Jump to content

Fotografije

Podmazivanje

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
774 odgovora na ovu temu

#241 spaske

spaske
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 posts
  • LocationBor, Srbija.

Postavljeno 07 March 2013 - 03:27 PM

Višak masti sam izađe tako da ne može biti previše naravno ne treba baš preterivati.
  • 0

#242 vivicav

vivicav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • LocationПанчево

Postavljeno 07 March 2013 - 10:06 PM

Je l valja ovako

Postavljena slika

Ili ne?

Intetesuje me koja je ovo mast? Liči na FAM, ali mi izgleda previše providna. Ako nije FAM, da li je i koliko je dobra?
  • 0

#243 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 08 March 2013 - 12:57 AM

Pisah u temi o mom bajsu, uzeo sam tockove sa XT 750 nablama.
Vezano za ove nable. Drugar mi je rekao da na boljim serijama nabli kao sto je XT, ne treba otvarati nablu i cistiti/podmazivati, sve dok ne krene da zeza. Zato sto je Shimano to fabricki podmazao/zatego na pravu meru, e sad jedino nemam pojma da li je neko to vec otvarao ili ne? Sta mislite, da li to da otvaram ili ne? Iskustva sam bez ali voljan da naucim. Mislim, nisam do sada otvarao nablu ali alat sav imam, jedino sto znam da moram da obratim paznju da ne pretegnem konuse, sto ce zahtevati malo vezbe :) Imam tockove sa nekih krs bajseva po kuci pa cu prvo na njima da probam.
  • 0

#244 4chan

4chan
  • Members
  • PipPipPip
  • 101 posts

Postavljeno 08 March 2013 - 12:26 PM

Intetesuje me koja je ovo mast? Liči na FAM, ali mi izgleda previše providna. Ako nije FAM, da li je i koliko je dobra?

Postavljena slika
To je jedina mast koju imam i koju sam probao, pa ne bih mogao da upoređujem, ali mene služi odlično. Čak sam i kod srednjeg i zadnjeg pogona stavio mast da ne upada prljavština i voda unutra.
Postavljena slika

Tako posle šume i planine

Postavljena slika

odem u najbližnju autoperionicu i operem ceo bajk bez mnogo straha da će ući voda gde ne treba. Još dobijem šmrk za pranje, pa ga slatko operem :)
  • 0

#245 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 12 March 2013 - 06:09 PM

Ponestalo ulja pa se dvoumim izmedju testerola i sae90 koje je bolje da uzmem?
  • 0

#246 zare

zare
  • Members
  • 4295 posts

Postavljeno 12 March 2013 - 06:35 PM

Nijedno od ta dva. Imas na prethodnim stranima sve u sitna crevca razlozeno...
  • 0
.

#247 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 12 March 2013 - 07:07 PM

Procitao sam vecinu ove teme i video da svi hvale neke markirane podmazivace koje ne bi uzimao potrebno mi je nesto na litru jel male bocice spicim iz par podmazivanja do sada sam koristio retka ulja sa kojima nisam zadovoljan mnogo prskaju i skidaju se lako.Potrebno mi je neko gusto lepljivo ulje jel sam poceo da cepam po vlaznim terenima gde ima svacega a procitao sam u par postova da su okej ova 2 za tu namenu pa mi je sad ili ili izmedju ova 2.
  • 0

#248 atomic

atomic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 317 posts
  • LocationKikinda

Postavljeno 12 March 2013 - 07:14 PM

Kupi bilo koje motorno ulje.
  • 0

#249 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 12 March 2013 - 09:14 PM

Vezano za ove nable. Drugar mi je rekao da na boljim serijama nabli kao sto je XT, ne treba otvarati nablu i cistiti/podmazivati, sve dok ne krene da zeza. Zato sto je Shimano to fabricki podmazao/zatego na pravu meru, e sad jedino nemam pojma da li je neko to vec otvarao ili ne? Sta mislite, da li to da otvaram ili ne? Iskustva sam bez ali voljan da naucim. Mislim, nisam do sada otvarao nablu ali alat sav imam, jedino sto znam da moram da obratim paznju da ne pretegnem konuse, sto ce zahtevati malo vezbe :) Imam tockove sa nekih krs bajseva po kuci pa cu prvo na njima da probam.

Neko? :)
  • 0

#250 vidak

vidak
  • Members
  • 4661 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 12 March 2013 - 10:19 PM

Neko? :)

Treba podmazivati redovno jer ako pocne da kako kazes zeza, moze da se desi da je vec trajno ostecena...
  • 0

#251 4chan

4chan
  • Members
  • PipPipPip
  • 101 posts

Postavljeno 17 March 2013 - 09:37 AM

Pošto sam počeo ovde, a da ne otvaram novu temu, da postavim pitanje ovde:

U pitanju je zadnji točak. Često se desi da popuste šrafovi na osovini i time ceo točak dobije baš dosta lufta (vrh točka se pomera i 3-4 mm).

slike su namerno ostavljene u HR.

Sa jedne strane imam navrtku, čauru (bez navoja) i još jednu navrtku, koja je spojena sa poklopcem ležaja.

Postavljena slika

Sa druge strane imam

Postavljena slika

1-navrtka
2-čaura (bez navoja)

I već kada zatežem točak dešava se da se sve odvrće. A i kad vozim, dešava se da se sve odvrće. Npr, pre par dana sam zategao dovoljno da nema lufta, a da se točak okreće kako treba, ali posle 45 km vožnje, točak je imao luft par milimetara.

Pitanje je je l tu fali još jedna navrtka, koja je tanja? Ne razumem se preterano u bicikle, tako da je moguće da sam nešto izostavio kada sam ranije rasklapao.
  • 0

#252 zare

zare
  • Members
  • 4295 posts

Postavljeno 17 March 2013 - 10:31 AM

Moras sa obe strane da imas po 2 navrtke.
Ako sa strane do kasete imas samo jednu navrtku neces moci da podesis zazor u tocku.
  • 0
.

#253 4chan

4chan
  • Members
  • PipPipPip
  • 101 posts

Postavljeno 17 March 2013 - 12:06 PM

To me je zanimalo. Onda je bila tu jedna navrtka. Skinuo sam sa stare bicikle i stavio sa strane gde je kaseta.
Hvala puno.

Još jedno pitanje. Čemu služi ovaj šraf na menjaču (menjač je najeftiniji, mislim da je Tourney)

Postavljena slika
  • 0

#254 zare

zare
  • Members
  • 4295 posts

Postavljeno 17 March 2013 - 12:33 PM

Još jedno pitanje. Čemu služi ovaj šraf na menjaču (menjač je najeftiniji, mislim da je Tourney)

B-tension. Podesava udaljenost prvog tockica menjaca od kasete. Generalno treba da bude blizu kasete ali ne sme nikako da je dodiruje.

Kada smo vec krenuli...
Napred veliki lancanik, pozadi najmanji. Podesis da tockic menjaca bude sto blizi najmanjem lancaniku ali da se ne dodiruju.
Prebacis napred na mali, pozadi na najveci. Uradis isto to.
Probas opet napred veliki pozadi mali da nije doslo do kontakta.
U obe pozicije ne sme da bude dodirivanja, nadjes neku sredinu.
  • 0
.

#255 sveta344

sveta344
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1673 posts

Postavljeno 17 March 2013 - 01:25 PM

Otvori slobodno,ocisti sve detaljno,podmazi i vrati nazad.
Vodi racuna da ne pretegnes konuse,bolje minimalan luft nego da su zategnuti pa da zapinju.
Nije to nikakva nauka,malo se igras dok ne legne kako treba,ako ih budes povremeno redovno servisirao trajace ti duuuugoo..
  • 0

#256 4chan

4chan
  • Members
  • PipPipPip
  • 101 posts

Postavljeno 19 March 2013 - 09:52 AM

B-tension. Podesava udaljenost prvog tockica menjaca od kasete. Generalno treba da bude blizu kasete ali ne sme nikako da je dodiruje.

Kada smo vec krenuli...
Napred veliki lancanik, pozadi najmanji. Podesis da tockic menjaca bude sto blizi najmanjem lancaniku ali da se ne dodiruju.
Prebacis napred na mali, pozadi na najveci. Uradis isto to.
Probas opet napred veliki pozadi mali da nije doslo do kontakta.
U obe pozicije ne sme da bude dodirivanja, nadjes neku sredinu.

Hvala sugradjanine =D> =;
  • 0

#257 mihec

mihec
  • Members
  • PipPipPip
  • 87 posts
  • LocationNis

Postavljeno 22 March 2013 - 09:21 PM

A...kada se tocak posle podesavanja zazora konusa vrati u viljusku i generalno stegne zatvaracem ili krajnjim maticama, trebalo bi obavezno proveriti "luft" koji se uglavnom smanji u manjoj ili vecoj meri u zavisnosti od kvaliteta materijala, starosti istog i jacine nategnutosti zatvaraca. Zatvarac bi trebalo zategnuti sa osecajem...ni previse ni premalo...da se ne bi olabavio tocak u voznji ili suprotno, da ne bi isti pukao od prenaprezanja...
Ovo podesavanje lufta tocka je podjednako vazno kao i podmazanost kotrljajucih elemenata.
Verujem da ovo vecina zna, ali, eto da podsetim...
Redovnim podmazivanjem i najobicnijom mascu za lagere smo resili vec 95% stvar. Ostalo je za takmicare i fanatike koji zele da bicikl ostave u nasledstvo..hehe... :D
pozz..prijateljima biciklistima
  • 0

#258 PeraKojot

PeraKojot
  • Members
  • Pip
  • 17 posts

Postavljeno 22 March 2013 - 10:17 PM

Ispade da je to lakše reči nego uraditi.

Obišao sam ceo moj kraj da nadjem prodavnicu autodelova/kozmetike i na kraju našao samo jednu koja je imala samo grafitnu mast... litijumske će (valjda) dobiti uskoro :(
  • 0

#259 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5513 posts

Postavljeno 22 March 2013 - 11:49 PM

...našao samo jednu koja je imala samo grafitnu mast... litijumske će (valjda) dobiti uskoro :(

a sta fali grafitnoj?
  • 0

#260 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Postavljeno 23 March 2013 - 03:35 PM

Iako sam procitao ovde na forumu da nije dobra ja je trpam u nable i sve radi extra bolja mi je mnogo od tovatne ova ostaje ista posle dosta kilometara a dok sam koristio tovatnu posle mesec dana je nema kao da se istopi za litijumsku ne znam nisam je probao jos
  • 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika