Jump to content

Photo

Podmazivanje

• Please log in to reply
774 replies to this topic

#221 dule0911

dule0911
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Posted 15 January 2013 - 07:48 PM

Znaci sae90 posto njega imam nesto malo :) Hvala :)
  • 0

#222 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Posted 15 January 2013 - 08:27 PM

Ja cele godine koristim sae90 samo leti razblažim uljanim razređivačem.

A mogu reći da je meni ubedljivo najbolja stvar fabričko mazivo koje dođe s lancem. Za suvu i drumsku vožnju idealno. Na Sheldon Brown sajtu se pominje cifra od "nekoliko stotina milja", ja sam terao preko 500 km a moglo je i opušteno još dosta. Šteta što nema nešto tako za kućnu radinost, s obzirom koliko traje i nemaš dugo nikakvog cimanja, mene ne bi mrzelo da nakon čišćenja potopim u nešto tako rastopljeno pa kad zgusne da sam miran duže vreme :)
  • 0

#223 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Posted 15 January 2013 - 09:24 PM

Ja sam tako prethodni lanac prevremeno istego jer sam previse drzao fabricko mazivo na njemu, cak mislim i preko 500km :/ Delovalo mi sve ok, al ipak nije bilo hehe :)
  • 0

#224 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Posted 15 January 2013 - 09:32 PM

Koliko otprilike kosta litra sae 90?
  • 0

#225 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 posts
  • LocationNiš

Posted 15 January 2013 - 10:36 PM

Otprilike 300-500 dinara za FAM, Nisotec i Lukoil.
  • 0
.

#226 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Posted 16 January 2013 - 03:57 AM

Ja zimi koristim fam testerol oko 500 kinti litar....Ulje namenjeno za lance koji rade u losim uslovima i sto je najbitnije jako je gusto i lepljivo pa kada ga junacki nanesem na lanac ne ukenja mi ceo bajk.....

Sto se tice fabrickog mazanja lanca ubedjen sam da je moguce to isto uraditi -Rastopi se toatna mast u nekoj staroj konzervi i potopi se ociscen i potpuno suv lanac i onda se okac negde da se ocedi.Kada se sve to odradi i mast se osusi posusi se ovlas lanac sa krpom i postavi na bajk....Moram to da probam na prolece....

Inace primetio sam da mi lanac koji podmazujem sa sae30 ili sivanolom traje 300-500 km duze nego onaj koji odrzavam motip teflon sprejom.....Tako da sam teflon ostavio za podmazivanje nekih positnica na bajku npr menjaca, rucica menjaca, rucica kocnice i paralelograma na kocnicama.....
  • 0
Kupujem avid arch rival jednu ili obe celjusti!

Kupujem jedan xtr paralelogram u ocuvanom stanju(bez lufta)!

#227 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8924 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Posted 16 January 2013 - 09:54 AM

Ja cu sad postaviti vrv glupo pitanje, ali... Sta najbolje stiti lanac po bljuzgavici/soli? :)
Posto sam pre mesec dana izasao na sneg i posle voznje od 30km je lanac sutradan bio braon/zut (zardjao na par mesta). Koristio sam motip teflon sprej sa kojim sam veoma zadovoljan bio do tad, i lanac je bio sveze podmazan. Cak sam uvek posle ciscenja lanca dizelom koristio vodu pod pritiskom da sperem prljavstinu i nikad se nije pojavila rdja jer sam uvek odmah stavljao teflon sprej, ali mu izgleda so ne odgovara :mrgreen:

Opet ću neskromno sebe citirati:

viewtopic.php?f=3&t=193&st=0&sk=t&sd=a&start=75

Samo pravim ređu smešu što je hladnije. Meni to radi posao. Vozim cele godine. Gusto ulje jeste OK za mokro, ali ne iza mokro i blizu tačke smrzavanja. Onda je bolje ređe. Kažem, to je moje iskustvo, sa osmofaznim lancima. 10faz na trkačkom vozim samo po suvom vremenu.
  • 0

bikegremlin-logo-250x80-1.png

#228 BlackBiker

BlackBiker
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 269 posts

Posted 17 January 2013 - 10:26 PM

Ima li neko iskustva sa Dinara Oil uljem za lance motorne testere msm jel moze za lanac bajsa da posluzi?
  • 0

#229 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Posted 18 January 2013 - 01:59 AM

Ima li neko iskustva sa Dinara Oil uljem za lance motorne testere msm jel moze za lanac bajsa da posluzi?

Za testeru ne valja a za bajk,što da ne...
  • 0

#230 ilicn

ilicn
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Posted 06 March 2013 - 05:59 PM

weldtite mi pri kraju, a posto imam ovoga punu bocu od mozda 500ml je l smem tim da podmazem lanac..
probao sam malo, trebalo je poprilicno da se osusi, a onda je malo lepljiv pod rukom, a lanac se lepse cuje nego sa tf2 tj. ne cuje se uopste..
Postavljena slika
  • 0

#231 djape48

djape48
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1050 posts

Posted 06 March 2013 - 07:27 PM

Normalno da je lepljivo kad pise adhesive. Ja ne bih time podmazivao lanac
  • 0

#232 brko83

brko83
  • Members
  • 2939 posts
  • LocationKV !!!

Posted 06 March 2013 - 08:00 PM

Mazi slobodno ulje je odlično,probao sam skoro....Razredjivac čisti sve pa ne brini....
  • 0

#233 ilicn

ilicn
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Posted 06 March 2013 - 08:31 PM

jbg sta sad da radim :D
meni je super jer se ne cuje apsolutno nista, a sa ovim teflonskim se cuje lanac..
to sam juce probao, prsnuo teflonski na svaku kariku i posle ovaj i bas mi fino deluje..
videcu ako mnogo lepi da ga potapam cesce u nitro ili da ostavim sprej samo za sarke na vratima :D
  • 0

#234 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5505 posts

Posted 06 March 2013 - 10:09 PM

weldtite mi pri kraju, a posto imam ovoga punu bocu od mozda 500ml je l smem tim da podmazem lanac..
probao sam malo, trebalo je poprilicno da se osusi, a onda je malo lepljiv pod rukom, a lanac se lepse cuje nego sa tf2 tj. ne cuje se uopste..
Postavljena slika

bolje nemoj. izuzetan podmazivac ali takodje izuzetno lepljiv pa privlaci svu necistocu tako da ce verovatno da bude veca steta nego korist, skratices lancu vek trajanja, sto je kao i sredstvo za skidanje ostatka ovog maziva ili razredjivac samo dodatni trosak.

Ovaj podmazivac ima svoj poseban prajmer a time sto si naprskao prvo teflonski pa ovaj sprej smanjio si prijanjanje na metal, tako da ce krace trajati nego uobicajeno, ali ce i dalje da prlja lanac.
  • 0

#235 dachaa

dachaa
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 534 posts

Posted 06 March 2013 - 10:49 PM

+1 što kaže Igor.
Jednom sam probao neki Wurth sprej za podmazivanje sajli ali onih na velikim dizalicama... skidao sam ga, skidao i skidao i na kraju je taj lanac kratkog veka bio...
  • 0
'Pain is temporary... quitting lasts forever'

#236 ilicn

ilicn
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 201 posts

Posted 07 March 2013 - 05:35 AM

hvala ljudi :wink:
  • 0

#237 4chan

4chan
  • Members
  • PipPipPip
  • 101 posts

Posted 07 March 2013 - 01:45 PM

Je l valja ovako

Postavljena slika

Ili ne?
  • 0

#238 mixitron

mixitron
  • Members
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Posted 07 March 2013 - 01:53 PM

Sasvim dobro. Samo obriši višak kad vratiš sve na mesto. Prvo yavrti tičak koji krug, da izađe sve što hoće da izađe, onda obriši.
  • 0

#239 zare

zare
  • Members
  • 4292 posts

Posted 07 March 2013 - 02:07 PM

U principu ima vise nego sto treba ali ce sav visak izaci. Nece bas sve odmah ali kako bude izlazio tako brisi. U svakom slucaju je bolje ovako nego sto vecina majstora radi, jedva stavi malo masti, da ne izadje visak #-o . I lezajevi suvi za 2 meseca.
  • 0
.

#240 4chan

4chan
  • Members
  • PipPipPip
  • 101 posts

Posted 07 March 2013 - 02:09 PM

U sredini ima rupa kroz koju prolazi osovina, tako da tu ide višak valjda.

Uvek sam stavljao ovoliko masti, ali čuo sam par puta da je previše i da ne valja, pa bolje da pitam nekog ko se razume.

Hvala puno.
  • 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users