Jump to content

Fotografije

Pomoć pri kupvini brave

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
12 odgovora na ovu temu

#1 JovanCG

JovanCG
  • Members
  • 4 posts

Postavljeno 15 March 2019 - 04:34 PM

Zdravo svima,

Napravio sam neki izbor brava koje sam uspio da nađem ovdje kod mene u Podgorici. U nastavku ću ih nabrojati pa ako neko ima vremena da pogleda i eventualno prokomentariše. Hvala :)

1. U-LOCK TY3891 162x282mm

• model: Tonyon TY3891
  • U-LOCK čelična zaštitna brava
  • rezervni ključ
  • dimenzije: 162x282mm / ø 14mm

Cijena 16.90 E

Mislimi da je riječ o kineskom proizvođaču. Vrlo jeftina brava, zato mi je dosta sumnjiva, prilično teška kada se uzme. Piše da je promjera 14mm.

http://planetbike.rs...mm-black/39342/
SIF-TY3891_1.jpg

2. TY3853 840mm ZGLOBNA + NOSAČ NA RAM

• model: Tonyon TY3853
  • čelična brava iz segmenata
  • rezervni ključ
  • dužina 840mm

Cijena: 23.5 E

http://planetbike.rs...učavanje/22606/

bck0371a00000_1_original_sif-ty3853_2.jp

3. TRELOCK ZT 300

• TRELOCK ZT 300
  • sigurnosni nivo 3
  • IN-X Cylinder
  • zaštita od korozije
  • zaštita od prašine i prljavštine
  • dužina: 85 cm
  • dimenzije u sklopljene brave: 19,5 x 5,5 x 4 cm
  • težina: 750 g

Cijena: 38.9 E

http://planetbike.rs...300-85cm/42947/

SIF-8004904_1.jpg

4. Auvray Chain c-bloc 120 cm

• Hardened steel chain 10 mm
  • Length 120 cm
  • 2 reversible keys
  • Integrated padlock

Cijena 32.95 E

Mislim da se ovaj lanac napravljen prije svega za zaključavanje motora, vrlo težak i vjerovatno nepraktičan za prenos. Međutim, izgleda mi veoma čvrsto i zbog toga je moj favorit. Takođe, odgovara mi zbog fleksibilnosti pri zaključavanju na različita mjesta. 

https://www.amazon.c...0/dp/B00O58XTQK

C_bloc120_417X591.jpg

5.  Auvray ARTICULE CITY sklopivi 85cm

• 5 mm dijametar
  • 2 ključa
  • Dužina: 85cm
  • Težina: 850g

Cijena: 34.95 E

http://bajkeraj.me/p...y-folding-85cm/

lokot-auvray-articule-city-folding-85cm_

Takođe su u ponudi i različiti ABUS katanci što se može vidjeti na linku, međutim ovi deblji su mi previše skupi.

Hvala na odgovorima.

• 0

#2 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 15 March 2019 - 11:06 PM

Ako pomaze:

https://www.bikegrem...rave-za-bicikl/
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#3 chowyunfat

chowyunfat
  • Members
  • 4 posts
  • LocationBelgrad

Postavljeno 14 April 2019 - 01:26 PM

ja licno nisam impresioniran nesto nicim tu sa spiska...

a sta vozis, kakav je bajs?

ima onaj super klip londonske policije gde testiraju razne brave

kao sto ces moci da vidis, tek od neke brave ono, ne moze se presece canglama i mora brusilicom i to na dva mesta da bi se odvojio U lock.

(u commentima ima spisak koje su brave tacno testirali posto oni nisu napisali zbog reklame jelte)

• 0

#4 Woody

Woody
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1480 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 21 November 2024 - 10:59 PM

Pitanje za kolege koje koriste bajs za odlazak na posao i ostale sa iskustvom ostavljanja bajsa 'na izvol'te' po gradu. Da li imate više poverenja u sklapajuće brave ili u one oklopljene sajle? Generalno ne ostavljam bajs u javnosti na duže vreme, ali se desi da odem negde gde se zadržim sat-dva. Uvek koristim neku kinesku oklopljenu sajlu koja realno samo izgleda 'ozbiljno', a u poslednje vreme se ofucala pa nema ni taj efekat. Sklopive su mi praktične, ali ne znam koliko da se pouzdam u njih. Budžet mi je ~50e i gledao sam Abus, Fischer, Trelock...
  • 0
The sea, the sea

#5 Nesoni

Nesoni
  • Members
  • 1045 posts

Postavljeno 21 November 2024 - 11:08 PM

Dobra sajla/ brava je teška i treba je vući sa sobom. A nije garant ako se neko baš namerači. Ja moj bajs na poslu vezujem sa nekom debelom i teškom sajlom na šifru ali je ostavljam na poslu, ne vučem je sa sobom (vežem za prvo drvo, sačeka me ujutro). Dosta čitao o raznim zaštitama i zaključak - ako bajs ne može sa mnom, ako moram da ga ostavim na mestu na kojem ga ne vidim - ne idem bajsom.

Sent from my CPH2449 using Tapatalk
  • 1

#6 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 14994 posts

Postavljeno 22 November 2024 - 12:21 AM

Sklopiva je neprakticna jer ima dugacke clanke pa je veoma ogranicena oko cega se moze omotati. Ja zakljucavam uvek sa dve, U-brava i lanac. (link). Lanac ako si slank omotas oko pojasa kao opasac pa ga ne osetis u voznji a U-brava ide u ranac...

• 0

#7 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5518 posts

Postavljeno 22 November 2024 - 04:54 AM

Pitanje za kolege koje koriste bajs za odlazak na posao i ostale sa iskustvom ostavljanja bajsa 'na izvol'te' po gradu. Da li imate više poverenja u sklapajuće brave ili u one oklopljene sajle? Generalno ne ostavljam bajs u javnosti na duže vreme, ali se desi da odem negde gde se zadržim sat-dva. Uvek koristim neku kinesku oklopljenu sajlu koja realno samo izgleda 'ozbiljno', a u poslednje vreme se ofucala pa nema ni taj efekat. Sklopive su mi praktične, ali ne znam koliko da se pouzdam u njih. Budžet mi je ~50e i gledao sam Abus, Fischer, Trelock...

koliko sam shvatio, preporuka su razliciti nacini obezbedjivanja bicikla, jer svaki nacin/tip zahteva drugaciji alat a "profesionalci" se uglavnom opredele/specijalizuju za jedan tip brave, mučno im je da nose više vrsta alata, tako da sajla, lanac, potkovica/sklopiva/zglobna ako ostavljam bez nadzora duze vreme, i sve drzim u bisagama. Jbg, ako osnuju sindikat onda sam ga ugasio. :( Osim vidljivih brava "reprezntativnog" izgleda zgodno je da bicikl ne izgleda previše "atraktivno" :) jedna boja, reflektivne nalepnice, neke ofrlje nalepnice, pocepana presvlaka preko sedista i sl.

• 0

#8 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8932 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 22 November 2024 - 05:36 AM

Meni je kvalitetna sklopiva među praktičnijim - moj bajs i gradska bandera:

https://www.instagram.com/p/CY4zwcJK8wZ/

Relja

• 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#9 Prase011

Prase011
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 224 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 22 November 2024 - 06:51 AM

Kad sam uzeo bajs vodjen Gremlinovim savetima, uzeo sam i Abus potkovicu, (U-LOCK) bravu i koristim je vec par godina i zadovoljan sam. Istu sam namestio držačima za ram bicikla koji idu uz nju, ako nekom znači slika, nek se dopise ovde i okačiću fotku. Sa tom bravom uspevam da vezem zadnji točak i ram za gelender ili tanju banderu u gradu i za sada odlično radi svoj posao.
  • 0

#10 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 531 posts

Postavljeno 22 November 2024 - 01:25 PM

Ja imam Abus Bordo Lite 6055/85 i poprilično sam zadovoljan ovom sklopivom bravom. Sa 85cm dužine malo je knap za neka mesta, ali se uglavnom da lepo obezbediti, pritom ja bicikl ne ostavljam na otvorenom satima nego su to češće neke posete prodavnicama, završavanje nekih poslova i sl (na poslu imam garažu u koju ga parkiram). Meni je najveća prednost ove folding brave što ima svoj nosač koji sam stavio umesto jednog bidona i uvek je tu samnom, ni ne osećam je niti razmišljam o njoj. Naravno to dodaje nešto težine biciklu, oko 500g, ali mi je to sasvim u redu kompromis. Njen nivo zaštite je 7/15, kapiram da bi morao da je ronda neko brusilicom jedno 5-10 minuta da bi je isekao, a čini mi se da kod nas još uvek nema toliko entuzijasta, pogotovu za tako kratka ostavljanja bicikla. 

Da sada uzimam bih se isto opredelio za folding bravu, s tim da bih možda gledao za nijansu veću, recimo Abus uGrip Bordo Big 5700/100, koja je dakle 15cm veća i teška oko 1050g, isto nivo zaštite 7/15. Obe ove brave u inostranstvu koštaju 50-60 evra, to mi deluje smisleno dati za bravu. 

• 0

#11 Woody

Woody
  • Members
  • 1480 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 22 November 2024 - 02:14 PM

Taj uGrip sam gledao, kao i Kryptolok 610s, a od sajli sam gledao Abus Ivera 7200 ili Trelock PK 560... znam da to nije garant da neko ne naiđe sa brusilicom, ali svakako gledam da ispoštujem ostale faktore pri ostavljanju bajsa, na vidnom mestu, sa bar vizuelno 'ozbiljnom' bravom kroz ram i točak itd. pa onda sama brava bude više neki dodatni sistem odbijanja lopova.

• 0
The sea, the sea

#12 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1448 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 23 November 2024 - 09:10 AM

Sve se svodi na pitanje koliko novca je potrebno da daš da bi sebi ulio nadu da je tvoj bicikl koliko-toliko siguran tamo gde imaš nameru da ga ostavljaš i koliko dugo imaš nameru da ga ostavljaš. Pri tome znaš da svaka brava može da se otvori za nekoliko minuta max, ako naleti osoba sa pravim alatom i lošom namerom.

Sigurnosni rejtinzi, kvalitet izrade, brend i model... sve ima uticaja a opet, na kraju, sve se to otvori, iseče ili razbije za mnogo kraće vreme nego što se nadamo ili iz bilo kog razloga očekujemo.

Ja sam 2015. ili 2016. uzeo Abus U-lock, model Granit 470 Plus, koliko se sećam brava ima rejting 12/15. Mislim da je koštala nekih 70€, i uzeo sam je u vreme kada sam mislio da će mi takva brava dati slobodu da ostavim bajs bez nadzora i na duže od nekoliko minuta. Držao sam je na biciklu (na prtljažniku) i nosio je na apsolutno sve vožnje - čak i do posla i nazad iako tamo uopšte ne vezujem bicikl jer nema potrebe - i na sve ture. Mislim da to čudo ima preko kilo. Pre možda 4-5 godina sam kupio i tanak Abus lanac sa daleko nižim sigurnosnim rejtingom (koštao je oko 15) i od tada njega držim na biciklu. U jednom momentu sam čak kupio i sajlu u gumiranom crevu sa namerom da uzmem neki katanac i tim dodatno osiguram točak, ali je to ostalo na nameri a sajla sve vreme stoji u ostavi.

Stvar je u tome što se ja ne osećam ništa bolje kada nosim ovu skuplju i kvalitetniju bravu od tanjeg lanca. Zato nikada ne ostavljam bicikl vezanog na duže od nekoliko minuta, bukvalno samo dok na brzinu uđem u prodavnicu ili u banku da dignem novac. Samim tim, poprilično je svejedno čime vezujem bicikl. Naravno, to je samo moj osećaj i pristup celom pitanju, koji su se iskristalisali tokom godina i koji nisu ništa bolji ili lošiji od bilo kog ili čijeg drugog.

• 0

#13 Petarl

Petarl
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 252 posts

Postavljeno 23 November 2024 - 12:44 PM

Za taj Abus Bordo 6000 folding lock potrebno je 30 sekundi da se razvali. Ne treba nikakva brusilica i 5 do 10 minuta sečenja nažalost. Ima slabu tačku. Pogledaj na YT. Evo koja je moja zaštita za bajs koji ostavljam kada idem u kupovinu. Imam lock zadnjeg točka, brava koja je na ramu, blokira se zadnji točak. Onda folding lock koji drži ram zaključanim za nešto. Poslednje je dugačka sajla kojom obuhvatam dva točka (jer mi je jedan nažalost quick release i to je velika glupost za bajseve koje moraš negde da ostavljaš). Slažem se da deluje kao vrhunska paranoja, ali tako je, takodje, tri vrste zaključavanja pa će morati i da secka, razvaljuje rolcanglama i češlja bravu u isto vreme za šta treba da si dobra lopina. Bar tako mogu mirno da uđem negde i šopingujem. Naravno, uvek gledam da li su nadzorne kamere tu negde jer i to znači... Postoji još jedan problem, a to je skrnavljenje bajseva. Često se i na berzi ovde mogu naći hidraulične kočnice kojima je neko odsekao sajle makazama, a ostatak skinuo sa kormana. O ostalim sitnim delovima da i ne govorim. To se krade samo tako. Problem je sve što je na quick release, točak, sedište i slično. Dzaba i zaključavanje ako ti oćelavi bajs neka spodoba i uništi ti dan i bajs.

Edited by Petarl, 23 November 2024 - 12:46 PM.

• 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika