Jump to content

Fotografije

Podmazivanje

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
774 odgovora na ovu temu

#261 PeraKojot

PeraKojot
  • Members
  • Pip
  • 17 posts

Postavljeno 24 March 2013 - 12:36 AM

a sta fali grafitnoj?

Koliko sam shvatio nija baš za ležajeve....
  • 0

#262 brko83

brko83
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 24 March 2013 - 12:53 AM

a sta fali grafitnoj?

Koliko sam shvatio nija baš za ležajeve....

Svaka tovatna mast je dobra za lezajeve na bajku,tako da mazi bez problema....
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#263 bataya

bataya
  • Members
  • PipPip
  • 54 posts

Postavljeno 25 March 2013 - 06:54 PM

Mozda banalno pitanje. Dal i kako se podmazuju sajle od kocnica i menjaca?
  • 0

#264 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 25 March 2013 - 06:59 PM

Pitanje nije banalno, samo sto si odgovor imao na pocetku ove teme, verovatno te mrzelo da citas od pocetka :)

"KABLOVI: Ukoliko nisu postavljeni teflonom ili goreteksom, treba ih pregledati a po potrebi i podmazati svakih 6 meseci. Izvuku se i očiste sajle. Zatim se namažu mašću i pažljivo vrate u bužir. To će omogućiti da kabl lagano klizi kroz bužir i sprečavaće prodiranje prljavštine i vode. Teflonom postavljeni kablovi moraju biti suvi i čisti – zabranjeno je podmazivati. Kablove za menjače tretirati na isti način svaka 4 meseca. Kablove za menjače koji se nalaze u zadnjoj osovini treba podmazati uljem."
  • 0

#265 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 25 March 2013 - 07:03 PM

ja ih podmazujem mascu i sve mi klize sad ne znam bas da li je mast okej za njih mozda je teflon bolji ali ove moje su jeftine pa ne brinem sigurno je bolje nego suvo
  • 0

#266 bataya

bataya
  • Members
  • PipPip
  • 54 posts

Postavljeno 25 March 2013 - 07:06 PM

Citam preko telefona pa sam verovatno preskocio taj deo. Hvala na odgovoru. :-)
  • 0

#267 MstrD_02

MstrD_02
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 409 posts

Postavljeno 25 March 2013 - 07:11 PM

Misljenja oko toga su podeljena, neko koristi mast, neko ukapava ulje..uglavnom oba zavrsavaju posao :wink:
  • 0

#268 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 25 March 2013 - 09:36 PM

Mogu li petrolejom odmastiti lanac?
  • 0

#269 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 25 March 2013 - 09:44 PM

Otvori slobodno,ocisti sve detaljno,podmazi i vrati nazad.
Vodi racuna da ne pretegnes konuse,bolje minimalan luft nego da su zategnuti pa da zapinju.
Nije to nikakva nauka,malo se igras dok ne legne kako treba,ako ih budes povremeno redovno servisirao trajace ti duuuugoo..

Hvala za savet :)
Za pretegnute konuse znam, sa mirage pro mi je zadnji tocak tj nabla dosla pretegnuta i konusi su posle 2.5k km bili gotovi, mozda i ranije samo to nisam primecivao. E sad posto to nikad nisam radio, zahtevace malo pokusaja/popusaja u pocetku ali dobro :)
  • 0

#270 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5505 posts

Postavljeno 26 March 2013 - 01:11 AM

Otvori slobodno,ocisti sve detaljno,podmazi i vrati nazad.
Vodi racuna da ne pretegnes konuse,bolje minimalan luft nego da su zategnuti pa da zapinju.
Nije to nikakva nauka,malo se igras dok ne legne kako treba,ako ih budes povremeno redovno servisirao trajace ti duuuugoo..

Hvala za savet :)
Za pretegnute konuse znam, sa mirage pro mi je zadnji tocak tj nabla dosla pretegnuta i konusi su posle 2.5k km bili gotovi, mozda i ranije samo to nisam primecivao. E sad posto to nikad nisam radio, zahtevace malo pokusaja/popusaja u pocetku ali dobro :)

potpuno sam suprotnog misljenja.
Staze na konusima i soljicama su kaljenem ocvrsnute da izdrzavaju trenje
i ako su malo pretegnute srazmerno im skracuje im se vek trajanja usled povecanog trenja.

Ako kojim slucajem imaju zazora eventualnu udarac tocka u rupu prenece sa kao udarac i kroz lezaj cime ce doci do ostecenja staza na konusu i/ili na soljici, i nastanka "rupica" u stazama,
pa ce lezaj raditi "digitalno" kao da ima "klik"ove ili stepene.
  • 0

#271 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 26 March 2013 - 05:42 AM

Ako kojim slucajem imaju zazora eventualnu udarac tocka u rupu prenece sa kao udarac i kroz lezaj cime ce doci do ostecenja staza na konusu i/ili na soljici, i nastanka "rupica" u stazama,
pa ce lezaj raditi "digitalno" kao da ima "klik"ove ili stepene.

Koliko je ovo komplikovan zahvat? Pretpostavljam da za Shimano trebaju dva ona uska ključa (14 valda) i litijumska mast. Ima li neki dobar DIY video sa youtuba koji to objašnjava?

To stezanje je kao kod glave upravljača - do granice kad luft prestane? Ili ima neki drugi sistem?
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#272 bataya

bataya
  • Members
  • PipPip
  • 54 posts

Postavljeno 26 March 2013 - 12:36 PM

Najlakse ti je "na osecaj", zategnes da nema lufta i da se lagano okrece. Granica je bukvalno 1/5 okreta kljuca. Ako ide tesko odpustis malo i obrnuto.
  • 0

#273 bomber

bomber
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 276 posts

Postavljeno 26 March 2013 - 03:53 PM

Bilo je vec milion puta rasprave o mastima, ali evo i ovde jedan koristan link.
http://www.autobat.b... ... A_MAST.pdf
Dakle grafitna mast i bicikl NE ! :)
Edit: mada nasao sam jos jedan link gdje kazu da moze i u kotrljajuce lezajeve, ali teskih i sporih masina :)
E sad, ako neko to vec dugo koristi i pokazala mu s eodlicno, mozda i moze, mada sam ja ljubitelj, lijepih i obojanih i cistih masti :D
  • 0

#274 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 26 March 2013 - 04:19 PM

Edit: mada nasao sam jos jedan link gdje kazu da moze i u kotrljajuce lezajeve, ali teskih i sporih masina :)
E sad, ako neko to vec dugo koristi i pokazala mu s eodlicno, mozda i moze, mada sam ja ljubitelj, lijepih i obojanih i cistih masti :D

I ja sam ljubitelj čistih masti,pogotovo ina lis2 (kada uspem da je nadjem)....

Grafitnu mast za lezajeve koristim samo wurth koja je crne boje i kao gel gusta....Nju koristim u zimskom periodu jer hermetički zaptiva glavu i ne dozvoljava prodor slane vode...

U letnjem periodu ili lis2 ili fam zelenu....
  • 0

#275 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5505 posts

Postavljeno 26 March 2013 - 04:56 PM

pa kad si krenuo, aj da se i ja prikljucim :)

Gde i ko kaze NE?
Mozda ovaj LOTOS ne ali to ne vazi za sve grafitne grafitne masti,
jer osim sto sve sadrze grafit, grafitne masti nisu sve iste.

U specifikaciji ove LOTOS masti kaze
"...Grafitna mast je kalcijeva mast koja sadrži grafit..."

...Grafitnu mast za lezajeve koristim samo wurth koja je crne boje i kao gel gusta....Nju koristim u zimskom periodu jer hermetički zaptiva glavu i ne dozvoljava prodor slane vode...

Ako kolega brko83 koristi WURTH WGF130 (art 0 893 530) onda mu zavidim, jer vazi za jednu od najboljih na domacem trzistu za svoju namenu. Lako se moze doci do podataka: http://eshop.wuerth.de/Waelzlagerschmierfett-SHMIRFET-WAELZL-HOCHLEIST-WGF130-1KG/0893530.sku/de/DE/EUR/ koji otkrivaju da je ova Wurthova mast radjena litijumskom saponifikacijom (sto potvrdjuje da sve grafitne masti nisu iste), a uz ostale aditive sadrzi i MoS2 aditiv Lithiumseifenfett mit Molybdändisulfid (MoS2).i predvidjena je za kotrljane i klizne lezaje svih vrsta, npr za tockove :) Wälz- und Gleitlagern aller Art (z.B. Radlager),

Ko ima ovu mast slobodno moze, bez imalo bojazni, da je stavlja u kotrljane lezaje (pod uslovom da ima 5.000 dinara za mast za lezaje na biciklu, inace otprilike toliko kosta kantica od 1000g!) cija je DN vrednost (broj obrtaja x precnik lezaja od sredine do sredine naspramne kuglice) ne prelazi 350.000!!! To znaci mast bez problema podmazuje industrijski lezaj oznake 6000 (10x26/8mm DT SWISS 340) koji se okrece skoro na 20.000 obrtaja u minuti ili lezaj 6902 (15x28/7mm DT SWISS 240) koji se vrti skoro 16.000 RPM!
  • 0

#276 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 26 March 2013 - 05:20 PM

@IgorN
Znaci kad osetim da ima malo lufta, malcice dodatno stegnem i to je to?
Nisam ni mislio da ima primetnog lufta, ali kako su urezani konusi bili na prethodnoj nabli, reko sad necu da preterujem.
  • 0

#277 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Postavljeno 26 March 2013 - 05:21 PM

Baš ta mast je u pitanju koriste je majstori koji rade na održavanju kod mene na poslu pa kad mi treba uzmem po jedan najveći spric....
  • 0

#278 bomber

bomber
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 276 posts

Postavljeno 26 March 2013 - 06:05 PM

Srecom pa sam se ogradio odmah i rekao da postoje i ostali linkovi, tj specifikacije koje govore suprotno od mene :D
Sve to stoji, i u pravu si, samo koliki postotak ljudi koji pitaju moze li grafitna mast ce uzeti, bas tu kvalitetnu mast ili u opste doci do nje, jer je veoma rijetka. Vecinom ce to biti ona koja bas i nije za bajk :), tj ova sto sam stavio link i koja je namjenjena necemu sasvim drugom.
  • 0

#279 zare

zare
  • Members
  • 4292 posts

Postavljeno 26 March 2013 - 06:07 PM

@IgorN
Znaci kad osetim da ima malo lufta, malcice dodatno stegnem i to je to?

Tu treba uracunati i stazanje kada tocak stavis u viljusku. Tu se luft jos malo smanji. Tek kada tocak postavis na biciklu proveri kako se vrti i da li ima lufta.
  • 0
.

#280 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts

Postavljeno 26 March 2013 - 06:12 PM

Ok, hvala na savetima :)
  • 0

2 članova čita ovu temu