Zato što dobar bicikl kad nagaziš pedalu on ide uzbrdo samo tako, prosto jede metre sa svakim okretom. Imam caprilo kobru koja je jednostavno mučenje za vožnju pogotovo uzbrdo. I često vozim iste kratke uspone u lokalu sa oba bicikla tako da nije placebo nego je razlika jeziva. Sa kobrom je i malom šajbnom mučenje i vučeš se, a drumašem sa težim prenosom 34/27, 25, 23... penjanje je lakše, to je jednostavno uživanje kojom lakoćom i brzinom ide uzbrdo kad ga očepiš. Ko god želi može da dođe do mene i proba oba bicikla na istoj uzbrdici. Po ravnom držanje velike brzine i nagla ubrzanja bolje da ne pominjem. Džabe mtb-u gume od 25mm... i ja sam se nekad tešio teorijom da je matematički 90% gubitaka otpor vazduha i da su svi bicikli jednako povozni ali je to daleeeko od istine. I nije to sve zbog tih 5-6 kg razlike nego zbog krutosti rama, kurbli, točkova, težine točkova i guma, geometrije... otkud znam nije mi ni bitno više odavno.
Između ona dva drumaša naravno nije toliki jaz kao u ovom mom slučaju, ali 1 minut razlike na samo 2 km uspona je zastrašujuće. Nekom to možda izgleda malo, ali to se vidi u praksi koliko je taj minut ogroman kad nekog čekaš ili te čekaju na svakom brdašcetu. Kad staneš onda vidiš koliko je taj minut dugačak i koliko onaj iza zaostaje dužinski. A jako je demorališuće kad te neko ostavlja samo i samo zbog bicikla. A tek što neko reče ako je brdo jako dugačko, ajoj. Nije to minut do posla i nazad pa da je nebitan. Nego se radi o uživanju u sportu koji voliš, performansama, konkurentnosti na vožnji bilo to rekreativno, amaterska trka a za profesionalne trke svakako sigurno niko ne vozi praistorijske bicikle kad se gleda svaka sekunda
E da, po meni ubedljivo najteža ulica/uspon u BG, Vitezova Karađorđeve zvezde, ko želi pozvan je da se oproba. Tek tu je šou uporediti hi-ten bicikl koji se sav uvija i rasipa energiju i drumaša. Cele godine sam se penjao do Olimpa na basket. Mtb teže ide malom šajbnom i tanjirača kasetom nego drumaš sa 34/27
edit: preteče me Belgarath sa skraćenom verzijom
Inače, vozim ja i drumaša sa tih 5kg u rancu po 100+ km u cugu, tako da je hendikep u težini anuliran, pa on opet leti po banatskim ravnicama a i na uzbrdicama i dalje mnogo bolje ide.