Jump to content

Fotografije

Podmazivanje

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
774 odgovora na ovu temu

#321 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 30 April 2013 - 10:24 PM

Shimano, Finish Line, Weldtite, ima ih verovatno još, svi imaju masti za ležajeve, i približno su svi do 10€/100g. Sa obzirom koliko jedna tuba traje (par godina) cena nije strašna. Finish Line Teflon Grease je jako gusta mast, ne verujem da može nekako da iscuri, makar meni nije. Shimano mast za ležajeve je malo ređa, ali mi je i ona ostajala tamo gde treba.
Mada, mast je mast, verovatno nema tu nekih razlika, da imam motor/auto/kamion verovatno bih prvo probao da koristim nešto što već imam. Ne znam može li svinjska mast :mrgreen: ?
  • 0
Pozdrav

#322 Chili7

Chili7
  • Members
  • PipPipPip
  • 129 posts
  • LocationUzice/ Novi Sad Srbija

Postavljeno 30 April 2013 - 10:34 PM

, a četkom sa ferijem čime perem bajs naravno ne smem da priđem jer uđe u ležaj pa grebe, axel tek pogotovo.

Moj savet nikako nemoj da peres bajs sa detadzentima iz kuhinje, samo auto samponima.
Ima dosta faktora koji mogu lose da uticu na farbu i finalnu obradu rama a ti kako hoces :wink:
  • 0

"Mnogi postignu ono sto su zeleli ali izgube sebe".

#323 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 30 April 2013 - 11:53 PM

Ma ram mi je jeftina čeličana, ne brinem se ja za takve stvari ;) da je neka mašina pa da ga lickam i pazim, držim u sobi...
Šta sam mu sve radio, farba je najmanji problem :mrgreen: dva puta širio zadnju vilu, prvo zbog prelaska na 8faz pa posle još malo zbog podbacivanja podloški, zatim brute force cold setting dok nisam namestio da točak bude perfektno centriran u milimetar, pa varenjem i brušenjem prepravio kose dropoute u vertikalne... da vide forumaši joj što bi pljuštale kritike :mrgreen:
Ali ja znam da to radi odlično i da će tako i da služi još dugo. Još ću da tovarim i bisage i siguran sam da neće biti problema.

Imas neku crnu wurth mast koja je grafitna a nije nesto posebno skupa I nije neki kvalitet u kesicama po 200 grama. ....Ona je gusta kao gel,bas kao i ova sto ja imam.....Ima neka grcka zelena kalcijumova Isro jako gusta I jefina....

E pa to, samo još informacija ko/gde ima to u prodaji pa da probam da nađem u mom kraju.

Znam da one što himzo nabroja realno i nisu skupe ali meni znači svaka hiljadarka, tanak sam s novcem a uvek ima nešto preče od delova, opreme, garderobe...
  • 0

#324 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 01 May 2013 - 03:47 AM

Ja kupujem u lokalnoj gvozdjari tako da ti je najbolje da vidis u nekoj u blizini tebe,obicno imaju po nekoliko raznih vrsta pa uzmes najguscu.....
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#325 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 07 May 2013 - 06:22 PM

Jel zna neko kako bih mogao da uklonim zuto-belu skramu sa lanca, podseca na oksidaciju aluminijuma, postavicu sliku ako treba..pojavila se na karikama nakon sto sam lanac, posle ciscenja razredjivacem, potopio u anti-rost tecnost (imao je tragove rdje posle pranja :mrgreen: ) sve sljaka normalno, ali lanac vise ne sija, a pre je bio kao poliran :mrgreen:
  • 0

#326 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5505 posts

Postavljeno 07 May 2013 - 08:16 PM

Jel zna neko kako bih mogao da uklonim zuto-belu skramu sa lanca, podseca na oksidaciju aluminijuma, postavicu sliku ako treba..pojavila se na karikama nakon sto sam lanac, posle ciscenja razredjivacem, potopio u anti-rost tecnost (imao je tragove rdje posle pranja :mrgreen: ) sve sljaka normalno, ali lanac vise ne sija, a pre je bio kao poliran :mrgreen:

koliko znam vecina "anti-rost" preparata su neke vrste kiselina koje nakon nanosenja na metal treba oooobiiiilnooooo ispirati vodom. Iskustva mojih prijatelja su da je nakon nekog vremena lanac tretiran nekim od "anti-rost" preparata postao krt i pucao kao staklo. Ne mogu da se zakunem ali verujem da nije bio samo jednom tretiran.
da li si pokusao da ga potopis u mast, ulje ili tako nesto. Mozda ce to da pomogne?
  • 0

#327 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 07 May 2013 - 08:45 PM

I meni se skoro desilo takvo iskustvo, pucanje lanca..sve vreme sam mislio da sam mozda previse ukrstao lanac pri menjanju brzina..eto, da mi sad nisi spomenuo, ne bi mi ni palo na pamet da povezem te dve stvari..konkretno, ja sam svoj lanac samo jednom potopio u tu tecnost na nekih 5min, i posle toga ponovo isprao uljanim razredjivacem, ali mozda je i tih 5min bilo dovoljno da oslabi materijal..mesto pucanja je bila spoljna karika, kao nozem presecena tacno na pola..
Kad sam to sredio, nadalje sam redovno podmazivao, ali nisam probao nikakva potapanja u ulje/mast i sl..hvala na savetu, pokusacu sa onim receptom grejanja masti pa potapanje u istu na sat-dva, mozda dodje do nekih promena.
  • 0

#328 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5505 posts

Postavljeno 07 May 2013 - 09:00 PM

I meni se skoro desilo takvo iskustvo, pucanje lanca..sve vreme sam mislio da sam mozda previse ukrstao lanac pri menjanju brzina..eto, da mi sad nisi spomenuo, ne bi mi ni palo na pamet da povezem te dve stvari..konkretno, ja sam svoj lanac samo jednom potopio u tu tecnost na nekih 5min, i posle toga ponovo isprao uljanim razredjivacem, ali mozda je i tih 5min bilo dovoljno da oslabi materijal..mesto pucanja je bila spoljna karika, kao nozem presecena tacno na pola..
Kad sam to sredio, nadalje sam redovno podmazivao, ali nisam probao nikakva potapanja u ulje/mast i sl..hvala na savetu, pokusacu sa onim receptom grejanja masti pa potapanje u istu na sat-dva, mozda dodje do nekih promena.

To se desilo i ovom mom drugaru!
Drugi drugar je pre nekih nedelju dana imao (drugaciji) problem sa lancem
ali je razbio glavu, ruku, rame, rebra i jos sto sta
tako da ti savetujem da stavis drugi lanac
jer se pucanje desava kad je najmanje pozeljno tj pri vecem opterecenju
i tad posledice gubljenja ravnoteze i kontrole mogu da budu veoma ozbiljne.
Dobar lanac ne kosta 500eur a zdravlje...sta da ti kazem kad nije vozio maraton

• 0

#329 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 07 May 2013 - 10:05 PM

Da, da, svestan sam posledica..meni je, na svu srecu, pukla samo jedna strana lanca tj jedna karika, ali je ova druga izdrzala jos 10ak kilometara jer uopste nisam ni primetio da je doslo do pucanja, dok nisam stigao kuci i slucajno proverio lanac.
Bolje je spreciti nego leciti- svakako najbolje resenje je da stavim novi, ali mi se ovaj ne menja jer sa njim nisam presao ni 300km, a stigao mi je nov na bajsu. :(
  • 0

#330 Chili7

Chili7
  • Members
  • PipPipPip
  • 129 posts

Postavljeno 09 May 2013 - 09:30 PM

Trazio sam ali ocigledno bezuspesno, pa bih zamolio kolege
Ako neko moze da mi predlozi ili postavi link (video) gde mogu da vidim kako detaljno ocistiti i podmazati celu biciklu. Ne ono npr kasetu samo ili tako nesto vec celu. Kao neki servis kako uraditi na bicikli, kompletan. Nije mi prvi put ali racunajte kao da krecem od nule kao da prvi put radim. Video moze biti i eng i na srpskom nebitno je ... pretpostavljam da ce i potrajati malo duze sto mi isto odgovara
Hvala u napred !!
  • 0

#331 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 09 May 2013 - 09:37 PM

Trazio sam ali ocigledno bezuspesno, pa bih zamolio kolege
Ako neko moze da mi predlozi ili postavi link (video) gde mogu da vidim kako detaljno ocistiti i podmazati celu biciklu. Ne ono npr kasetu samo ili tako nesto vec celu. Kao neki servis kako uraditi na bicikli, kompletan. Nije mi prvi put ali racunajte kao da krecem od nule kao da prvi put radim. Video moze biti i eng i na srpskom nebitno je ... pretpostavljam da ce i potrajati malo duze sto mi isto odgovara
Hvala u napred !!

Cim nisi mogao da nadjes, znaci i da nema..ja licno po yt nisam nailazio na takve klipove gde je obuhvaceno servisiranje cele bicikle, uglavnom se tutoriali o ciscenju/podmazivanju daju pojedinacno kao sto si naveo, a ima ih barem po 100 koji objasnjavaju istu stvar..znaci ciscenje kasete, pogona i lanca tj pogonske grupe, menjaca, buzira/sajli, podmazivanje nabli, headseta; odrzavanje viljuske je takodje posebno, i provera rama da negde ne krcka ili nije napuklo..itd.
Mozda ti neko od kolega vise pomogne.
  • 0

#332 Chili7

Chili7
  • Members
  • PipPipPip
  • 129 posts

Postavljeno 10 May 2013 - 07:35 AM

U slucaju da ne nadjete bolje...
Evo ja cu ostaviti dva veoma korisna linka na temu kako ocistiti i podmazati bicikl

Nadam se da ce nekome biti od pomoci
  • 0

#333 spaske

spaske
  • Members
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 10 May 2013 - 09:44 AM

Možda je korisno za nekog ko ima ovaj stalak za servisiranje(većina nema) i dvorište, ili nešto od ovih četki za čišćenje lanca, a postoje i druge varijante koje većina koristi.
Ja lanac smatram najbolje očišćenim kad ga skinem pa operem uljanim razređivačem i onda podmažem.
  • 0

#334 Chili7

Chili7
  • Members
  • PipPipPip
  • 129 posts

Postavljeno 10 May 2013 - 11:09 AM

U potpunosti se slazem zato sam juce zajebao devojci celu terasu i kupatilo, zamalo da prespavam ispred vrata zajedno sa biciklom :lol: salu na stranu... zato sam i zatrazio pomoc jer ovo ovako vise ne ide nemam alat za lanac, nemam taj stalak, dvoriste.. Je li imas neku preporuku kako uraditi bez svih navedenih stvrari ? Ili jednostavno da kupim alat za lanac, kljuceve, imbuse, cetku pa kao covek deo po deo da skidam i cistim ?
  • 0

#335 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 10 May 2013 - 12:04 PM

Meni je par novina i parking ispred zgrade uvek bilo dovoljno da očistim i podmažem sve. Nije nikakva nauka, samo malo zdravog razuma i strpljenja - izvežba se čovek vremenom.

Mada ne praktikujem skidanje lanca. Samo ga spolja obrišem starom krpom, podmažem i to je to. Ako tako traje nešto kraće, neka traje kraće.

Alat za to ne treba neki poseban. Par imbusa, ključeva, šrafcigera. Ako to nemaš već u kući, onda živimo u različitim univerzumima - meni je nezamislivo da kod kuće nemam komplet imbusa, izolirku, wd... :)
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#336 spaske

spaske
  • Members
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 10 May 2013 - 12:10 PM

Ne moraš da skidaš deo po deo, ja lanac skidam i njega perem a pogon i kasetu pređem četkom (malo oštrijom) ne onom za farbanje isto sa razređivačem ali u maloj količini da skine prljavštinu a onda prebrišem krpom pogon i kasetu i parčetom krpe u obliku trake između zubčanika na kaseti i odlično se očisti a ceo bajs prebrišem mokrom pa suvom krpom, onda vratim lanac i podmažem skinem višak ulja i to je otprilike to, za sat vremena sve gotovo(bez žurbe) i bajk spreman za vožnju ako je više zaprljan ista procedura jedino će malo duže potrajati ako ima potrebe očistim i menjače (zadnji obavezno prebrisati krpom točkiće) i podmažem teflonskim sprejem kao i štapove na amortizeru i to je to. A kad menjam točkove onda skidam i kasetu pa je isto celu operem uljanim razređivačem i prebrišem suvom krpom.
  • 0

#337 Chili7

Chili7
  • Members
  • PipPipPip
  • 129 posts

Postavljeno 10 May 2013 - 05:51 PM

Alat za to ne treba neki poseban. Par imbusa, ključeva, šrafcigera. Ako to nemaš već u kući, onda živimo u različitim univerzumima - meni je nezamislivo da kod kuće nemam komplet imbusa, izolirku, wd... :)[/quote]

Pa to jeste kod kuce ima, ali ovde zivim kao podstanar (student) pa je malo druga prica :wink:
:wink: A post mi skup onaj komplet a imam samo jedan (manji) imbus, osim velikog imbusa moze li mi neko reci tacno od alata sta mi jos treba tacno da bih bio sposoban bilo koji deo da namestim, skinem poravim ili bilo sta drugo na biciklu. Koji kljucevi itd... i gde bih mogao sve to da nadjem za neku pristojniju cenu..
Hvala puno unapred !
  • 0

#338 bataya

bataya
  • Members
  • PipPip
  • 54 posts

Postavljeno 10 May 2013 - 06:06 PM

Pa pogledaj na biciklu sta imas od srafova i to su kljucevi koji ti trebaju. :-)
  • 0

#339 spaske

spaske
  • Members
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 17 May 2013 - 04:24 AM

Dali neko koristi benzin ili naftu za pranje lanca i čišćenje kasete i pogona i kakva su iskustva?

Ja sam do sad koristio uljani razređivač za takve stvari i on je ok, ali juče sam kupio pakovanje 0,9l a košta 200 din, pa mi benzin ili nafta dođu isplativiji jer je litar ispod 150 din.
  • 0

#340 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 17 May 2013 - 04:50 AM

Dali neko koristi benzin ili naftu za pranje lanca i čišćenje kasete i pogona i kakva su iskustva?

Ja sam do sad koristio uljani razređivač za takve stvari i on je ok, ali juče sam kupio pakovanje 0,9l a košta 200 din, pa mi benzin ili nafta dođu isplativiji jer je litar ispod 150 din.

Benzin i nafta rade - skidaju mast i ulje.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika