Pozdrav svima,
volim da vozim bicikl i konačno sam došao do forme da mogu da izvezem 40-50 kilometara u komadu. Počeo sam malo da izlazim van grada, uglavnom stari Obrenovački, pa onda kud koji, mili moji. Veći usponi su mi i dalje ozbiljan problem, a kako je vreme krenulo da se menja, vetar u čelo ume dobro da smeta. Trenutno vozim težak, čelični, full suspension, 26" MTB koji je u lošem stanju (suspenzija pogotovo, uglavnom smeta, a ne koristi uopšte) i povrh svega je ram manji nego što bi trebalo. Znači vreme je za (radikalne) promene
Krenulo se od ideje da uzmem treking sa vilom na zaključavanje, pa treking sa krutom vilom, pa sam počeo da razmišljam o drumašu sa ravnim kormanom, a sada već ozbiljno naginjem pravom drumašu (uz možda nešto šire gume, recimo 28mm, ako je ta kombinacija izvodljiva). Da bih sebi olakšao odluku, iznajmio sam Scott Speedster (u L veličini, 56cm) i oduševio se kako se lako vozi (odnos uloženog truda i brzine je "vau"). Vozio sam nešto manje od dva sata i pošto nikad ranije nisam vozio drumaša, cenio bih vašu pomoć oko izbora veličine, a zatim i bicikla. Evo nekih zapažanja sa test vožnje:
- sa rukama u gornjem položaju (top) sedim opušteno, bez napora, bicikl sam ide . Vrlo malo sam proveo u ovom položaju jer nisam navikao da su mi ruke daleko od kočnica, a vozio sam uglavnom po N. Beogradu i Adi. U ovom položaju osovina prednjeg točka mi je vizuelno za debljinu osovine ispred kormana.
- sa rukama na ručicama kočnica (hoods) mi se čini da su mi šake predaleko napred. Nekako, suviše ležim na biciklu, a opet su ruke visoko (ne umem lepo da opišem ). Vozio par kraćih deonica ovako, nije mi se svidelo. Brine me što ovde piše da 90% biciklista vozi ovako 90% vremena, a meni baš nije leglo. Možda je oblik kormana, možda su ručice tako monitorane, ali u ovom položaju su šake definitivno najudaljenije od sedla, u dropovima su primetno bliže.
- najviše mi je legao položaj na rampama. Više kontrole nego top, a skoro dovoljno blizu kočnica, dobar deo sam odvezao ovako. Malo me bole dlanovi, onaj deo dlana do palca, (mišić koji pokreće palac ka dlanu), ne znam da li je to normalno ili sam ja zbog nesigurnosti malo previše stezao korman
- kad može da se zapne, položaj u dropovima kod kočnica (hooks) je sasvim OK, ne bole ni leđa ni ruke (malo dlanovi, možda od prethodnog položaja), ali nisam bio u prilici da provedem ovako duže od 10-tak minuta u komadu. Iako je pognutiji od položaja na ručicama više mi je legao, OK mi je da sam ispružen u tom niskom položaju. Viši položaj na ručicama uz veće pružanje prema napred mi nešto nisu legli. Uglavnom, u ovom položaju u dropovima je osovina točka tačno iza/ispod kormana, ne vidim je, korman je skriva, tako da bi to trebalo da znači a je lula manje/više OK dužine.
- nisam probao da držim ruke na donjem delu dropova (sad mi žao)
- sedlo je možda moglo da bude za nijansu više. Ali ne mnogo, maksimum 2cm, verovatno ni toliko.
- nažalost, nisam se setio da pogledam gde su mi kolena u odnosu pedale (nisam ni poneo visak)
- kada sam u dropovima ne mogu bez napora da gledam u horizont. Boli vrat ako iole duže držim taj položaj glave, tako da pogledam povremeno u daljinu, ali uglavnom mi je pogled na ~ 20m ispred bicikla. Takođe, gledanje horizonta podrazumeva gledanje "kroz" ram naočara. Ovo je možda delom i do mene, imam sličan problem kada duže plivam prsno. Da li ovo može da se ublaži podizanjem kormana, bez da se "pokvari" nešto drugo?
Da li je sve ovo što sam napisao normalno i očekivano, da li se (i kojim) podešavanjima može popraviti, ili mi treba manji ram? Da li treba da jurim drugačiju geometriju (kakvu)? Ovaj Scott ima stack 592,3 mm i reach 384,6 mm, šta bi trebalo da skratim/povećam od ova dva, ako uopšte treba?
Visok sam 178cm, unutrašnja dužina noge oko 81cm (opkoračio knjgu pa merio), ruke su od ramene kosti do zgloba 60cm, a od ramene kosti do olovke koju držim u ruci 66cm. Poređenje sa merama na Scott sajtu ispada da su mi noge kraće od proseka, a torzo i ruke duži. Po toj logici nikako ne bi trebalo da su mi ručice suviše daleko. Inače Scott kaže da sam negde blizu donje granice L veličine za taj ram.
Nisam pitao da li imaju M veličinu za iznajmljivanje, a zbog posla neću stići da probam pre vikenda, čak i ako imaju. Po "starom" načinu merenja, 81*0.66=54cm bi mi odgovarao njihov M ram. Dok competitivecyclist.com kaže da mi treba 55,3-55,7 top tube za "Competitive" i "Eddy fit", a 56,5-56,9 za "French Fit". Njihova logika je da je lakše dobiti udobniji fit na većem ramu, nije mi baš jasno kako (ali ne moram ja sve da znam ). Prodavac u Planet bike je par dana ranije rekao da je za mene M ram mali (pitao sam da sednem na izloženi bicikl).
Izvinjavam se na (pre) dugačkom prvom postu ali hteo sam da vam pomognem što više da mi pomognete što bolje
Hvala svima koji su imali strpljenja da sve ovo čitaju.