Jump to content

Fotografije

Podmazivanje

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
774 odgovora na ovu temu

#381 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5505 posts

Postavljeno 14 June 2013 - 07:54 PM

Meni bas sprej vise prska i vise se prosipa. Daleko preciznije mogu da nanesem ulje iz bocice, po kap na svaku kariku. Jeste sporo ali je savrseno :D

medalja ima 2 strane

ulje se krece po uticajem gravitacije dok je sprej "pogonjen" ili pritiskom tecnosti u boci ili pogonskim gasom te moze da dopre do mesta do kojih gravitacija ne moze da "ugura" ulje. Moje je misljenje da je to kod podmazivanja lanca korisno jer ujedno vrsei i ispiranje/odstranjivanje necistoca i zato dajem izvesnu prednost spreju kao sredstvu za podmazivanje lanca.

U spreju sem mazive komponente cesto budu i materijali koji ciste/odmascuju dok suvih podmazivaca(teflon i sl) i demulgatori ima cesto i u kvalitetnim motorasko/biciklistickim uljima. Ipak mi se cini da su sprejevi svesraniji i da je ulje i po ovom pitanju ogranicen izbor na suve i temparaturno ne-ekstremne uslove. Konkretno postoje sprejevi koji nakon nanosenja ostavljaju suvi mazivi sloj na bazi sintetickog voska koji su se (meni i nekolicini poznanika) pokazali kao fenomenalni za zimske uslove, izuzetno efikasni u CXu (ciklokross) kao najefikasniji nacin podmazivanja u blatu.

Ako poredimo Weldtite TF2 ulje naspram spreja mislim da je jedina razlika u "pakovanju",
tj ono prvo sto sam spomenuo
  • 0

#382 vladapile

vladapile
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 482 posts
  • LocationBrus

Postavljeno 14 June 2013 - 08:45 PM

Konkretno postoje sprejevi koji nakon nanosenja ostavljaju suvi mazivi sloj na bazi sintetickog voska koji su se (meni i nekolicini poznanika) pokazali kao fenomenalni za zimske uslove, izuzetno efikasni u CXu (ciklokross) kao najefikasniji nacin podmazivanja u blatu.

Ja sam skoro kupio takav sprej. Bio sam iznenadjen kako je lanac bio podmazan :shock: . Kao da sam ga izvadio iz meda. Skoro i da se lepe prsti za lanac. :lol:
  • 0

cycling is life, that's why I pedal ...

#383 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 14 June 2013 - 08:49 PM

Koji je to sprej, zainteresovan sam? Posto mi motip teflonski polako ponestaje pa cu morati uskoro da kupim nesto drugo. Mislio sam opet motip jer sam zadovoljan, ali ako imate bolja iskustva sa nekim drugim, pucajte :)
  • 0

#384 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5505 posts

Postavljeno 14 June 2013 - 09:06 PM

Konkretno postoje sprejevi koji nakon nanosenja ostavljaju suvi mazivi sloj na bazi sintetickog voska koji su se (meni i nekolicini poznanika) pokazali kao fenomenalni za zimske uslove, izuzetno efikasni u CXu (ciklokross) kao najefikasniji nacin podmazivanja u blatu.

Ja sam skoro kupio takav sprej. Bio sam iznenadjen kako je lanac bio podmazan :shock: . Kao da sam ga izvadio iz meda. Skoro i da se lepe prsti za lanac. :lol:

poenta je da bude podmazano a istovremeno nelepljivo/suvo
generalno tkavi sprejevi imaju oznaku DRY LUBE, DRY ovo ili DRY ono kao svoju karakteristiku
nikako ne brkati sa DRY CONDIDTION LUBE.
  • 0

#385 vladapile

vladapile
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 482 posts
  • LocationBrus

Postavljeno 14 June 2013 - 09:08 PM

Na ovaj sam mislio http://www.cikloberz...ow.php?id=84004 ali on je vise za kisu i blato
  • 0

cycling is life, that's why I pedal ...

#386 vladalion

vladalion
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 195 posts
  • LocationBeograd, Zvezdara

Postavljeno 14 June 2013 - 09:28 PM

Ja koristim Weldtite ulje TF2 performance (sluzi i za sunce i za kisu i za sneg). Ne skuplja mnogo prasine, postojano je i stvarno dobro podmazuje. U PB je 100ml 610 dinara
  • 0

#387 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 14 June 2013 - 09:38 PM

Na ovaj sam mislio http://www.cikloberz...ow.php?id=84004 ali on je vise za kisu i blato

Nema veze, to me i zanima, da nabavim na vreme pred zimu :) Plus imam jedan bajs koji vozim po svim vremenskim prilikama tako da cu za njega ovo i da koristim, hvala.
  • 0

#388 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 14 June 2013 - 10:38 PM

Nema veze, to me i zanima, da nabavim na vreme pred zimu :) Plus imam jedan bajs koji vozim po svim vremenskim prilikama tako da cu za njega ovo i da koristim, hvala.

Taj sprej ima po gvozdjarama za 650 kinti ali nije nesto......Za lose vreme wurth rezno ulje je vrh......
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#389 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 15 June 2013 - 09:36 AM

U spreju sem mazive komponente cesto budu i materijali koji ciste/odmascuju dok suvih podmazivaca(teflon i sl) i demulgatori ima cesto i u kvalitetnim motorasko/biciklistickim uljima. Ipak mi se cini da su sprejevi svesraniji i da je ulje i po ovom pitanju ogranicen izbor na suve i temparaturno ne-ekstremne uslove. Konkretno postoje sprejevi koji nakon nanosenja ostavljaju suvi mazivi sloj na bazi sintetickog voska koji su se (meni i nekolicini poznanika) pokazali kao fenomenalni za zimske uslove, izuzetno efikasni u CXu (ciklokross) kao najefikasniji nacin podmazivanja u blatu.

Ako poredimo Weldtite TF2 ulje naspram spreja mislim da je jedina razlika u "pakovanju",
tj ono prvo sto sam spomenuo

Moje iskustvo je da sprejevi bolje, dugotrajnije podmazuju, ne lepe toliko prašine na sebe, ali je posle njih teže očistiti lanac.

Obično ulje relativno brzo spadne, ali ponese i svinjac sa sobom. Onda samo nanesem češće ulje (prvo malo ređe, da ispere svinjac - pa onda gušće). To mi se na bajsu pokazalo kao najbolji odnos uloženi novac-vreme-trud / stanje lanca.

Na motoru imam još ekstremnije rešenje u vidu kapaljke i retkog ulja koje se non stop nanosi u toku vožnje i pomalo spada - lanac je stalno čist i podmazan (Scottoiler). :)

Mada ne vozim puno po blatu, obično po utabanim zemljanim stazama kad nema puno blata, ali vozim po snegu, kiši, od +35 do -20.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#390 sashinho_almighty

sashinho_almighty
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVetroviti Banat

Postavljeno 15 June 2013 - 02:24 PM

Ja moj lanac odrzavam vec duze vreme uljem za sivace masine. Posle 150-200km ga odmastim (wd+benzin), i opet podmazem. Meni je to resenje odlicno.
  • 0
"Smrt jednog coveka je tragedija, smrt miliona je statistika"

#391 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 15 June 2013 - 05:34 PM

Ja moj lanac odrzavam vec duze vreme uljem za sivace masine. Posle 150-200km ga odmastim (wd+benzin), i opet podmazem. Meni je to resenje odlicno.

Dok god je leto i ja podmazujem bagat uljem.....
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#392 sashinho_almighty

sashinho_almighty
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 185 posts
  • LocationVetroviti Banat

Postavljeno 15 June 2013 - 07:33 PM

Naravno. Inace i ne praktikujem voznju po nepovoljnim vremenskim uslovima, tako da mi ta varijanta savrseno odgovara. Ako se ne varam, na tvoj predlog sam i poceo da koristim navedeno ulje :wink:
  • 0
"Smrt jednog coveka je tragedija, smrt miliona je statistika"

#393 nesrulz

nesrulz
  • Members
  • PipPipPip
  • 159 posts
  • LocationZemun

Postavljeno 28 June 2013 - 10:35 PM

Šta mislite o ovom ulju za podmazivanje lanca na PROBIKE sajtu?
Nije skupo.

Postavljena slika

http://bikeshopbeograd.com/delovi/alat
  • 0

2qu23uw.png

#394 laci86

laci86
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 229 posts
  • LocationKovin

Postavljeno 28 June 2013 - 11:04 PM

Posle svake ili svake druge voznje ceo prenos operem naftom, sperem vodom, sledi WD i brisanje viska, a na kraju neka polusintetika za podmazivanje.
1l Mobil 2000 10w40 je 560 dinara, a trajace duze nego bicikl.
Moze zimi cak i 5w40, a leti nesto gusce tipa menjacko ulje 75w90.

Ako je ulje dovoljno dobro za radilicu koja trpi visoke temperature i pritiske bice odlicno za lanac.
  • 0

#395 nesrulz

nesrulz
  • Members
  • PipPipPip
  • 159 posts
  • LocationZemun

Postavljeno 28 June 2013 - 11:07 PM

Ne bih baš da ga perem i podmazujem posle svake ili svake druge vožnje. :) :| To radiš jer se lanac mnogo isprlja ili?
  • 0

2qu23uw.png

#396 Architect92

Architect92
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 610 posts

Postavljeno 28 June 2013 - 11:15 PM

Nije skupo.

Postavljena slika

Imam ja to ulje. 250 din je kostalo, koristim ga nekih 2 meseca i nisam jos ni pola potrosio (a podmazivao sam svoj i jos nekoliko bicikala od drugara). Jedino mi smeta sto se posle 60km u sumi potrosi, tj. lanac bude suv. Po asfaltu zbog manjka prasine traje dosta duze, nekada i po nedelju dana (to dodje oko 250-350 km, kako kad). Pre sam koristio neko ulje za sivace masine, ono je duze trajalo, ali bi kaseta bila crna u roku od par dana. Gusce je dosta, pa se lakse lepi prasina. Kod ovog motip je kaseta prilicno cista. Mislim da je za te pare sasvim solidno. n2:smiley-score008
  • 0

#397 laci86

laci86
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 229 posts
  • LocationKovin

Postavljeno 28 June 2013 - 11:16 PM

Realno nema potrebe, ali ne moze da skodi. To je 10 min i daleko od toga da mi predstavlja problem.
Lanac se pere i podmazuje kada postoji potreba za time, svaka diskusija po pitanju kilometraze ili vremenskog perioda je uzaludna jer se lanac ne prlja u istoj meri po drumu, zemljanom putu i blatu.

Ako nije crn i vidi se da ima ulja na njemu onda je super i samo cepaj. :)
  • 0

#398 Architect92

Architect92
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 610 posts

Postavljeno 28 June 2013 - 11:55 PM

Lanac se pere i podmazuje kada postoji potreba za time, svaka diskusija po pitanju kilometraze ili vremenskog perioda je uzaludna jer se lanac ne prlja u istoj meri po drumu, zemljanom putu i blatu.

+1
  • 0

#399 nesrulz

nesrulz
  • Members
  • PipPipPip
  • 159 posts
  • LocationZemun

Postavljeno 29 June 2013 - 07:30 AM

Nije skupo.

Postavljena slika

Imam ja to ulje. 250 din je kostalo, koristim ga nekih 2 meseca i nisam jos ni pola potrosio (a podmazivao sam svoj i jos nekoliko bicikala od drugara). Jedino mi smeta sto se posle 60km u sumi potrosi, tj. lanac bude suv. Po asfaltu zbog manjka prasine traje dosta duze, nekada i po nedelju dana (to dodje oko 250-350 km, kako kad). Pre sam koristio neko ulje za sivace masine, ono je duze trajalo, ali bi kaseta bila crna u roku od par dana. Gusce je dosta, pa se lakse lepi prasina. Kod ovog motip je kaseta prilicno cista. Mislim da je za te pare sasvim solidno. n2:smiley-score008

Cool hvala, uzeću onda ovo ulje.
  • 0

2qu23uw.png

#400 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 29 June 2013 - 07:53 AM

Deci ulja za 250 dinara. 2500 dinara litra. Za trećinu te cene kupiš najskuplje ulje za kola koje možeš naći i verujem da isto radi posao.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika