ne treba kabl za ažuriranje softwera kao ni za uploadovanje vožnji. Nemci ga često updatuju. Baterija negde oko 10h do 15h bez pozadinskog osvetljenja.
Garmin 830
Uređaj koji ima toliko mnogo da ponudi ali ima ogromnu falinku u sebi. Jako brz uređaj u odnosu na Garmin 1030, (u poređenju sa 820 je kao da poredite Zeca(830) sa kornjačom (820)). Ima bateriju koja drži od 15h do 18h bez poz. osvetljenja i brdo stvari za trening. ALI ima i Sony GPS chip (kažu da je na njemu postignuta ušteda na potrošnji baterije) koji ima problem. Dešava se da gubi signal u šumi i/ili među visokim zgradama ili da mu je preciznost jako loša. Garmin pokušava da popravi to software update-ima ali (moje mišljenje da to nije moguće) do sada im nije pošlo za rukom.
Garmin 1030
Uređaj koji je neka mešavina ova dva uređaja gore. Nije brz kao 830 (treba mu solidno vremena da napravi/učita rutu dužu od 60km) ali je dosta GPS precizniji. Brzina rada mu se može porediti sa edge 810. Baterija mu traje od 17h do 20h bez poz. osvetljenja i od update-a 8.0 ima sve trening opcije kao i 830. Isto kao i 830 povezuje se sa telefonom i moguće je videti sve nove SMS ili druge vrste poruka i poziva (obaveštenja). Ima svojih bagova (neki su ispravljivi software update-ima) ali mu je slabiji procesor najveća falinka. Na primer stavite da se ruta/kurs učitava i krenete da vozite dešava se da se pokazivač na mapi ne pomera. Uređaj zna gde se trenutno nalazi ali to ne prikazuje na ekranu sve dok se ruta skroz ne učita (ali ako dodirnete ekran tog trenutka će update-ovati mapu ali opet će ostaviti pokazivač na mapi u jednom mestu (samo sada u onom mestu u kome se nalazio onog trenutka kada ste dodirnuli ekran)).
Garmin 810
Dobar uređaj ali sa starim mapama. Jedini uređaj kojim je baterija izmenjiva a da ne morate ništa da sečete ili lemite. Najveća falinka je da mape se više ne update-uju.
Garmin 820
Jako dobar uređaj sa jako lošim procesorom. Sva ona priča što je pisana oko ekrana u suštini nema veze sa ekranom nego sa procesorom. Sav taj loš odziv i spor rad je povezan sa problemom procesora. Ali mape koje su update-ovane i precizan GPS signal su mu najači aduti. Isto tako SMS/pozivi i ostale notifikacije se vide na samom uređaju. Baterija 10h/12h bez pozadinskog osvetljenja.
Uređaj koji ja koristim je Garmin edge 1030 jer mi daje ono što meni treba. To su mape i to je dugo trajanje baterije.
P.S.
Trajanje baterije je kraće ako se koristi praćenje kursa / kreiranje rute.