Podmazivanje
Postavljeno 26 March 2013 - 06:22 PM
Postavljeno 26 March 2013 - 07:16 PM
Ja sam je koristio godinama dok sam vozio nable sa konusima. Imam je i dalje, sluzi za sve i svasta. Cini mi se da je oznaka For LPD.... 100 000 km.Kakva je FAM-ova zuta litijumska mast, ne znam tacnu oznaku, mislim da je iz FOR serije ili tako nesto..znaci nije ona zelena nego med-zuta, jel koristio neko?
Uglavnom nikada nisam imao proglema sa glavama a podmazivala je i Dura Ace pa mu nista nije falilo .
Postavljeno 26 March 2013 - 07:58 PM
Tu treba uracunati i stazanje kada tocak stavis u viljusku. Tu se luft jos malo smanji. Tek kada tocak postavis na biciklu proveri kako se vrti i da li ima lufta.@IgorN
Znaci kad osetim da ima malo lufta, malcice dodatno stegnem i to je to?
Ima jedan divan i jeftin za napraviti alat kod čika Sheldona.....Dva konusa i kvikriliz stezac,Stegnes glavu izmedju dva konusa stezacom i proveris da li je luft kako treba....
Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!
Postavljeno 26 March 2013 - 09:48 PM
odavde:
http://sheldonbrown....adjustment.html
Tu je sažvakana sva problematika oko udešavanja lufta. I meni je to između ostalog na spisku alatki koje ću da pravim, samo čim otopli da se ne smrzavam u garaži .
Ja koritsim zelenu fam, a kakva je ta žuta koju pominjete, jel kvalitetnija? I jel gušća barem? Ova je ok ali deluje mi malo laganije i ređe za moj ukus, imam neki utisak kao da se brzo razdrićka, osuši, ispere...
Postavljeno 27 March 2013 - 05:58 AM
Tu treba uracunati i stazanje kada tocak stavis u viljusku. Tu se luft jos malo smanji. Tek kada tocak postavis na biciklu proveri kako se vrti i da li ima lufta.@IgorN
Znaci kad osetim da ima malo lufta, malcice dodatno stegnem i to je to?
Gledao sam jednom dobrog majstora, završio je stezanje bez stavljanja točka nazad u ram. Samo je uradio to veoma brzo, po osećaju.
Postavljeno 27 March 2013 - 09:00 AM
Gledao sam jednom dobrog majstora, završio je stezanje bez stavljanja točka nazad u ram. Samo je uradio to veoma brzo, po osećaju.Tu treba uracunati i stazanje kada tocak stavis u viljusku. Tu se luft jos malo smanji. Tek kada tocak postavis na biciklu proveri kako se vrti i da li ima lufta.
ne kazem da nije moguce, ali ipak mislim da nije najbolje tako, jer puno faktora je u igri.
Iz iskustva znam da razliciti ljudi razlicito stezu zatvarace, pa tako neki i pretezu zatvarace
(po mom skromnom) misljenju, a i glave tockova su razlicitih kontrukcija.
Npr. stare American Classic zadnje glave imaju celicnu osovinu spoljnog precnika 15mm
koje imaju veoma tanak zid cevi. Iako glave koriste 4 industrijska lezaja potrebno je maticom i kontra-maticom podesiti zazor u lezajima NAKON montiranja u ram jer je osovina toliko tanka da stezanje zatvaraca dovodi do "nadimanja" osovine i time dodatnog smanjenja zazora u lezajima. Kada se podesi zazor lezaja "na prazno", bez postavljanja u ram, montiranje tocka dovodi do pretezanja lezaja koji usled toga imaju znatno kraci vek trajanja i (izmedju ostalog) zbog toga dolaze na zao glas.
Stoga je uvedena "proba klatnom" gde se tocak postavi u kuke na ramu/vili,
lagano pritegne zatvaracem, tek da bude fiksiran da ne ispadne kad se podigne sa tla
pa se tocak lagano zaljulja tj obrne,
i onda se zatvarac polako i postepeno dotegne do konacnog polozaja
a sve vreme se prate eventualne promene u kretanju/obrtanju tocka.
Ako tocak (naglo) uspori treba ostaviti tacno toliki zazor koji se eliminise pritezanjem zatvaraca.
Kod nekih "sklopova" je to manje, kod nekih vise a kod nekih NULA, zavisi od dizajna, materijala, kvaliteta svih elemenata: i rama i osovine i lezaja, kao i same navike vozaca koliko steze zatvarač.
Postavljeno 31 March 2013 - 06:53 AM
KABLOVI: Ukoliko nisu postavljeni teflonom ili goreteksom,
treba ih pregledati a po potrebi i podmazati svakih 6 meseci.
Sad jedno jako glupo pitanje, ali kako moze da se zna dal su neki kablovi postavljeni Teflonom ili Goreteksom? Na primer fabricki kablovi za SRAM X9?
Postavljeno 07 April 2013 - 04:40 PM
Gde i ko kaze NE?
Mozda ovaj LOTOS ne ali to ne vazi za sve grafitne grafitne masti,
jer osim sto sve sadrze grafit, grafitne masti nisu sve iste.
Ajd, pošto dobro poznaješ te stavke i standarde, da tebe priupitam...
Natrčah na neku grafitnu mast, valjda se zove "Belle Grease", i stoji na kutiji da je za kotrljajuće ležajeve. Ima oznaku NLGI-2 i stoji da je po IS 02 231. Možeš nešto više da prokomentarišeš? Kutijica od 200gr je 270din. Taman kako treba jer koliko sam ja našao rok trajanja je negde oko 2 godine... taman će mi trebati toliko da je potrošim
Postavljeno 13 April 2013 - 04:01 PM
otklanja sve masnoće, posle spreja obrisati suvom pamučnom krpom (stara maica i slično)
Interesuje me da li je nekad neko probao da zagreje kolomast - mast za podmazivanje ležaveva lanaca i slično. na temperaturu u kojoj će mast biti u tečnom stanju - kao ulje. i da potopi čist lanac u takvu mast koje će u stvari biti ulje, i ostaviti lanac u takvoj masti par sati dok se ne zavuče u sve delove lanca. a posle toga izvatdit lanac sačekati da se mast stegne, i skinuti višak masti...
Čuo sam da su to radile starije generacije, tj. da su tako spremale lanac za sezonu...
Da li neko ima iskustva sa ovim ?
Postavljeno 27 April 2013 - 11:47 AM
"Problem" je taj što mi je lanac dosta bučniji i nisam baš nekako načisto da je dobro podmazan. Prilikom većih naprezanja lanca proivodi se neki neprijatan zvuk.
Da li je neko imao iskustva sa ovim sredstvom?
Postavljeno 27 April 2013 - 12:01 PM
Jeste,dosta je lepljiv,kao da plastificira lanac,ali kod mene se nije nista culo,sve najnormalnije..
I ja sam ga nanosio samo posle detaljnog ciscenja lanca,kasete i sajbni i bio sam zadovoljan njime,imao sam utisak da ide sve ko podmazano
Bas mi je nestalo pre neke 2 nedelje.
Tako da ne znam sta bi kod tebe moglo biti..
Postavljeno 27 April 2013 - 12:08 PM
Ako je dobro podmazano ne bi smelo da proizvodi neprijatne zvukove pa cime god da si ga podmazao."Problem" je taj što mi je lanac dosta bučniji i nisam baš nekako načisto da je dobro podmazan. Prilikom većih naprezanja lanca proivodi se neki neprijatan zvuk.
Ja recimo cim cujem zvuk lanca - cistim lanac i podmazujem.
Postavljeno 27 April 2013 - 12:18 PM
Interesuje me da li je nekad neko probao da zagreje kolomast - mast za podmazivanje ležaveva lanaca i slično. na temperaturu u kojoj će mast biti u tečnom stanju - kao ulje. i da potopi čist lanac u takvu mast koje će u stvari biti ulje, i ostaviti lanac u takvoj masti par sati dok se ne zavuče u sve delove lanca. a posle toga izvatdit lanac sačekati da se mast stegne, i skinuti višak masti...
Čuo sam da su to radile starije generacije, tj. da su tako spremale lanac za sezonu...
Da li neko ima iskustva sa ovim ?
Nisam probao baš kolomast, ali jesam ulje za lanac u rerni. http://chain-l.com/ (bivši naziv CHAIN-L No.5 ) Pošto je dosta gusto, u uputstvu piše da nakon nanošenja treba sačekati dosta vremena da ulje uđe u karike.
Nisam siguran koliko je mast dobra za lanac, ipak je ulje tečno koliko toliko i kapilarni efekat će ga držati u šupljinama.
@Gilles
Možda nisi naneo dovoljnu količinu. Blago tebi kada čuješ zvuk lanca dok voziš
Postavljeno 27 April 2013 - 12:22 PM
pa zavisi od vremena po kom vozim,i gde vozim,a to je uglavnom asfalt..I ja sam ga naneo posle detaljnog pranja i odmašćivanja...
Probaću ponoviti postupak.
KOliko često si ga zadržava do ponovnog nanošenja?
Leti recimo,na svake 2 nedelje,posle odmascivanja,a zimi i cesce na svakih par dana,jer nisam imao sprej za te zimske uslove..
+ 1Ako je dobro podmazano ne bi smelo da proizvodi neprijatne zvukove pa cime god da si ga podmazao.
"Problem" je taj što mi je lanac dosta bučniji i nisam baš nekako načisto da je dobro podmazan. Prilikom većih naprezanja lanca proivodi se neki neprijatan zvuk.
treba da cujes samo gume kako zuje,ako je sve ok
Postavljeno 27 April 2013 - 04:26 PM
Podmazivaci sa teflonom proizvode zvukAko je dobro podmazano ne bi smelo da proizvodi neprijatne zvukove pa cime god da si ga podmazao.
3 članova čita ovu temu
0 članova, 3 gosta, 0 anonimnih korisnika