Ma ne ide to tako. Pogledaj koliko navoja ima navrtka (matica) 3-4 ili 10. Misliš sa bi se nešto bitno promenilo da ima duplo više navoja? Skoro ništa sem što bi potrošio duplo više materijala. Da je tako kao što ti misliš nikada ne bi oblaznuo šraf sa maticom od 2 cm. U praksi će oblaznuti ali ćeš imati dužinu matice da ga opet dotegneš i tako sve dok imaš maticu i zdrav navoj na šrafu.
Nisam ja rekao da hvataju samo 2 ili 3 navoja. Kao što Niipheus reče, nije isto "hvatanje" i opterećenje. Može da hvata i 100 navoja opet će ona 2-3 biti najviše opterećeni. To je mehanika i to je tako. Svidelo se ili ne to i tebi i meni. To sam naveo samo kao primer da je možda isto takvo stanje i sa lancima i lančanicima.
Niipheus je očigledno "malo" kasnije od mene izašao iz školske klupe pa se svega bolje i detaljnije seća.
Naravno da ce za duplo duzi navoj trebati dosta veca sila do oblazne. To isto mozes da probas, nadji maticu i brezon, od nekog auta, ako matica ima 2 cm probaj da oblazne, ako iseces na pola tu maticu ili na cetvrtinu, oblaznuce sa daleko manjom silom.