hvala
Unis Sprint
Posted 05 March 2019 - 06:52 PM
Posted 30 March 2019 - 06:47 AM
Тренутно сређујем Унис Спринт из '83. године, из серије која је рађена у част зимских олимпикских игара у Сарајеву. Сад га склапам после фарбања, прања и чишћења делова. Једино што није оригинал фабричко је седиште, лула волана и гуме. Биће то леп бициклић. Кад сам га купио мало сам га дотегао, подмазао и провозао. Иде као ветар!!! Поделићу слике овде када га завршим. Свака част за труд и овако сређен бицикл!!! Поздрав из Шапца!
Одлично, само напред. Обавезно окачи слике, или направи тему па да и остале колеге на форуму могу да виде.
Хвала колега, поздрав!
Posted 07 December 2020 - 10:38 PM
Здраво колеге,
ево мало да оживим тему, коначно након две године сам окачио снимак сређивања и склапања бицикла, тако да можда ће некоме бити корисно.
Уживајте!
https://youtu.be/WG_ap5fBWAw - Bicycle Restoring & Building: Yugoslav Unis Sprint from 80s
Posted 08 December 2020 - 12:23 PM
Unis Sprint.pdf 1.74MB 494 downloads
Купио га 1989 (Р.К.Београд-Земун).
То је била моја прва специјалка.
Возио га око 15 година. Успут осавремењаван...
Интересовао сам се за рам, ово је одговор из фабрике Унис-Сарајево, од пре много година.
Рам: “Цијеви су челичне, материјал је хладно ваљана трака ЈУС ч0146,147,148 или УСт2,УСт3,РРС14-ДИН 1624
-Однос елемената је око Цр 0,1525%, Мо 0,0154%, Ц 0,0345; Мн 0,2009%, Ни 0,154% итд
-лакирање електростаским бојама -ФРИЗ Аустрија, у влaститом погону.”
Надам се да се Пдф документ може отворити.
За разлику od fotografije bajsa у dokumentu, na mom bajsu je на хоризонталној/горњој цеви писало: “10 speed”
Posted 08 December 2020 - 12:57 PM
Интересовао сам се за рам, ово је одговор из фабрике Унис-Сарајево, од пре много година.
Рам: “Цијеви су челичне, материјал је хладно ваљана трака ЈУС ч0146,147,148 или УСт2,УСт3,РРС14-ДИН 1624
-Однос елемената је око Цр 0,1525%, Мо 0,0154%, Ц 0,0345; Мн 0,2009%, Ни 0,154% итд
За разлику od fotografije bajsa у dokumentu, na mom bajsu je на хоризонталној/горњој цеви писало: “10 speed”
Extra podaci, jako je slican sa Rog Juniorom koji sam ja imao.
Posted 08 December 2020 - 04:44 PM
Meni su dragi, jer si nasi, moze to sigurno na 11kg da se svuce sa svim adaptacijama.
Posted 08 December 2020 - 05:26 PM
Super he sve ovo! Hvala
Хвала Bax! Ето видео је могао још одавно да буде окачен, али ми је фалио један кадар.
Имате ли можда слике вашег бицикла? Да ли којим случајем знате да ли је Унис производио рамове у више величина, осим мушког и женског?
Хвала на овим информацијама и пдф-ом, тешко се налазе било какве информације, да не спомињем ове које сте ви навели, као што је однос елемената.
Bravo i za rad i za filmić!
Хвала Срђони!
Posted 08 December 2020 - 07:18 PM
...-лакирање електростаским бојама...
jel ovo strucan tehnicki/strucan naziv za ono sto mi laici kazemo *plastifikacija*, ili je nesto drugo u pitanju?
Verujem da je to neka elektroforeza, gde naelektrisu ram pa ga potope u boju koja se onda nalepi. Nisu te boje bile postojane kao plastofokacija, ali proncip je slican
Ne?
Ako je kod lakiranja elektrostatika u pitanju, onda je suvi proces.
Da?
Posted 08 December 2020 - 07:23 PM
Ja sam mislio mozda kataforeza, ne elektroforeza.
Tako na kolima rade osnovnu boju.
Posted 08 December 2020 - 07:39 PM
jel ovo strucan tehnicki/strucan naziv za ono sto mi laici kazemo *plastifikacija*, ili je nesto drugo u pitanju?
fenomenalan pdf
usadna cijev Kalloy Al - lulica
osvetljenje Rudi M.F. Čajevec !!!! / Iskra
strava!!!
@IgorN
Цитирао сам њихов израз за начин фарбања. Није пластифицирање већ вероватно нешто као што је @Bax навео.
Имао је челичне точкове, једнозидни.
Средњи погон шоњице и куглични венци, педале на "кајлу".
Волан је био челични, одличан.
Пртљажник је био никлован али веома слабашан.
Са њим је била и плава пумpа, монтирала се на "down tube".
Кочионе чељусти су веома лоше кочиле.
Боја је била јако постојана, блатобрани без корозије као и сам рам, водио сам рачуна.
Светла су радила, за разлику од слике у Пдф-у, динама је била са леве стране.
Међутим, доживео је бројне промене временом:
(фарбао га нисам јер није било потребе)
-двозидни точкови
-урезан је навој за патрону
-замењене су кочионе чељусти ("Weiman", Dia Compe,Shimano)
@Peratnik
Ево и фотографије, али са променама....па је било још промена...па су дошле на ред и шамараљке....једноставно обожавам стари облик рама.
И данас возим челични рам.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users