Jump to content

Fotografije

Podmazivanje

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
774 odgovora na ovu temu

#361 budza

budza
  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts

Postavljeno 08 June 2013 - 07:45 PM

Ljudi ako moze pomoc na brzinu. Citao sam ovde po forumu oko pranja lanca i uzeh axel sgrasso i naprskao sam lanac i onda cistio cetkicom za zube (ne mojom, nego od devojke) pa ga prskao onom vodom iz one prskalice za fajtanje vesa ili shishanje pa onda ga vukao kroz krpu. E sad problem. Pored toga sto sam napravio sr*** po celo stanu i vec su hteli da zovu policiju da me istera iz stana, ne znam da li sam dovoljno isprao lanac od tog axela posto ga nisam prao pod mlazom vode? axel je masan mnogo, jedva oprah pod od njega, ne znam da li ce napraviti ta hemija stetu na lancu ako se ne ispere skroz, tj verovatno je uslo medju one tockice male pa nisam sve isprao prskalicom... A sutra idem na voznju do Beske pa ne znam sta da radim, sav sam umazan, da li je dovoljno samo da ga nauljim i to je to ili moram ujutro da ga ispiram crevom pa onda? A prskalo je malo i po ramu, pogonu itd, da li mu smeta taj axel? Hvala.....
  • 0

#362 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 08 June 2013 - 07:54 PM

Ako ti axel nije usao u nablu nemas frke, nece nista da fali pogonu i ramu.
Lanac naulji a sledeci put ili koristi benzin ili ga detaljnije isperi. Doduse benzin smrdi, ne znam da li drzis bajs u stanu ili ne.
  • 0

#363 budza

budza
  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts

Postavljeno 08 June 2013 - 08:12 PM

Uh dobro je, hvala na brzom odgovoru. Tek sto sam uzeo novi polovni bajs pa se uplasih da ne zeznem nesto, sad sve aluminijum, 105 oprema a ranije gvozdjurija pa me nije bilo mnogo briga. Drzim ga u stanu, ali nek smrdi, vise ne petljam s ovim axelom. Nije sigurno usao u nablu jer sam prskao na dole ka podu, samo po lancu. Nego me zbunilo da li ta hemija moze da nagrize iznutra sam lanac ako se ne ispere dobro. Nauljio sam ga dobro tako sto sam naneo ulje na krpu pa vukao lanac kroz nju pa onda suvom krpom skinuo visak ulja. Isto tako i rolnice menjaca i pogon. A ram sam ocistio vlaznom krpom. Valjda je sad ok. Mislim da sam ja upao u neku kiselinu da se ne bih toliko cimao da se ocistim :)
  • 0

#364 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 08 June 2013 - 08:28 PM

Vidi, lanac je potrosnja roba. Plus je izlozen kojekavim spoljnim uticajima, tako da malo axela i da je ostalo u njemu nece mu nista biti do sledeceg ciscenja/podmazivanja. Uzmes lepo teglu, kupis benzin na pumpi koliko ti daju minimalno (ranije je bilo 2-3L, ne znam sad). To ce ti trajati ihahaj i cistice jednako dobro ako ne i bolje od axela.
Inace, ja kad podmazujem uljem (posto je malo gusce od na primer teflonskog spreja) kapnem po kap ulja u svaki link i onda prebrisem visak ulja. E sad ne znam koliko je ta krpa sa kojom si podmazivao bila natopljena uljem ali je moguce da je odradila istu stvar :)
  • 0

#365 budza

budza
  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts

Postavljeno 08 June 2013 - 08:41 PM

Znam da je potrosna roba, ali skupa potrosna roba, posto je HG56 :) Sto se tice tehnike mazanja to nije problem, to sam usavrsio na starom bajsu... Sutra ce voziti nekih 120km pa ako se nesto desi pojescu onaj ostatak axela :)
  • 0

#366 spaske

spaske
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 08 June 2013 - 10:31 PM

Inace, ja kad podmazujem uljem (posto je malo gusce od na primer teflonskog spreja) kapnem po kap ulja u svaki link i onda prebrisem visak ulja.

Ovako i ja podmazujem lanac i sve ok.
Inače ću i ja preći na benzin čim istrošim uljani razređivač koji imam jer je uljani razređivač oko 200 din 0,9 lit a litar benzina 145 din, a bajs ne držim u stanu tako da neće smetati miris benzina.
  • 0

#367 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Postavljeno 09 June 2013 - 03:04 PM

http://www.instructa...hain-degraeser/

evo ljudi instrukcija za odmascivanje lanca, moja naravno, kome se svidi dobro je, a dusmani..... :D :D :D :D :D :D :D
sala mala
  • 0

#368 _TT_

_TT_
  • Members
  • Pip
  • 27 posts

Postavljeno 10 June 2013 - 03:46 PM

nije lose ali se ovako spere mast iz rolera koji se tesko podmazuje tako da budite na oprezu ;)
  • 0

#369 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Postavljeno 13 June 2013 - 08:05 PM

nije lose ali se ovako spere mast iz rolera koji se tesko podmazuje tako da budite na oprezu ;)

to si u pravu,ali redovnim podmazivanjem svih delova nece biti problem....trebalo bi barem posle 1000 km(manje vise,nisam siguran) da skines jockey wheels tj. rolere i da ih podmazes....

To sam hteo pitati, koja je mast jeftina a moze da se koristi za podmazivanje rolera,osovina,.....?????
  • 0

#370 Rade_NS

Rade_NS
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 471 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 June 2013 - 09:07 PM

Ne znam da li je ovo tvoja ideja ili ne, ali ovo sam jos davno video i svidela mi se ideja. :)
  • 0
Vidimo se kad se vidimo, cujemo se kad se cujemo...

#371 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 13 June 2013 - 09:08 PM

to si u pravu,ali redovnim podmazivanjem svih delova nece biti problem....trebalo bi barem posle 1000 km(manje vise,nisam siguran) da skines jockey wheels tj. rolere i da ih podmazes....

To sam hteo pitati, koja je mast jeftina a moze da se koristi za podmazivanje rolera,osovina,.....?????

Ja sam na Acera menjaču jockey wheels otvorio, očistio i podmazao posle nekih dve ipo godine i više od 10 hiljada kilometara. Nikakvih problema nije bilo, čisto sam preventivno radio, kad sam već menjao kasetu i lanac. Možda grešim, možda sam imao sreće. :|

Mast:

http://www.bracatomi...i_ ... X GREASE

Model lithium complex grease (crvene boje). Dobro podnosi i minus temperature (ne skameni se), ne spira je voda lako. Ja sam kupio po staroj ceni od par stotina dindži tubu pre par godina i još nisam ni pola potrošio. Ne znam je li jeftina, ali je pristojnog kvaliteta.

Ovo bi trebalo da je isto dobra mast:
http://www.e-mass.rs... ... 3s27ijv52x
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#372 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 13 June 2013 - 09:44 PM

Ti lezajevi ili bushinzi unutar jockey-a trpe minimalna opterecenja u odnosu na ostale komponente na biciklu, zato su toliko i trajni iako se cak i ne podmazuju u predvidjenom intervalu..
  • 0

#373 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Postavljeno 14 June 2013 - 06:16 AM

Ja sam na Acera menjaču jockey wheels otvorio, očistio i podmazao posle nekih dve ipo godine i više od 10 hiljada kilometara. Nikakvih problema nije bilo, čisto sam preventivno radio, kad sam već menjao kasetu i lanac. Možda grešim, možda sam imao sreće. :|

Mast:

http://www.bracatomi...i_ ... X GREASE

Model lithium complex grease (crvene boje). Dobro podnosi i minus temperature (ne skameni se), ne spira je voda lako. Ja sam kupio po staroj ceni od par stotina dindži tubu pre par godina i još nisam ni pola potrošio. Ne znam je li jeftina, ali je pristojnog kvaliteta.

Ovo bi trebalo da je isto dobra mast:
http://www.e-mass.rs... ... 3s27ijv52x

hvala puno
  • 0

#374 ringebildi

ringebildi
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 175 posts

Postavljeno 14 June 2013 - 03:24 PM

Drugari

Koja je razlika izmedju teflon ulja u spreju i teflon ulja u bocici?

Koje su prednosti jednog a koje dugog?
  • 0

#375 budza

budza
  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts

Postavljeno 14 June 2013 - 04:33 PM

Koliko sam ja razumeo iz nekih 28 sati proucavanja podmazivanja, taj sprej manje skuplja prasinu ali losije podmazuje i to najvise zbog toga sto ne moze lako da udje u one kuglice ili kako se vec zovu (tako kaze npr sheldon). A ulje prodje svuda gde treba tj unatar tih kuglica, a visak se prebrise krpom. tako da ja ostajem veran ulju. A to teflonsko kao manje skuplja prasinu od obicnog mada mislim da je to mlacenje mu****. Naravno svako za celu ovu oblast ima neko svoje misljenje. Ja sam bas danas ocistio lanac, pogon i kasetu benzinom jako lepo, brzo izvetri, posle nauljio i ko bombona. Lakse nego sa axelom koji mora da se ispira a i ne skida tako dobro masnocu.
  • 0

#376 ringebildi

ringebildi
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 175 posts

Postavljeno 14 June 2013 - 04:48 PM

Taj odgovor je za pitanje teflon vs ulje regularno. Mene zanima teflon ulje vs teflon sprej.

Da li ima jos neke razlike osim u tome sto je jedno ulje a drugo sprej :D
  • 0

#377 budza

budza
  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts

Postavljeno 14 June 2013 - 05:07 PM

Pa sprej kao sprej kazu da ne moze lepo da prodre gde treba u te kuglice, a ulje moze, bilo teflonsko ili obicno.
  • 0

#378 vladalion

vladalion
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 195 posts
  • LocationBeograd, Zvezdara

Postavljeno 14 June 2013 - 05:38 PM

Sprej je laksi za nanosenje i sve sto prsnes ostane tamo gde treba, a kod ulja ako ne pazis kapne i sa strane, pa moz' se desi da ga trosis vise, ali ipak je prodornost bitnija, a tu je ulje bolje i ja koristim to teflonsko. Postojano je sto je najbitnije.
  • 0

#379 ringebildi

ringebildi
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 175 posts

Postavljeno 14 June 2013 - 05:49 PM

Meni bas sprej vise prska i vise se prosipa. Daleko preciznije mogu da nanesem ulje iz bocice, po kap na svaku kariku. Jeste sporo ali je savrseno :D
  • 0

#380 vladalion

vladalion
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 195 posts
  • LocationBeograd, Zvezdara

Postavljeno 14 June 2013 - 05:57 PM

Posle se prebrise krpom i fantazija. Ostani onda veran ulju i nema da brines. :)
  • 0

2 članova čita ovu temu

0 članova, 2 gosta, 0 anonimnih korisnika