Jump to content

Fotografije

Podmazivanje

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
774 odgovora na ovu temu

#161 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4292 posts

Postavljeno 14 July 2012 - 07:03 PM

Napraviste nauku od najgluplje stvari vezane za bicikl... #-o
  • 0
.

#162 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 15 July 2012 - 03:45 AM

Nadam se da ne cinimo nista ruzno...
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#163 zare

zare
  • Members
  • 4292 posts

Postavljeno 15 July 2012 - 07:35 AM

Nadam se da ne cinimo nista ruzno...

Zasto bi bilo ruzno. Nego toliko nepotrebne price oko najobicnije stvari...
  • 0
.

#164 petar23

petar23
  • Members
  • Pip
  • 10 posts

Postavljeno 15 July 2012 - 08:50 AM

brko 83 hvala na savetu,ne radis nista ruzno,opusteno,za one koji znaju te stvari ja sam siguran da je smesno,ali sam isto tako siguran da mnogi neznaju,pa kada ovako procitaju na forumu nauce nesto,probaju pa onda zele da podele svoje iskustvo sa drugima.Nije ovo mesto za te stvari,raspravu ili sta vec.Nego kako da sredim ove dve zice :) dajte neki link,ja gledao po forumu ali nisam naleteo na tako nesto.
  • 0

#165 zare

zare
  • Members
  • 4292 posts

Postavljeno 15 July 2012 - 08:56 AM

Ako 10 strana price o podmazivanju i pranju nije dovoljno i jos nesto nije jasno onda nemam komentar... :mrgreen: .

Sredjivanje zica nije tema za ovu temu ;). Imas temu o centriranju tockova pa tamo pitaj...
  • 0
.

#166 petar23

petar23
  • Members
  • Pip
  • 10 posts

Postavljeno 15 July 2012 - 11:16 AM

opusteno zare,bez nervozee :) provozi malo bajs :)
  • 0

#167 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 15 July 2012 - 03:02 PM

Ako 10 strana price o podmazivanju i pranju nije dovoljno i jos nesto nije jasno onda nemam komentar... :mrgreen: .

Sredjivanje zica nije tema za ovu temu ;). Imas temu o centriranju tockova pa tamo pitaj...

u principu si u pravu jos je Misaxtr u pocetku sve objasnio,medjutim treba pomoci ljudima i ako to znaci ponavljanje gradiva...
  • 0

#168 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 20 July 2012 - 08:27 PM

Ne znam sta je sa ovom tovatnom mascu ili kako je vec zovu koju koristim za podmazivanje pojedinih delova bajsa.Posle nekoliko kilometara od podmazivanja ili pri spustu i brzoj voznji oko prasinara izadje manji sloj masti ali mislim da je to visak jel kada podmazujem bas volim da stavim vise ali pored toga posle par nedelja od podmazivanja glave tocka kad rastavim primetim da je mast promenila boju u neku tamniju a stanje u neko skoro tecno mislim da je nesto do masti jel kad je kod bajsa tako losa kako bi tek bilo da se stavi na nesto jace sto ima daleko vise obrtaja.Trebalo bi valjda da se zadrzi u glavi tocka bar koliko toliko.Kod tocka Partizana koji je presao ko zna koliko km bez cestog podmazivanja kojeg sam danas rastavio video sam ostatak zute neke verovatno litijumske masti na vencima.Dal tako mora da bude ili je losa mast.
  • 0

#169 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 July 2012 - 08:56 PM

Ne znam dal baš mora da bude tako :) ali i ja sam to isto primetio. Mada i tako se jednom godišnje sve čisti i ponovo zamašćuje pa će toliko sigurno da izdrži.
Ja koristim onu fam mast u žutoj kutiji, piše da je litijumova, mislim 800g a nije skupa te će godinama da mi traje za održavanje tri bajsa u kući.
Ona se isto tako razdrićka, nije jako gusta kao neke na koje sam nailazio. Servisirao sad neki bajs koji je presedeo 6 godina u hibernaciji, a u nablama i srednjem pogonu neka gusta moćna mast, prosto mi bilo žao što moram da je zamenim :). Video sam i kod dede neku gustu crvenu što mi se hvalio da je za brodske motore i da ne može šmrkom da se spere, moraću da mu maznem malo :).
  • 0

#170 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 20 July 2012 - 09:24 PM

Haha e cuo sam da je ta crvena dobra na nekom sajtu o podmazivanju.Ma sad nek se kotrlja do kraja ove tj pocetka sledece sezone nista necu cackati osim ako nesto ne zatreba.
  • 0

#171 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 21 July 2012 - 03:37 AM

Haha e cuo sam da je ta crvena dobra na nekom sajtu o podmazivanju.Ma sad nek se kotrlja do kraja ove tj pocetka sledece sezone nista necu cackati osim ako nesto ne zatreba.

Crvena postoji u varijanti "red rubber grease" i ona se koristi za klipove hidrauličnih kočnica. Nije tako dobra za glave i ostalo.

Litijumova mast crvene boje koju sam nabavio po nekoj staroj ceni (ostalo u nekom skladištu), tipa 400 dinara po kile, je dobra i ostaje tako gusta, teško se spira. Pište neki nenormalan temperaturni opseg rada (tipa od -50 do +300). Ona je dobra za sve gde sam pre stavljao bilo kakvu drugu mast. Za lanac, naravno, nije, bolje je ulje.

Inače, koliko znam, svaka mast i u lje se vremenom, trenjem "razbija", tj. gubi viskoznost (postaje vodenastije). Nisam hemičar, al' znam da je to normalno, samo bolje duže zadržavaju svojstva.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#172 UrosDT

UrosDT
  • Members
  • PipPip
  • 42 posts
  • LocationValjevo

Postavljeno 21 July 2012 - 07:54 PM

Imam Shimano Deore XT (FH-M760) zadnju nablu i doslo je vreme da je ocistim i podmazem, pa imam nekoliko pitanja.
Gledao sam dosta tutoriala,pa me zanima koji se tacno kljuc koristi za skidanje kasete (xt - devetofaz)?
Koji se kljucevi koriste za skidanje konusa (vidim da ima razlicitih dimenzija)?
Koju mast da koristim?
  • 0

#173 zare

zare
  • Members
  • 4292 posts

Postavljeno 28 July 2012 - 10:05 PM

Vec smo dosta stvari rekli o teflonskom spreju:
http://weldtite.co.u... ... flon-400ml

Ali me interesuje kakva su iskustva sa klasicnim pakovanjem ulja ali sa teflnom:
http://weldtite.co.u... ... flon-125ml

Da li je posle nekog vremena od podmazivanja lanac suv kao kada se koristi sprej ili je vlazan kao kod standardnog ulja?
  • 0
.

#174 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 28 July 2012 - 10:33 PM

^ Ja bih rekao da je nešto između :) , nije baš skroz suv.
Nemam iskustva sa baš takim nego vakim:
dry_teflon.jpg
verovatno su slični.
Nanosim ponovo kad počne da se malo jače čuje lanac, otprilike na ~100km, čistim kasetu i lanac komplet posle 1000km, mada rekao bih nepotrebno jer se prilično malo prljavštine nakupi.
  • 0
Pozdrav

#175 Player

Player
  • Members
  • Pip
  • 24 posts

Postavljeno 29 July 2012 - 12:25 PM

Ali me interesuje kakva su iskustva sa klasicnim pakovanjem ulja ali sa teflnom:
http://weldtite.co.u... ... flon-125ml

Da li je posle nekog vremena od podmazivanja lanac suv kao kada se koristi sprej ili je vlazan kao kod standardnog ulja?

Ja koristim bas to ulje samo u malo vecoj bocici. Posle podmazivanja lepo obrisem visak ulja sa lanca i bude suv.
Isto skoro kao sprej, samo je lanac mnogo tisi i moze da izdrzi par voznji offroad voznji.
Sad pre poslednjeg pranja sam ga bas zapustio i nisam ga prao oko 170km, ali ciste voznje kroz sumu i nije poceo ni da se cuje niti je nakupio prljavstine mnogo.
Mislim bio je prljav, ali npr. manje nego sa klasicnim uljem posle voznje na asfaltu.
  • 0
Faster, Faster, Until The Thrill Of Speed Overcomes The Fear Of Death

#176 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 04 October 2012 - 06:22 PM

Zasto se posle par kilometra od podmazivanja lanca pojavi crna boja na sredini lanca onog dela sto se okrece oko klina?Koristim Helix 10w-40 motorno ulje cini mi se mada ne verujem da je do ulja jel sam probao i neko drugo obicno masinsko i opet crno...?
  • 0

#177 zare

zare
  • Members
  • 4292 posts

Postavljeno 04 October 2012 - 06:33 PM

Ulje istera prljavstinu iz lanca.
  • 0
.

#178 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 04 October 2012 - 07:02 PM

kada pravilno operes lanac i lancanike i podmazes nece se javljati prve 2 voznje. :mrgreen:
  • 0

#179 spaske

spaske
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 04 October 2012 - 09:08 PM

kada pravilno operes lanac i lancanike i podmazes nece se javljati prve 2 voznje. :mrgreen:

Zavisi koliko su duge vožnje i po kom terenu, kod mene se već posle 40-50km vide znaci prljanja lanca.
  • 0

#180 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 04 October 2012 - 09:15 PM

Zavisi koliko su duge vožnje i po kom terenu, kod mene se već posle 40-50km vide znaci prljanja lanca.

Pa to je odprilike to,dve krace voznje...
  • 0

3 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika

Bing (1)