Jump to content

Fotografije

Podmazivanje

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
774 odgovora na ovu temu

#101 brko83

brko83
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 02 July 2012 - 04:43 AM

Pa recimo da mi teflon efektivno traje 4-5 dana,posle toga naravno pranje lanca,ciscenje lancanika i podmazivanje.Bagatovo ulje mi traje 7-8 dana posle toga pranje i podmazivanje.

Jako je bitno odraditi ciscenje sto bolje da ne bi podmazivao prljavstinu nego metal.

Opet relativno dovoljno bi bilo npr 1-vog i 15-tog ocistiti sve dobro-znaci lanac oprati i dobro posusiti,kavez prednjeg menjaca ocistiti,rolnice zadnjeg menjaca i kasetu nakon toga dobro podmazati samo lanac i visak ulja ovlas obrisati krpicom........Jeste po nekad smorno ali pomaze-sve mnogo lepse i fluidnije radi.
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#102 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 02 July 2012 - 04:54 AM

Sto se masti tice msm da kvalitet masti nije presudan kao ni vrsta.....Sve su sasvim dobre za bicikle,to je ipak mali broj obrtaja.Sad jako je bitno (po mom misljenju)da je mast sto gusca zbog sto boljeg zaptivanja nabli jer ona onda deluje kao zaptivka protiv prasine i vode,pogotovo je to bitno ako se vozi zimi jer so neverovatno dobro rastvara sve podmaze na bajku.

Inace ako se bajk vozi samo u sezoni podmaz je najbolje uraditi u prolece a ako se vozi preko cele godine onda u prolece i u jesen.......
  • 0

#103 kronos1

kronos1
  • Members
  • PipPipPip
  • 79 posts

Postavljeno 02 July 2012 - 08:30 AM

VIdi,teflon sprej se razlikuje u 2 vrste nagrubo: teflon lubrikant u spreju i teflon mast u spreju. Isprobao sam licno lubrikant u spreju i nisam zadovoljan,vec posle 30 predjenih km lanac se cuje,tako da danas koristim teflon samo za pomdazivanje amortizera i spricnem na kasetu posle pranja.
lanac podmazujem finim sintetickim uljem za trkacke motore. Ne lepi se prasina toliko-na znam kako-ali ne lepi se. Lanac je malte ne vrlo tih
  • 0

#104 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 02 July 2012 - 10:25 AM

VIdi,teflon sprej se razlikuje u 2 vrste nagrubo: teflon lubrikant u spreju i teflon mast u spreju. Isprobao sam licno lubrikant u spreju i nisam zadovoljan,vec posle 30 predjenih km lanac se cuje,tako da danas koristim teflon samo za pomdazivanje amortizera i spricnem na kasetu posle pranja.
lanac podmazujem finim sintetickim uljem za trkacke motore. Ne lepi se prasina toliko-na znam kako-ali ne lepi se. Lanac je malte ne vrlo tih

Hm...Ni ja nisam ljubitelj teflon spreja na lancu.Dobar je al zahteva suvise cesto odrzavanje,samo meni se ne cuje toliko brzo posle podmazivanja lanac.Mislim da se kod mene to desava na nekih 150 km a koristim neki jeftin motip teflon(kad ga koristim)a inace bagat ulje je najjaca stvar za mene 70 kinti 100 grama i ima ga za celu sezonu.Sa njim je lanac jako tih.
  • 0

#105 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 02 July 2012 - 10:48 AM

Jako je bitno odraditi ciscenje sto bolje da ne bi podmazivao prljavstinu nego metal.

Opet relativno dovoljno bi bilo npr 1-vog i 15-tog ocistiti sve dobro-znaci lanac oprati i dobro posusiti,kavez prednjeg menjaca ocistiti,rolnice zadnjeg menjaca i kasetu nakon toga dobro podmazati samo lanac i visak ulja ovlas obrisati krpicom........Jeste po nekad smorno ali pomaze-sve mnogo lepse i fluidnije radi.

Aj bre brate, koliko ti vremena gubiš na to a posle 100 km k'o da nisi ni čistio. Pre podmazivanja lanac kroz suvu krpu a rolnice ravnim šrafcigerom kad se nahrane i vozi, nikakve razlike - ako nisi sve vreme pola u mulju pola u prašini - nema da li ga glancaš jednom u dve nedelje ili jednom u dva meseca osim duševnog mira.
Ja odavno čistim sistem tek kad lanac počne da liči na remen.
  • 0

#106 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Postavljeno 02 July 2012 - 10:48 AM

Aj bre brate, koliko ti vremena gubiš na to a posle 100 km k'o da nisi ni čistio. Pre podmazivanja lanac kroz suvu krpu a rolnice ravnim šrafcigerom kad se nahrane i vozi, nikakve razlike - ako nisi sve vreme pola u mulju pola u prašini - nema da li ga glancaš jednom u dve nedelje ili jednom u dva meseca osim duševnog mira.
Ja odavno čistim sistem tek kad lanac počne da liči na remen.
  • 0

#107 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 02 July 2012 - 02:01 PM

@Mixi
Potrebno je samo pola sata vremena da bi se dobio rezultat hiruski cistog pogonskog dela.To je sat i po vremena mesecno.Inace bicikla mi je uvek prljava do zla boga ali prenos i stapovi na amortu mora da sijaju........
  • 0

#108 djape48

djape48
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1050 posts

Postavljeno 02 July 2012 - 02:24 PM

ok ako ti to tako volis, sto ne znaci da je potrebno prati lanac svakih 5 dana (pa ni 2 puta mesecno ako ne vozis po blatu ili velikoj prasini). Nadam se da razumes sta hocu da kazem, rekao si nam kako odrzavas pogon - ok, ali meni bi se ogadilo odrzavanje lanca kad bih ga lickao kao ti, a svakako ces ga baciti posle 1500-2000 km. Stapovi sijaju gore, a kakvo je stanje onoga je unutra? Bitnije je to ocistiti/podmazati
  • 0

#109 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 02 July 2012 - 04:14 PM

I ja sam počeo u zadnje vreme sa tom praksom, samo prebrišem krpom da pokupim šta može od nečistoća i dodam novo ulje. Bre ovo vreme ubija, ne mogu da živim :mrgreen:, nemam vremena ni volje ni za bitnije stvari. Kad bih imao bar neku debelu ladovinu oko kuće :) možda bih i skidao lanac i prao detaljnije.
  • 0

#110 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 02 July 2012 - 04:23 PM

ok ako ti to tako volis, sto ne znaci da je potrebno prati lanac svakih 5 dana (pa ni 2 puta mesecno ako ne vozis po blatu ili velikoj prasini). Nadam se da razumes sta hocu da kazem, rekao si nam kako odrzavas pogon - ok, ali meni bi se ogadilo odrzavanje lanca kad bih ga lickao kao ti, a svakako ces ga baciti posle 1500-2000 km. Stapovi sijaju gore, a kakvo je stanje onoga je unutra? Bitnije je to ocistiti/podmazati

Amort kompletno remontujem sam na svaka 4 meseca i da vidis kako moji suntouri v-2 i v-4 rade neverovatno glatko.
  • 0

#111 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 02 July 2012 - 04:28 PM

Jako bitna stvar......Lanac se ne mora ni cistiti ni podmazivati ali ne bi bilo lose.Ja ne zelim nikoga naterati na tako nesto.Mozda nisam u pravu al sam tvrdoglav i ja to tako radim sto i drugima savetujem.
  • 0

#112 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • 835 posts
  • LocationNiš

Postavljeno 02 July 2012 - 04:35 PM

ok ako ti to tako volis, sto ne znaci da je potrebno prati lanac svakih 5 dana

Ako biciklu čuvaš na krevetu ili pored njega, onda jeste. Ja se slažem sa brko83, lanac, kasetu, menjače i pogon detaljno čistim vikendom, u toku nedelje samo lanac i točkiće menjača obrišem krpom i ponovo podmažem. Pošto NE dozvoljavam da mi se pogonski sistem zaprlja, posle mi treba 10 minuta da sve oribam i da sve sija kao novo!
  • 0
.

#113 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 02 July 2012 - 05:16 PM

Ako biciklu čuvaš na krevetu ili pored njega, onda jeste. Ja se slažem sa brko83, lanac, kasetu, menjače i pogon detaljno čistim vikendom, u toku nedelje samo lanac i točkiće menjača obrišem krpom i ponovo podmažem. Pošto NE dozvoljavam da mi se pogonski sistem zaprlja, posle mi treba 10 minuta da sve oribam i da sve sija kao novo!

+1 Ali i dalje ne mogu da utuvim ljudima u glavu da nije dovoljno nasljapati lanac masću i terati tako 100 godina a posle dodati samo masti.
  • 0

#114 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 02 July 2012 - 06:47 PM

Bas si pronicljiv, zaista mi stoji pored kreveta (zapravo sa strane, da mi ne smeta)
  • 0

#115 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Postavljeno 02 July 2012 - 07:38 PM

Potrebno je samo pola sata vremena da bi se dobio rezultat hiruski cistog pogonskog dela.To je sat i po vremena mesecno.Inace bicikla mi je uvek prljava do zla boga ali prenos i stapovi na amortu mora da sijaju........

Ako u 30 minuta stigneš da skineš kasetu, pogon i lanac, sve opereš da nigde nema mrlje masne prašine, osušiš, namontiraš i nauljiš i usput ostružeš rolnice, onda si mašina za pranje bicikala a ne čovek :mrgreen: OK msm, super ako imaš vremena da se zezaš - volim i ja da sve to sija, ali uloženo/dobijeno odnos je baaaaaš buđav a i vazda imam neku drugu muku na redu, pa mi se retko kad da da se zezam.

Realno, MTB podmazujem/brišem pre/posle svake vožnje jer njemu opštim s majkom kad god ga vozim + ako me nešto izda izdaće me u donjim pripizdincima, a treker, koji je stalno na asfaltu - kad ga se setim. I ništa mu ne fali.
  • 0

#116 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 02 July 2012 - 08:33 PM

Ja vozim mtb iskljucivo po ravnim terenima izbegavam da ga ganjam po brdima jel mi to dodje kao neko izivljavanje a to bas i ne volim.Vozim preko cele godine osim kad padne sneg tad izbegavam.Nista posebno opustene voznje.Prosle nedelje i danas sam ga podmazao tako da sam sad miran do ko zna kad...Bajk od kako sam uzeo znaci 2 god mu nisam nista podmazivao osim lanca jel nisam voleo da cackam da nesto ne pokvarim tako da su bili suvi lezajevi zeljni masti.Ne vozim ja nesto posebno pa da moram svakih mesec dana da ga podmazujem vec pred sezonu i to je to.
  • 0

#117 spaske

spaske
  • Members
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 02 July 2012 - 09:49 PM

Do sad sam lanac podmazivao običnim ujlem za lanac iz Capriola, ali sam skoro uzeo teflon sprej i danas očistio lanac kasetu i podmazao pomenutim sprejem ali mi se čini da je manje buke bilo kad se podmaže uljem kao da nije dobro podmazan (možda mi se čini) i ako sam ga baš dobro isprskao, videću kako se ponaša u vožni sa uljem sam lanac odmazivao na 200-250 pređenih km.
  • 0

#118 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 02 July 2012 - 10:03 PM

Ma batali teflon, vidim da se sve vise ljudi zali na zvuk posle podmazivanja (koji dolazi logicno od trenja). Podmazivao sam opran lanac sa ABRO AB80 i vec sutradan se vratio na Adeco ulje. Mozda treba kupiti neki bolji/skuplji sprej, ne znam
  • 0

#119 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts

Postavljeno 02 July 2012 - 10:04 PM

Teflon je dobar jer se lanac ne svinji toliko ali mora svaki čas da se dodaje, tako da ispadne skuplja varijanta. Dodatna kvaka - mora da se pazi da se ne podmažu kočione površine n2:smiley-sick025
  • 0

#120 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 03 July 2012 - 02:11 AM

@Mixi

Ne skidam kasetu i pogon cistim ih na licu mesta I stvarno je sve gotovo za pola cuke.

Dobro je wurth ulje za rezanje mnogo bolje nego teflon po meni naravno ko voli sprej a ko voli klasiku obicna ulja rules
  • 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika