I mene ovo jako zanima. Naime, baš kada sam prelomio da moj prvi GPS uređaj bude Garmin 520 plus, sinula mi je opcija da proverim kakav je taj Lezyne i iz specifikacija koje sam pronašao i nekih testova korisnika (neplaćenih) moram priznati da deluje impresivno. Kao glavni konkurent Garminu 520 plus naveo bih Lezyne Mega Color. U suštini je jako sličan sa Garminom 520, ima slične dimenzije, sličan mada za nijansu lošiji ekran u boji koji je nešto malo manje jasan na direktnom Suncu, nema touch screen i upravljanje se vrši preko 4 tastera. Međutim ono što je kod tog Lezyna jako dobro je što se modifikacije i nameštanje gotovo svih opcija na uređaju vrši preko aplikacije sa mobilnog telefona (sa kojim je konstantno sinhronizovan) gde se nameštaju parametri u sitna crevca, kako će izgledati ekrani, šta će prikazivati i tome slično, tako da je upotreba poprilično uprošćena i tasteri se koriste samo za prelazak sa jednog na drugi ekran radi prikaza podataka. Isto podržava ant plus ali takođe i Bluetooth senzore, ima turn by turn navigaciju i rekalkulaciju rute, naravno altimetar ili merač visine, čuva do 400 sati vožnje i ono najvažnije, Lezyne kaže da baterija traje do čak neverovatnih 32 sata što je u poređenju sa onim što Garmin kaže za 520 plus i samo 15 sati, zaista impresivno. Naravno, kada se to upari sa svim senzorima i koristi konstantno navigacija i pozadinsko osvetljenje, to sve traje dosta manje, ali kako pišu korisnici, uz konstantnu navigaciju i pozadinsko osvetljenje izgura do 10 sati. U poređenju sa 520 koji pod istim režimom izgura jedva 4 sata, to je impresivno!
Deluje naravno previše dobro da bi bilo istinito. Ima Leyzne i mane. To je pre svega nešto sporiji hardver i sporije povezivanje sa telefonom prilkom prenošenja podataka, zatim dizajn koji je definitivno na strani Garmina i predebela, predimenzionisana baterija koja pruža odličnu autonomiju ali zato izgleda nezgrapno i glomazno.
Meni ova dva uređaja ulaže u najuži izbor zbog cene. S obzirom da su oba uređaja već više od dve godine u prodaji, cena im je drastično pala a i dalje se mogu naći novi (na evropskom tržištu). Cena od okvirno 160 eura nije mala ali je opet daleko ispod neke redovne cene novijih uređaja tipa Garmin 530 ili 830. Uz navedenu cenu treba uračunati i kupovinu senzora i bar jednog krštenog nosača za korman, pa se tu lagano dobije cifra od 220, 230 eura. Više od toga za prvi GPS kompjuter apsolutno sam siguran da ne bih davao. U razmatranje sam uzeo i Bryton 420e ali sam brzo odustao od njega jer iako ima dobru autonomiju baterije, ipak i dalje ima crno beli ekran kao i softver koji je po rečima korisnika i dalje očajan. Ako neko ima još neki bolji predlog za sličan novac, rad sam da pročitam....