Jump to content

Fotografije

Stari bajs za po gradu

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
284 odgovora na ovu temu

#161 Bax

Bax
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1167 posts

Postavljeno 08 September 2020 - 09:55 AM

U skladu sa prethodnim bajsom, jos jedna Koga Miyata je u pripremi, nabavio sam prelep mixte turing ram, mislio sam da ga uradim za sebe, jeste malo nizi 55cm, ali probacu da ga adaptiram.

Volim taj mixte dizajn, tako da se bas radujem novom bajsu.

Ovaj fazon ce mozda biti, malo deblje gume...

48016943118_994229b6b6_k.jpg

• 2

#162 bjanko

bjanko
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 176 posts

Postavljeno 08 September 2020 - 07:18 PM

Bravo samo napred ocekujemo slike

• 0

#163 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 05 December 2020 - 07:47 PM

Evo malo da me zelja mine za radom, pregledao sam tockove od mog Mixte gravel Miyata projekta.

Otvorio glave, mogu reci da je stanje fabricko, nisam hteo ni mast da menjam.

Oprema ce biti stx rc grupa, sredina 90tih.

Stara srednja klasa Shimana, kvalitet vrhunski i posle 25 godina.

Moram da proznam da nisam ocekivao bas savrswno stanje mehanike obzirom na sta je licio bajs kad sam ga kupio....

Vrhunski odradjeno, bruseni konusi prva liga.IMG_20201205_193845.jpg IMG_20201205_193841.jpg

Sent from my Redmi 7A using Tapatalk
  • 0

#164 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 09 December 2020 - 10:40 AM

Jos malo informacija o osnovi za moj novi mixte:

WordTravellerLady

Effortlessly circle the globe on the WordTravellerLady. A trekking/touring bike extraordinaire with the high quality of Koga-Miyata. The "oversized" tubing of the frame, made using high-quality materials, give the bike stable steering characteristics under all conditions and even using heavy loads. The WordTravellerLady is finished with the best parts with a focus on ease of use. Naturally this bike will be delivered with a very complete, specially selected set of accessories. Rightfully a highly qualified bicycle in its price range.

This was (and still is) a pretty damn light bicycle with its steel chromoly splined triple butted frame.
As shown in the catalog it probably weighed somewhere between 13.3 Kg (29 lbs) to 15.9 Kg (35 lbs) and that's pretty light with fenders, racks, kickstand and dynamo system.
That estimate is based on the weight of the 1986 Traveller Lady and the 1994 GlobeTravellerLady.
At the time the bike cost around Hfl. 2240,- and that's about € 1814.- ($1958.-) in today's money

• 0

#165 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 09 December 2020 - 10:57 AM

Lak posle poliranjaIMG_20201209_115420_1.jpg

• 1

#166 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 21 December 2020 - 02:51 PM

https://www.kupujemp...206767#photoBig

Nije los, ako neko hoce da se zanima, preko zime. Malo da vezba staru mehaniku.

• 0

#167 R1zl4

R1zl4
  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 30 March 2021 - 08:26 PM

Ja se setih da na tavanu imam neki ROG i znam da je u izvornom stanju, znam da ima 10. brzina ali ne znam tacno koji je model, cak su i gume originalne koliko se secam, dobio sam ga od sestre, ali ga nikada nisam vozio jer mi je bio velik, i tako je ostao zaboravljen, elem plan je da ga za vikend operem i ispoliram, a od ponedeljka da mu kupim gume i proverim mehaniku i naravno nove paknove.
Bicikl ovako izgleda trenutno. https://ibb.co/x1HKQjy

• 0

#168 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3283 posts

Postavljeno 31 March 2021 - 06:29 AM

Uz malo ljubavi, volje, vremena i strpljenja, siguran sam da ćeš mu vratiti stari sjaj. Postavi slike pre i posle obavezno....

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#169 R1zl4

R1zl4
  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 March 2021 - 06:51 AM

Fotografije slede svakako, ovo zelim da uradim detaljno, u odlicnom je stanju vizuelno, nadam se da cu i mehaniku uspeti da mu osposobim.

• 0

#170 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 31 March 2021 - 08:07 AM

Evo ovako.

Taj bajs je idealan kandidat da se nauci malo oko bici mehanike, osvezavanja estetskog, i da se ne ulaze nista vise od minimuma.

Bar sto se tice novcanih sredstava.

Ja cak ne bih ni te gume odmah kupovao, vec ih naduvaj.

Sta su dobre strane ovog bicikla, prvo moci ces da steknes utisak kako izgleda voznja retro celicnog rama, kako je udoban i relativno povozan, tj efikasan.

Sta su lose strane konkretno ovog bajsa, imaces problem sto je ta mehanika, mizerna u odnosu na ono sto mozes da dobijes sa slicnim biciklom zapadne proizvodnje, koji mozes da nabavis puno jeftinije nego ovome da podizes kvalitet, zamenom svih delova.

NA sta konkretno mislim, na tvom Rogu su same potkovice nikakve, zatim pogon na kajlu, je tesko sklopiti kad ga jednom rasklopis, jel dobre kajle vise ne postoje. 

TO je neka Tomposnova osovina pogona, zamenske se brzo raspadaju, ako krenes u tom pravcu. 

TReca stvar ta mehanika, je i takva kakava je skoro neunistiva, iako je otuzan dozivljaj voznje kad imas problem sa kocnicama.   (trudi se da zadrzis sve sto je vec na bajsu, jer sta god da zamenis sa kineskim delovima nece biti dugog daha) 

Tako da ukratko, sredi ga, nauci se malo, ako ti se sve to svidja, onda probaj da nadjes nekog kandidata koji ce ti pruziti pravi dozivljaja kvalitetne retro specijalke.

Slobodno pitaj sta god te muci, ako ti fali neki deo i slicno.

• 2

#171 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 31 March 2021 - 08:18 AM

Lak posle poliranjaattachicon.gifIMG_20201209_115420_1.jpg

Sporo se napreduje, u medjuvremenu sam nabavio nove ruckice kocnica, Shimano sa skrivenim kablovima, i ucvrstio plan da uradim konverziju na trkacki volan, gde cu da uradim bar end shiftere.

Bicikl ce biti znatno olaksan u odnosu na fabricki sataup, i plan je da se vozi po brdskom krajoliku, ocekujem oko 11kg na kraju.

• 0

#172 R1zl4

R1zl4
  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 March 2021 - 09:15 AM

@Bax Razmisljao sam u tom pravcu da li da menjam bilo sta na biciklu i dosao do dela gde bih eventualno zamenio bandase za neke alu i voleo bih da zamenim kocnice za neke kvalitetnije, ali mislim da bih isao samo na zamenu kocnica.

Prosle godine sam osavremenio licno svoj Pony koji je takodje trulio na tavanu, ram na preklop nikada nije varen, ali je pedala bila, jer vise nije bilo moguce kajlom stegnuti da se ne mrda, a kako sam ga vozio intenzivno rezultiralo je varenjem pedale da bi izgurao poslednjih 6. meseci zivota, ubacio sam mu cauru sa navojem za srednji pogon i to iz drugog pokusaja, jer su mi nestrucni majstori na prvoj unistili navoj presom a sto je najgore i malo su ulubili ram, no nista kriticno, zatim sam ubacio Nexus 3 glavu sa kontrom, i sam prepleo spice/zbice na sta sam bio posebno ponosan :) ali ipak nosio kod majstora na centriranje, cev u koju ulazi sticna od sedista je bila kako bih se izrazio savijena ka unutra od pretezanja, kao i sama sticna, pa sam i to morao da ispravljam, sve u svemu mnogo muke, ali proslo celo leto sam vozio sina na svom biciklu iz detinjstva. 

Sve u svemu, kostalo je dosta, pogotovo sto nisam imao ni jedan specijalan alat sto se tice bicikla, tako da sam sve morao da kupim, i nije mi zao! :D

Evo par fotografija, nazalost, nemam ih mnogo. :(

Pre:
https://ibb.co/W2RH1n6

Tokom:
https://ibb.co/8mn9y4Z
https://ibb.co/0B4Ygyf
https://ibb.co/2cZLgMG

Posle:
https://ibb.co/ypnsxp1

• 2

#173 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 31 March 2021 - 10:40 AM

OK,

bitno menja stvar ako ti uzivas u samom procesu ozivljavanja, kao sto si napisao.

Stos je da te kocnice sa dubokim hvatom kraka, slabo valjaju, a tek te na Rogu su kriminalne.

Ako zelis da napravis bas dobar bajs moze cak i to.

Onda te ceka sledeci proces. 

1. ugradnja umetka za patronu

2. shimano patrona

3. neki pogon na cetvrtku, preporuka neki stari Shimano.

4. pregled glava, ako su dobre, da se prepletu na neke alu obruce, ovo je samo za radi kocenja po vlaznom, ne fali nista hrom obrucima

5. ugradnja kratkih trkackih alu kocnica(samo Shimano) na 2 pivota, uz adekvatne adaptere, adaptere mozes da napravis od starih Rog kocnica, ovo sam uspesno pravio.

6 Ruckice, ove gore kocnice, moraju da imaju kvalitetne Shimano ruckice, da bi to zakivalo bicikl sa malim prastom.

Ostalo po zelji :)

Svako kreni od ozivljavanja za voznju, probaj bajs pa onda napravi pln sta i kako dalje.

Aki ti fale neki delovi, za njega, gume obruci i slicno, zovi da vidim jel imam u podrumu za rashod.

• 1

#174 R1zl4

R1zl4
  • Members
  • Pip
  • 12 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 March 2021 - 11:02 AM

Svakako prvo sto bih radio je resturacija, ali svakako ne bih da pravim frankenstajna od njega, u odlicnom je stanju sto se tice rama, znaci za sad je plan da se sve rasklopi, opere, ispolira, podmaze i razradi, sklopi pa cemo videti sta dalje, ali od menjanja kocnica i bandasa svakako ne bih nista vise menjao i to je pod znakom pitanja, posto ce se voziti vrlo retko.

@Bax hvala na ponudjenoj pomoci, svakako ce biti potrebna. :)

• 0

#175 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 03 April 2021 - 09:29 PM

Spremam polako delove za Kogu Mixte, tockovi su sredjeni, menjaci pogon ocisceni, ram je sredjen.
Kocnice su sledece, pa moze i da krene montaza polakoIMG_20210403_221331.jpg

• 4

#176 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 05 May 2021 - 02:44 PM

Nocas probna voznja na Koga Miyata Mixte-a. Radio sam ga do kasno, pa sam ga prbao tek oko 1 posle ponoci.

Malo je reci da sam ocaran, voznim karakteristikama mog novog ljubimca.

Predobro je ispao uz sve konverzije koje sam radio, jedva cekam malo ozbiljniju voznju kad se sve tjunira

Nego, imam jednu nedoumicu, njegove paknice, su bukvalno tvrde kao kamen, kao da su plocice za auto.

Nikad nesto slicno nisam vide, da li je moguce da se toliko skamene od starosti i sunca, ili su mozda bas tako radjene, mada ne koce nesto ,pa cu ih verovato zameniti svakako..

PS. Paknice su svetlo sive boje.

• 0

#177 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14950 posts

Postavljeno 05 May 2021 - 03:11 PM

Moguce je ali je takodje moguce da su za aluminijumske felne a ne za celicne.

• 0

#178 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1439 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 May 2021 - 03:34 PM

@ Bax: Znaš ono jpeg or it didn't happen.

Drugim rečima, nemoj da nam uskraćuješ fotke tvojih sređenih bicikala, uvek je lepo ih videti. :)
  • 0

#179 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 05 May 2021 - 04:14 PM

Evo, ako ima interesovanja, jos je u fazi izrade i pripreme. Hteo sam da ga zavrsim, pa onda slikica, ali nema veze.
I do sada je dosta uradjeno.

https://ibb.co/bWrPWYT
  • 0

#180 Bax

Bax
  • Members
  • 1167 posts

Postavljeno 05 May 2021 - 04:21 PM

IMG-20210505-011954.jpg
  • 1

7 članova čita ovu temu