Sto se rumunske strane tice nece biti problema jer ima dosta restorana,pansiona i mesta za odmor.
Povratak nasom stranom (Djerdapskom klisurom) je problematicniji za takav tempo i vid smestaja...
Pre polaska dobro "prostudiraj" nasu stranu.
Prošao sam obe strane automobilom i stekao sasvim suprotan (možda i pogrešan) utisak. Čini mi se da na našoj strani nude mnogo više smeštaja. Ono što sam se do sada uverio je da je rumunska strana skuplja. Za prvi dan/noć imam rezervaciju u Bazijašu.
-----
Kada sam krenuo u pripreme za biciklističku turu Vš-Đerdap-Vš, prva stvar je bila napraviti odgovarajući spisak "Šta poneti sa sobom!".
Na adresi/linku: http://www.aktivno.r...vrsac-predigra/ dat je opširniji tekst kako je spisak nastao, a ovde izdvajam samo stavke koje su se našle na spisku iz sopstvenih razloga ili iskustva.
Za pripremu ove ture poslužili su mi različiti izvori, a to se u velikoj meri odnosi i na ovaj spisak. Konkretno za njega sam koristio sledeće:
http://www.ciklonaut...ta/Paklista.htm
http://www.snezanara...kotrljam-1-deo/ (kao i 2. i 3. deo)
dosta saveta sa foruma 2bike.rs i druge neregistrovane izvore.
Zabavnik (Politikin) citiraću sebe: „U mom omiljenom časopisu prvo su se sporadično pojavljivale fotografije čitalaca koji su Zabavnik poneli na duga putovanja. Kasnije je ovo preraslo u neku vrstu takmičenja ko će dalje i na ekskluzivnije mesto poneti svoj primerak. Pretposlednje stranice Zabavnika u poslednje vreme liče na Fejsbuk, gde se svi hvale kako su "neznamgde" daleko stigli i kako su "neznamšta" veliko videli, a na našu Srbiju (i Balkan) kao da smo zaboravili. Sebi sam dao u zadatak da obidjem što više lepih mesta (u zemlji i eventualno bližem inostranstvu) u društvu sa Zabavnikom i da načinim bazu koja će nas podsetiti da po lepotu ne treba ići daleko. Pogledajte moj izbor...“
Komplet za prvu pomoć namenjenu outdoor aktivnostima je moguće nabaviti u specijalizovanim prodavnicama (ima u Decatlonu u Temišvaru), ali mislim da je naš komplet (obavezan u motornim vozilima) idealan, pošto u njemu ima mesta tako da se dodaju i druge sitnice koje treba uvek poneti sa sobom. Ovakav komplet redovno nosim sa sobom od dana kada sam u tunelima na Neri razbio glavu, a vlasnik odgovarajuće „apoteke“ (Đorđe Guga) mi je ranu zaštitio gazom... i dalje pešačenje učinio mogućim.
Fishermans frends su bombone koje „oslobađaju od raznih respiratornih problema ribare koji rade u ekstremnim uslovima“, a meni su idealno rešenje za suva usta. Zapravo kada ste žedni, a već ste se „napili“ vode ovo je odlično rešenje – provereno na teškim i zahtevnim usponima (planinarenje).
DOG chaser – rasterivač pasa, nerazdvojan prijatelj na svim putovanjima. Njega sam nabavio ( a kasnije sam dobio i biber sprej) nakon što me je iz čista mira u podnožju Ježevca (nedaleko od banje Ždrelo) ujeo pas koji je čuvao neki kamenolom ili sl. Ovaj problem je još izraženiji u biciklizmu.
I još voda (smrznuta); da bih izbegao nošenje (u spisku navedenog) malog kamperskog frižiderčića ili njemu namenjenih uložaka (ako ga ipak nosim) prethodni dan zamrznem malu 0,5l flašicu vode i ona hladi sadržaj frižiderčića, a kako se ona topi to sam ja sve žedniji i to baš dobro funkcioniše.
Biciklistička oprema i alat je ono što je specifično, spisak je bez ovih stavki i uz male prepravke moguće koristiti i za planinarenje.
Kamp oprema je veoma šturo navedena pošto je na predstojećem putovanju neću koristiti/nositi.