Jump to content

Fotografije

Podmazivanje

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
774 odgovora na ovu temu

#81 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 15 May 2012 - 03:34 PM

Wd uopste nije jeftin.Ima svojstva rastvaraca i cistaca sa odredjenim nagrizajucim elementima.Razlicita masinska ulja svojim mesanjem gube svoja svojstva.Kada se vozi po posoljenom putu nista ne pomaze cak ni testerol koji je visoke gustine i lepljivosti ne moze da opstane vise od dva sata.

Nije jeftin, ali nije ni skup - toliko koliko se potroši za podmazivanje lanca.

Sve u svemu, teorija je jedno, al' meni ovo radi posao. Ulje koje ostane posle zamene u kolima/motoru (novo, što ostane od litre, ne prerađeno) i deci WD spreja su dovoljni za duuugo dugo.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#82 UrosDT

UrosDT
  • Members
  • PipPip
  • 42 posts
  • LocationValjevo

Postavljeno 09 June 2012 - 12:49 PM

Posto nemam takozvanu ''brzu'' spojnicu koja bi mi pomogla pri ciscenju lanca, malo sam muckao glavom i dosao do ovog neverovatno smesnog i jednostavnog resenja.

Rasecete flasu na pola i napravite ovakav zarez kroz koji prolazi lanac.
Postavljena slika

Napunite posudicu naftom/benzinom/razredjivacem/odmascivacem... i postavite na zadnji menjac. Polako okrecite pedale unazad i lanac pocinje da se cisti. Savetujem vas da zastitite zadnji tocak, a mozete koristiti i neku krpicu da obrisete lanac ako ne zelite da vam odmascivac ide po kaseti. Ne prska mnogu ukoliko ne okrecete pedale kao nenormalni. :mrgreen:
Postavljena slika

Rezultat je ovo:
Postavljena slika

Lanac je savrseno cist i iznutra i spolja. Ako vam je lanac bas mnogo zaprljan, onda promenite tecnost i ponovite postupak. Ukoliko radite benzinom, kao ja, onda obrisite lanac, i ostavite bajk na suncu nekih 5-6 minuta da benzin ispari, a onda podmazite.
Nadam se da sam bar nekome pomogao sa ovom ''aparaturom''. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • 0

#83 Aleksej

Aleksej
  • Members
  • PipPipPip
  • 100 posts
  • LocationTetovo, Makedonija

Postavljeno 10 June 2012 - 10:29 AM

Odlicno resenje !
  • 0

#84 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 June 2012 - 10:44 AM

Rezultat je ovo:
Postavljena slika

Lanac je savrseno cist i iznutra i spolja. Ako vam je lanac bas mnogo zaprljan, onda promenite tecnost i ponovite postupak. Ukoliko radite benzinom, kao ja, onda obrisite lanac, i ostavite bajk na suncu nekih 5-6 minuta da benzin ispari, a onda podmazite.
Nadam se da sam bar nekome pomogao sa ovom ''aparaturom''. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Što pereš NOV lanac?!? :lol:

Odlična ideja. Super izgleda rezultat. Jedino sam rezervisan koliko se isplati cimanje sa tim. Neka lanac potraje duplo duže. Košta 1 do 3 hiljade, a koliko sati ode na pranje, podmazivanje i sl? Ja retko baš perem lanac, samo prebrišem i podmažem.
  • 0

#85 UrosDT

UrosDT
  • Members
  • PipPip
  • 42 posts
  • LocationValjevo

Postavljeno 10 June 2012 - 11:19 AM

Ne treba ti mnogo vremena, 15-20 minuta sve ukupno,a ocisti lanac super. Ovaj moj lanac je imao kilo peska i starog ulja na i u sebi, samo sam pogledao onaj talog na dnu posudice. :D
  • 0

#86 zare

zare
  • Members
  • 4295 posts

Postavljeno 10 June 2012 - 11:33 AM

Neka lanac potraje duplo duže. Košta 1 do 3 hiljade, a koliko sati ode na pranje, podmazivanje i sl? Ja retko baš perem lanac, samo prebrišem i podmažem.

Da je samo u pitanju lanac pa i nekako. Nego od prljavog, prasnjavog i lanca punog peska, npr. strada i pogon i kaseta. Sto "malo" vise kosta nego jedan lanac.
  • 0
.

#87 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 10 June 2012 - 11:40 AM

Neka lanac potraje duplo duže. Košta 1 do 3 hiljade, a koliko sati ode na pranje, podmazivanje i sl? Ja retko baš perem lanac, samo prebrišem i podmažem.

Da je samo u pitanju lanac pa i nekako. Nego od prljavog, prasnjavog i lanca punog peska, npr. strada i pogon i kaseta. Sto "malo" vise kosta nego jedan lanac.

Pa dobro, prebrišeš krpom spolja, ne mora se prati. Kontam da je ribanje lanca precenjeno kad se pogleda uloženo/dobijeno. Možda jednom u sezoni, ako se baš usvinji. Ne koštaju ni zupčanici bubreg ipo.
  • 0

#88 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 10 June 2012 - 11:43 AM

+1 Oprati lanac 2 puta mesecno nije nikakav problem a menjati bespotrebno pogon i kasetu,to je veliki problem...Inace gotovo sam siguran da pranje ne povecava lancu rok trajanja ali povecava kaseti i pogonu i naravno propisno opran i podmazan lanac salta brzine barem za 20% bolje sto nije zanemarljivo.

Ako prebrises spolja prljavstina ostaje tacno gde treba izmedju linkova da bi smirglala lancanike.
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#89 UrosDT

UrosDT
  • Members
  • PipPip
  • 42 posts
  • LocationValjevo

Postavljeno 10 June 2012 - 11:53 AM

Ljudi, evo iz prve ruke da vam kazem da se razlika zaista oseti. Lanac se mnogo lakse krece preko zubaca kasete i pogona, a samim tim stedite snagu. Razlika nije astronomski velika, ali bitno je da je osetna.

15-20 minuta mesecno moze svako odvojiti , ali slozicete se, novac za novu kasetu ili pogon u ovo vreme, tesko. :|
  • 0

#90 HTCEVO3D

HTCEVO3D
  • Members
  • 8 posts

Postavljeno 10 June 2012 - 12:42 PM

Jedan mali savet oko podmazivanja lanca:
Koristite ulje za podmazivanje lanca kod motorne testere i mirni ste narednih 500km ili je barem tako kod mene
  • 0

#91 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 10 June 2012 - 12:49 PM

Jedan mali savet oko podmazivanja lanca:
Koristite ulje za podmazivanje lanca kod motorne testere i mirni ste narednih 500km ili je barem tako kod mene

Suvise je lepljivo skuplja prasinu i kamencice i unistava pogonski sistem.....Dobro je za zimske uslove al mora se pere posle voznje.Sivanol bagat ili teflon sprej su vrh za tu namenu pa sta ko voli.Ja imam i jedno i drugo al uvek prednost dajem bagatu.
  • 0

#92 UrosDT

UrosDT
  • Members
  • PipPip
  • 42 posts
  • LocationValjevo

Postavljeno 10 June 2012 - 12:56 PM

Skoro sam uzeo bagatovo ulje za sivace masine i odusevljen sam. Podmazete lanac, a zatim obrisete visak ulja i mirni ste. Bocica kosta 100 kinti, a to ce vam trajati dugo, dugo...
  • 0

#93 savudin

savudin
  • Members
  • PipPipPip
  • 79 posts
  • LocationVojvoda Stepa

Postavljeno 11 June 2012 - 06:29 AM

Ja poprskam kasetu i lanac Axel Sgrasso-m, sačekam malo, saperem ga onim kompresor peračem, čisto k'o suza sve. Podmažem lanac Ballistol sprejom i miran.
  • 0
Koliko sam para dao u biciklo mogao sam juga na plin da kupim.

#94 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 11 June 2012 - 06:33 AM

Ja poprskam kasetu i lanac Axel Sgrasso-m, sačekam malo, saperem ga onim kompresor peračem, čisto k'o suza sve. Podmažem lanac Ballistol sprejom i miran.

Taj kompresor uteruje vodu i pesak na mesta na koja bi inače teško dospeli. Ne bih to preporučio za pranje bajsa.
  • 0

#95 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 11 June 2012 - 09:55 AM

Nemoj prskati kasetu axel-om i strafiksom zakovace ti zadnja glava.
  • 0

#96 kronos1

kronos1
  • Members
  • PipPipPip
  • 79 posts

Postavljeno 30 June 2012 - 10:09 AM

Isprobao sam vise varijanti za podmazivanje lanca, od adeco finog ulja, bagat, teflon sprej itd itd. Od pre 3 nedelje sam na full sintetickom ulju pravljenom za trkacke motore,dakle ulje je verovali ili ne drecavo zelene boje i ima blagi miris(prijatan miris). Ono sto je fascinanto je da mogu da predjem i do 50km i da se lanac ne zaprlja...a inace posle svake ture redovno odmascujem i perem komplet bicikli. Ulje sam dobio od dobrog drugara(serviser za trkacke motore i skutere) da isprobam, proizvodjac je motul,a jedino je cena fakat jer se krece oko 1800din/l. Ali cim potrosim ovaj uzorak od 3deci,uzecu litru-vredi. Lanac se ne cuje,prebacivanje brzina je necujno malte ne.

Prednosti adeco bagat-dobro i lako ulazi u lanac,ali lanac pocne brzo da se cuje,pogotovo na toplom vremenu, relativno vrzo isprlja se lanac. Posle recimo samo asfalt ture lanac se osetno cuje i prebacivanje brzina je recimo za mene "čujno".
Teflon sprej: cist lanac dosta dugo,bucan lanac,i bucna voznja-no moguce je da posto sam koristio teflon lubrikant da je jednostavno los sprej i proizvodjac. Tako da ga danas samo koristim za podmazivanje kasete kad se osusi od pranja bicikla,i sajli i buzira. (ponekad i prednje suspenzije).
  • 0

#97 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 01 July 2012 - 10:17 PM

Ne znam da li je neko spominjao ali me zanima da li je dobra tovatna mast za podmazivanje lezajeva i osovina tockova?I na koliko km da se podmazuje?
  • 0

#98 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 01 July 2012 - 10:51 PM

Prošle godine sam uzeo Šelovu mast za zupčanike, cena smešna, nešto oko 500 kinti. Radi.
A podmazuje se na kakvi su ti uslovi eksploatacije, 0.5 - 3 x godišnje.
  • 0

#99 kronos1

kronos1
  • Members
  • PipPipPip
  • 79 posts

Postavljeno 01 July 2012 - 11:46 PM

Ne znam da li je subjektivno moje misljenje ali isprobao sam na nekim biciklovima i tavat mast i grafitnu mast,konkretno lezajevi zadnje osovine tocka kao i shimano kasetu sam rastavljao i podmazao sa grafitnom mascu-ono sto sam primetio je da kad god sam podmazivao sa grafitnom mascu,mnogo manje se cuje tocak-lezaj, kao i kaseta prilikom okretanja. Od tada svaki menjanje masti stavljam grafitnu mast: zadnja osovina lezajevi, lezaji kasete (one male kuglice sunce im koliko ih ima), prednja osovina tocka lezajevi,kao i srednja osovina ako je moguce podmazivanje. Podmazivanje i interval podmazivanja-sve zavisi gde i kako vozi se bicikli,da li po mokrom,kisi,suvom,koliko km predjeno itd,puno je varijabila,jednostavno samo treba voditi racuna.
  • 0

#100 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 02 July 2012 - 12:51 AM

Koliko je trajan teflon sprej, neki prosek po asfaltu i toplom vremenu?

Trenutno koristim ulje za sivace masine (bar mi tako rece serviser koji mi je dao test-bocicu ulja za podmazivanje), i solidno dugo moze da potraje (150-200km). Skuplja prljavstinu, to je mana, ali lanac ostaje dugo podmazan sto mi se svidja - ne volim stalno da petljam oko toga.

Da li ce teflon sprej ako ga nanesem u vecem sloju trajati slicno kao i ovo ulje ili ne? Ne bih da kupim teflon sprej, a onda da ga nosim sa sobom na svakoj duzoj voznji - ako ce lanac krenuti da se cuje posle kratke kilometraze.

S druge strane mi se svidja sto manje skuplja prljavstinu, pa ne moram bas svaki put da skidam lanac i perem ga. Doduse, ni sad to ne radim kad nemam vremena, ali kad ga tako "ofrlj" podmazem nikad ne traje dugo, pa moram opet :)
  • 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika