Jump to content

Fotografije

Podmazivanje

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
774 odgovora na ovu temu

#341 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 17 May 2013 - 08:50 AM

Ja preferiram dizel jer manje smrdi. Mada benzin bolje odmascuje.
  • 0

#342 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 17 May 2013 - 09:06 AM

Dali neko koristi benzin ili naftu za pranje lanca i čišćenje kasete i pogona i kakva su iskustva?

Ja sam do sad koristio uljani razređivač za takve stvari i on je ok, ali juče sam kupio pakovanje 0,9l a košta 200 din, pa mi benzin ili nafta dođu isplativiji jer je litar ispod 150 din.

Nafta je bolja za potapanje zarđalih delova i skidanje rđe ako je bajs stajao zapušten, ceo bicikl perem naftom (prebrišem krpom koja je blago natopljena naftom, i sija se kao nov), benzin je bolji za odmašćivanje, ali je nezgodan za čuvanje, lako zapaljiv....
Nafta je dobra i za odmačćivanje normalno zaprljanih delova, lanca, lančanika itd.
  • 0

#343 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 17 May 2013 - 11:34 AM

Ako biras izmedju ta dva onda benzin izbegni da ne bi smrdeo kao ulicni prodavci 90-ih...Inace nafta sasvim lepo radi posao....
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#344 spaske

spaske
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 17 May 2013 - 12:19 PM

Za sad imam još razređivača ali sledeći put ću probati sa naftom, znam da odmašćuju i nafta i benzin ali me je baš zanimalo šta se manje oseća.
  • 0

#345 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8929 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 17 May 2013 - 12:38 PM

Za sad imam još razređivača ali sledeći put ću probati sa naftom, znam da odmašćuju i nafta i benzin ali me je baš zanimalo šta se manje oseća.

Ovi što im smeta miris benzina - verovatno im i pivo smrdi. :P

Dobar je benzin, brzo izvetri, a najbolje odmašćuje.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#346 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 17 May 2013 - 01:06 PM

Moj izbor bi pao na benzin..sta znam, mozda je samo do mene (mog nosa) ali cini mi se da mnogo brze ispari taj miris benzina nego nafte..o snazi odmascivanja da ne pricam...cetkica za zube, 1/2l benza i mehanika kao nova :)

p.s mozda sam procitao ovde u temi, ali sam zaboravan..kakve su posledice ako benzin dospe do rotora?
  • 0

#347 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 17 May 2013 - 07:26 PM

Meni se do sada benzin najbolje pokazao za pranje pogonskog dela jako dobro skida svu masnocu.
  • 0

#348 herr_nikolic

herr_nikolic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 203 posts
  • LocationKv

Postavljeno 19 May 2013 - 09:08 PM

Posle 620km i dva-tri puta odmašćivanja i podmazivanja(dok sam ukapirao sta i kako) najbolje se pokazuje stavljanje benzina u prskalicu za cveće. A i najjeftinije. Ima diznu koja moze da baca ko prah a moze imalo intezivnije,koncentrisanije prskanje. Mozda bi mogla da se korsiti i prskalica od mer-glass. Kad skinem lanac preko brze spojnice,prskam po kaseti i prednjem prenosu,i sve se lepo sliva,praćeno krpom. Najlepši je deo prskanje zanjeg menjača,kad zasija i opruga. Posle dođe podmazivanje uljem za singerice. Ovo sam napravio da bi lakse dolazio do delova,recimo pivoti zanjeg ali i prednjeg menjača. Crno je bužir a ostalo izolcije od žica :D

Attached Thumbnails

• Image1200.jpg
  • 72416_1.jpg

• 0

#349 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Postavljeno 02 June 2013 - 03:26 PM

juce sam nosio bajs na prvi servis, i ajde posto sam znao da ce ga tamo podmazati a nece ga ni ocistitti , a bio je strasno prljav, kada uzmem spojnice i klimam ih gore dole cujem samo zvuk peska ili prasine kako skripi i dere jadni lanac, . Tako da sam uzeo odmascivac koji mi stoji u garazi barem 10 godina ( HINS je proizvodjac, tako da sigurno ima 10 godina jer fabrika ne radi dosta dugo) , uzeo sam njega i plasticnu flasu, koju sam isekao na pola i napravio sam neku vrstu rupe kako bi lanac stavio, stavio sam tu flasu sa jedno 1 prst odmascivaca na zadnjem menjacu ( tamo kod onog malog rotora , poslednjeg, sto zateze lanac) . Kada sam to uradio samo sam vrteo pedale unazad jedno 5 minuta, posle 10 sekundi u flasi je odmascivac poceo da crni, ulje se prosto spiralo sa lanca, a lanac postajao sve srebrniji ili sivlji ( do tad sam mislio da je lanac zapravo crn i da ne moze da ima onaj lep stainless steel izgled ) ....... kada sam zavrsio sa odmascivanjem lanca, uzeo sam cetkicu neku ( sa duzim nitima) i malo zamocio u odmascivac i istrljao zupcanike, kako prednje tako i zadnje, malo menjac , posle sam oprao mlakom vodom, bez sapuna ili deterdzenta,.... provukao kroz krpu, jedno 5 minuta kroz jednu krpu, pa onda kroz ubrus da se uverim da je sve cisto, obrisao sam malo menjace od starog ulja i prasine ,..... kada sam sve zavrsio , odneo sam bajk kod majstora, on ga je nauljio ( necu reci da je podmaao posto je bukvalno nauljeno ) , kupio sam to njihovo motip ulje, i otisao po brzinomer ( do tada nisam imao, pa sam odlcio da se oprobam u to, kupio sam kellys kcc09, za svega 900 din, necu reci kolko traje da traje,jer bas ne bih voleo da dajem pare opet sledece godine) i tako bajs lepo ide, vozio sam ga po keju malu, brzine extra prebacuje,..... uh ala sam se napisao, sutra cu okaciti i sliku te flase ako nekome treba ( svakako cu okaciti zbog sajta Instructables)
  • 0

#350 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Postavljeno 02 June 2013 - 03:45 PM

jedno pitanje imam. Da li je neko probao da koristi ATF ulje ( ulje za letvu volana kod auta ) za podmazivanje lanca na bajsu? Ja sam stavio malo na kevin bajs (posto ona nije par godina nista podmazivala) cisto da probam jer je jeftino a cini mi se da lepo podmazuje. Takodje da li je neko probao valvolin sinteticko ulje da podmaze bajs?
  • 0

#351 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 02 June 2013 - 03:49 PM

Mogao si sam i da podmazes mehaniku na biciklu, kad si vec sve tako lepo ocistio..nije to nikakva filozofija..cak bi to bolje uradio i od "majstora" koji ga je samo "nauljio", samo da si mu rekao da nista ne petlja oko podmazivanja..
  • 0

#352 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Postavljeno 02 June 2013 - 05:20 PM

znam,ali lepo je podmazao sve, i menjace, kocnice,.... a i zabranili mi moji da bilo sta petljam oko bajsa pre 1 servisa, jer sam prosli upropastio za 2 godine ( iako radi i dan danas kao sat , od 1 do 18 brzine radi, necese lanac nigde , samo je felna kriva i mora da se ispravi) i da presao sa njim 5000 km , a nista nisam menjao,..... ali dobro sada je gotov prvi servis, i sad mogu da ga cistim, podmazujem sam :D :D :D :D
  • 0

#353 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 02 June 2013 - 07:03 PM

i da presao sa njim 5000 km, a nista nisam menjao

pa promeni bar lanac :mrgreen:
  • 0

#354 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 02 June 2013 - 08:01 PM

n2:thumbsup :mrgreen:
  • 0

#355 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Postavljeno 03 June 2013 - 05:00 AM

Znam,planirao sam da promenim samo nzm koji, imam 6faz jel znate neki lanac koji je jeftiniji?
  • 0

#356 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 03 June 2013 - 10:17 AM

Jel znas za oglase, jel znas za PlanetBike, jel znas ta TotalBike (Capriolo)? Ima ih jos puno, ti su najpoznatiji
  • 0

#357 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Postavljeno 03 June 2013 - 04:28 PM

Gledao sam jedan za nekih 700din, nije bitno da ne neki dobar kvalitet jer bajs koristi moja sestra, a ipak je to jeftinijo bajk koji bi trebalp servisirati ,ave treba servisirati svaki bajk
  • 0

#358 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 03 June 2013 - 04:55 PM

Gledao sam jedan za nekih 700din, nije bitno da ne neki dobar kvalitet jer bajs koristi moja sestra, a ipak je to jeftinijo bajk koji bi trebalp servisirati ,ave treba servisirati svaki bajk

Nesto mi to puno za lanac za sestofaz. Kupio sam ovaj http://www.totalbike... ... a-mtb-z-30 ne znam koliko ce trajati, ali je sigurno ok za 300 dinara
  • 0

#359 tealk

tealk
  • Members
  • PipPipPip
  • 169 posts

Postavljeno 07 June 2013 - 07:58 PM

Nesto mi to puno za lanac za sestofaz. Kupio sam ovaj http://www.totalbike... ... a-mtb-z-30 ne znam koliko ce trajati, ali je sigurno ok za 300 dinara

e i ja sam gledao taj lanac, moze i ona brza spojnica da se stavi, sve azjedno nekih 400 dinara,.. Koliko te izasla dostavaa?
  • 0

#360 djape48

djape48
  • Members
  • 1050 posts

Postavljeno 07 June 2013 - 09:21 PM

Kupio sam jos 7-8 artikala, inace imas cenovnik dostave na sajtu. Inace ces tesko naci brzu spojnicu za sestofaz
  • 0

3 članova čita ovu temu

0 članova, 3 gosta, 0 anonimnih korisnika