Jump to content

Fotografije

Podmazivanje

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
774 odgovora na ovu temu

#121 spaske

spaske
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 03 July 2012 - 08:08 AM

Ma i meni je sprej mnogo gori (nepraktičniji) za nanošenje ulje nanesem samo na lanac precizno i tačno koliko treba, a teflon sam uzeo samo zbog toga što navodno manje sluplja prašinu ali pošto vozim uglavnom asfalt vratiću se verovatno na Adeco ulje koje mi je do sad bilo sasvim ok, a lanac sa do sad pređenih 1400km nije mrdnuo i ako imam 100kg-a.
A teflon će izgleda da služi za štapove amorta bužire i sl.
  • 0

#122 vladapile

vladapile
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 482 posts
  • LocationBrus

Postavljeno 03 July 2012 - 09:44 AM

Da skinem lanac, pogon, kasetu, sve to ocistim naftom, isperem, ocistim, istrljam, podmazem i vratim treba mi oko 4 sata. Sve to radim jednom mesecno. Vozim samo asfalt. Jednom godisnje komplet sve cistim i podmazujem, nable, lezajeve, buzire, sajle, kocnice i dr. Ne vozim po blatu i izbegavam kisu.
Lanac podmazujem teflonskim sprejom ali posle ciscenja i nisam zadovoljan ucinkom. Posle 50-ak km lanac je suv k'o barut. Gledajuci oglase ovde, prosto mi deluje neverovatno kako su bajsevi cisti i uredni. Koliko god da se trudim nikad' ne mogu da postignem onakav sjaj kasete i lanca. Vrlo brzo posle ciscenja sve pocinje da dobija neku crnu prljavu boju :?
  • 0

cycling is life, that's why I pedal ...

#123 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4292 posts

Postavljeno 03 July 2012 - 09:59 AM

Ajde po milioniti put, TEFLON JE SUVO SREDSTVO ZA PODMAZIVANJE. Moram da vicem jer niko ne cita ni stranu u nazad a da ne pricamo da je sve to vec objasnjenjo ko zna koliko puta samo sto nema ko da cita. I lanac MORA da bude suv posle podmazivanja teflonom. To sto je "suv" ne znaci da nije podmazan. Podmazi ga sada, nemoj da vozis, ostavi da se osusi i bice suv. Nije podmazan jer je suv? Malo sutra nije :mrgreen: .
  • 0
.

#124 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 03 July 2012 - 10:03 AM

Da skinem lanac, pogon, kasetu, sve to ocistim naftom, isperem, ocistim, istrljam, podmazem i vratim treba mi oko 4 sata. Sve to radim jednom mesecno. Vozim samo asfalt. Jednom godisnje komplet sve cistim i podmazujem, nable, lezajeve, buzire, sajle, kocnice i dr. Ne vozim po blatu i izbegavam kisu.
Lanac podmazujem teflonskim sprejom ali posle ciscenja i nisam zadovoljan ucinkom. Posle 50-ak km lanac je suv k'o barut. Gledajuci oglase ovde, prosto mi deluje neverovatno kako su bajsevi cisti i uredni. Koliko god da se trudim nikad' ne mogu da postignem onakav sjaj kasete i lanca. Vrlo brzo posle ciscenja sve pocinje da dobija neku crnu prljavu boju :?

Nema razloga da skidas pogon i kasetu.Uzmi malu cetku za farbanje umoci u razredjivac i iscedi i sa njom predji lancanike,nakon toga iscepaj tanke trakice krpe i sa njima ocisti izmedju lancanika.

To sto lanac i kaseta dobijaju crnu boju to znaci da se vozi...
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#125 spaske

spaske
  • Members
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 03 July 2012 - 12:04 PM

Ajde po milioniti put, TEFLON JE SUVO SREDSTVO ZA PODMAZIVANJE. Moram da vicem jer niko ne cita ni stranu u nazad a da ne pricamo da je sve to vec objasnjenjo ko zna koliko puta samo sto nema ko da cita. I lanac MORA da bude suv posle podmazivanja teflonom. To sto je "suv" ne znaci da nije podmazan. Podmazi ga sada, nemoj da vozis, ostavi da se osusi i bice suv. Nije podmazan jer je suv? Malo sutra nije :mrgreen: .

Hvala na pojašnjenju ali mi tu jedno nije jasno ako je lanac podmazan teflonom zašto proizvodi zvuk kao kad je samo opran i ne podmazan?
Ili kao što kažu ostali da se takav zvuk javlja posle vrlo malo pređenih kilometara?
  • 0

#126 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 03 July 2012 - 01:42 PM

Zato sto teflon sluzi za suvo podmazivanje(koje ja ne volim)kada se nanese cestice teflona se lepe i smanjuju trenje izmedju lanca i lancanika i izmedju sastavnih delova lanca.Mada ovaj teflon koji ja imam se ne susi tako brzo.Sprej je marke motip i nije nesto skup msm oko 400 kinti.

Sad uvek ce biti dilema oko toga da li je bolji teflon ili ulje......
  • 0

#127 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 03 July 2012 - 05:23 PM

Iskustvo je u ovakvim stvarima najmerodavnije:

:)

Meni i dalje najbolje radi mešavina WD40 (2/3) i novog (sintetičkog) motornog ulja (1/3). Kako zimi tako i leti. Lanac je tih, ne lepi previše sranja po sebi, ne čisti se preteško.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#128 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 05 July 2012 - 11:34 PM

Ja danas uzeh Motip teflon sprej od 400ml.
Postavljena slika
Platio ga 500 ili 550din, nisam siguran, a na netu vidim jos i vece cene od ove tako da je izgleda poskupeo. Uzeo sam teflon sprej najvise da bih ga uporedio sa uljem. Najvise me plasi da ce me zvuk lanca nervirati, pa se mozda zbog toga vratim na ulje.

Serviser mi kaze da iako ce se lanac vise cuti, da je oko 150km podmazan. Kakva su vasa iskustva sto se kilometraze tice? Vozim 90% asfalt, ali kad sidjem van puta to je uglavnom neki zemljani ili utabani put pun prasine.
Takodje, posto teflon manje skuplja prljavstinu, koliko je pametno npr dva-tri podmazivanja raditi bez detaljnog ciscenja lanca? Znaci ocistim krpom koliko mogu i naprskam sprej. Znam da svi preporucuju obavezno ciscenje pa onda nanosenje spreja, ali ne znam u kojoj meri skuplja prljavstinu na asfaltu, a voleo bih da mogu da preskocim neko ciscenje lanca u dizelu, jer zahteva vreme :)

Jel mogu da ga iskoristim za podmazivanje rucica kocnica? Malo skripuckaju, ne znam da li teflon sprej to uopste moze da eliminise ili da uzmem wd i resim?
  • 0

#129 kronos1

kronos1
  • Members
  • PipPipPip
  • 79 posts

Postavljeno 05 July 2012 - 11:52 PM

Vidi, po ovom toplom vremenu sta god da stavis lepice se,jer prasine ima svuda,ja sam isprobao teflonski sprej kako prilikom voznje na asfaltu tako i po sumi,i nisam bio zadovoljan,presao sam na sinteticko ulje i vise nego ok mi je. Adeco ili Bagat ulje za sivace masine je isto ok,mada je malo redje pa na ovim temperaturama zna brzo da se "istrosi".

Jedno pitanje u vezi podmazivanja i odrzavanja prednje "obicne" suspenzije sto dolazi na budzetnim modelima,cim cistite osovine viljuske?

I jedna interesantna cinjenica,upravo danas sam imao 2 shimano kasete 7dmofaze na servisu, oba bicikla imaju po 3 mes starosti,prilikom rastavljanja kaste shock-tek malo masti ali bukvalno nije je ni bilo kao da se otopila...ocistio preslegao kuglice na novu grafitnu mast i sada su malte ne besumni. Isto ovo sam pre par meseci uradio sa novim sedmofazom,probao obicnu tavat mast-nije toliko tiha-ali ova grafitna je super. No zar je moguce da chajnezi tako i ovde "ustede" na podmazivanju..

"Jel mogu da ga iskoristim za podmazivanje rucica kocnica? Malo skripuckaju, ne znam da li teflon sprej to uopste moze da eliminise ili da uzmem wd i resim?" - DA moze cak i preporucujem to.
  • 0

#130 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 06 July 2012 - 12:13 AM

Procitaj kakve su moje kuglice bile u bajsu koji je presao 2500-3000, sad posle tvog posta me uopste ne cudi da su bile takve, 99% nije bilo dobro podmazano :) viewtopic.php?f=35&p=120475#p120475

Hvala na savetima :)

Ja stapove viljuske cistim obicnom krpom... Kako se ona uopste podmazuje? (ako je vec napisano, ne morate da ponavljate pronaci cu, mrzi me sad da trazim idem da spavam uskoro)
  • 0

#131 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 06 July 2012 - 01:58 AM

Zato se bajk potpuno podmazuje i steluje kod vrhunskog majstora kada se kupi.
  • 0

#132 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 06 July 2012 - 09:38 AM

Kako lanac moze da se cuje ako je podmazan (teflon sprej)? Nesto mi tu malo smrducka, zvuk dolazi od trenja
  • 0

#133 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 06 July 2012 - 11:36 AM

Kako lanac moze da se cuje ako je podmazan (teflon sprej)? Nesto mi tu malo smrducka, zvuk dolazi od trenja

Nije od trenja nego je to suvi podmaz i ne moze da ublazi zvukove kretanja lanca kao npr sae kod cije primene je totalno necujan.....Inace zbog tih zvukova ne volim teflon.
  • 0

#134 Player

Player
  • Members
  • Pip
  • 24 posts

Postavljeno 06 July 2012 - 11:48 AM

Ja koristim ulje "Weldtite tf2 plus dry" i meni se to super pokazalo.
Vecinom vozim samo offroad i lanac je uvek cist. Skoro ne lepi prasinu uopste.
Probao sam i teflon sprej od istog proizvodjaca i slazem se sa ostalima da je lanac dosta bucniji.
Tako da sprej koristim samo za stapove amorta i za podmazivanje vrata po kuci :mrgreen:

Nego kako da lepo ocistim i podmazem rolnice menjaca?
Kad kanem ulje u njih samo pocnu da melju i bude jos gore.
Da uprskavam sprej dok ne istera svu prljavstinu?
  • 0
Faster, Faster, Until The Thrill Of Speed Overcomes The Fear Of Death

#135 spaske

spaske
  • Members
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 06 July 2012 - 03:36 PM

Ja sam kupio i prvi put podmazao sa ovim sprejem
Postavljena slika

A utisci sledeći, prešao nekih 60 km i lanac je i dalje prilično čist i sigurno lepi manje prljavštine nego do sad kad sam podmazivao adeco uljem, u vožnji ne primećujem veću buku (možda zato što slušam muziku) ali kad na prazno okrećem lanac u nazad mislim da je nešto bučniji nego kad se podmaže uljem a mislim da neće izdržati istu kilometražu pre podmazivanja, sa uljem sam podmazivao na 200-250km a ovde mi deluje da već na 100-120km će zatrebati ponovo da se podmaže to su moji utisci posle prvog korišćenja spreja sa teflonom inače sa štapove amorta je super i ne lepi skoro uopštew prašinu.
  • 0

#136 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 06 July 2012 - 04:35 PM

Nije od trenja nego je to suvi podmaz i ne moze da ublazi zvukove kretanja lanca kao npr sae kod cije primene je totalno necujan.....Inace zbog tih zvukova ne volim teflon.

Jbg, kad sam cuo zvuk koji proizvodi (dan posle podmazivanja), odmah sam se vratio kuci i stavio Adeco. Nista se ne cuje na biciklu i da mi tare lanac, ne mogu... :D
  • 0

#137 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 06 July 2012 - 04:58 PM

Kako nanosis teflon sprej na stapove, samo preko hroma ili prskas u onaj "donji" deo? :)
  • 0

#138 spaske

spaske
  • Members
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 06 July 2012 - 06:11 PM

Samo na hromirani deo štapova naprskam i krpicom uglancam u krug da se ne sliva i štapovi ko novi a čini mi se da skoro i ne skuplja prašinu.
  • 0

#139 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 06 July 2012 - 07:46 PM

Zar prolazi to pored dust/seal-a?
  • 0

#140 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 06 July 2012 - 08:31 PM

Zar prolazi to pored dust/seal-a?

Kako kod koje viljuske na suntouru moze da prodje svasta jako su lose odradjeni pogotovo metalinserted type.....
  • 0

3 članova čita ovu temu

0 članova, 3 gosta, 0 anonimnih korisnika