Posle inicijalno dobrih iskustava u Dekatlonu i višegodišnje kupovine svakakve opreme tamo, ponajviše biciklističke garderobe, delova, garderobe za fitnes i drugih sportskih rekvizita, najzad i jedno, ne baš tako sjajno iskustvo, odnosno utisak...
Naime, pre desetak dana sam naručio iz Decathlona njihov početnički drumski bicikl, tzv Triban 12o u disk verziji. Na sajtu je pisalo da je rok isporuke maksimalno 2 nedelje, bicikl sam dobio za tačno nedelju dana od momenta poručivanja. Vrlo korektno sa njihove strane.
Bicikl sam pokupio u prodavnici u stanju "spreman za vožnju". Dakle, od strane njihovih servisera montiran, uštelovan, namešten, samo je korman bio iskrivljen u stranu i rekao sam im da ga tako ostave, radi lakšeg transporta.
Kada sam došao kod kuće, primetio sam odmah da su menjači da kažem odokativno namešteni, lepo su bili podešeni L i H šrafovi i lanac nije spadao, ali bilo je potrebno finije i lepše podešavanje i menjača i kočnica. To je nešto što sam u sušini i očekivao, i sve podesio za manje više pola sata. Međutim, kada sam pokušao da izvučem šticnu da je namestim prema svojoj meri, primetio sam da ni pri dnu šticna nije ni malo masna. Zato sam je potpuno izvadio iz rama, kad ono ni traga od montažne masti u njemu. Po meni, to je mesto gde je jako bitno staviti montažnu mast, da se ne bi desilo da šticna kada se jednom montira i zaboravi na nju, posle zapekne u ramu i onda je Bog otac više ne može izvući. Baš loše što se toga nisu setili:
Sledeća stvar, primetim da dok je bajk na stalku, zadnji točak se teško vrti, to jest prebrzo zaustavi. Skinem ga sa bajsa i konstatujem da su pretegli ležajeve zadnje nable koje sam morao da popustim.
Bicikl sam kupio sa željom da ga momentalno konvertujem u varijantu budžet gravel bajka, pa sam nedavno nakon kupovine montirao i deblje gume i super kompakt pogon koji će da da pomogne u lakšem savladavanju oštrih uzbrdica van puta. Tu naletim na još jedan problem. Ljaljan koji je montirao bicikl opet nije koristio nikakvu mast za montažu pedala, ali ih je zato kvrnički stegao - dobitna kombinacija. Uz korišćenje WD spreja sam nekako uspeo da skinem levu pedalu, ali desnu teorije nema. Uspeo sam tom prilikom da oštetim poprilično masivan ključ za pedale i da oštetim mesto na pedali na koje naleže ključ. Na kraju sam batalio tu pedalu a pogon skinuo sa sve pedalom sa njom, i tom prilikom konstatovao da ni na šrafovima koji drže pogon, niti na samoj patrona niti traga od nikakve masti. Prilikom montaže sam naravno sve propisno namazao i srećom uspeo sve da namestim kako želim.
Iskren da kažem, ovakvi propusti su za mene nedopustivi. Nadam se samo da više vode računa pri montaži kad su skuplji bicikli u pitanju, jer ovakva nestručnost i aljkavost prilikom montaže bicikala je nedopustiva. Srećom pa je bicikl došao do mene koji koliko toliko imam malo iskustva oko mehanike bicikala pa sam uspeo da te neke elementarne stvari prepoznam i dovedem, u red, ali pitam se kako bi se proveo neko ko ni ne razmišlja da li mu je zadnji točak pretegnut, da li šticna ima masti, ili šta će se desiti kad poželi da stavi druge pedale.
Svakako ću napisati kritiku na Dehatlonovom sajtu i znam šta će mi odgovoriti... Da navratim do njih sa biciklom i da će mi sve što sam naveo besplatno odraditi jer su vrlo predusretljivi i skloni rešavanju problema, ali iskren da budem, ovakav neprofesionalizam pri montaži nisam očekivao....