Granicom uze Srbije, leto 2017.
Postavljeno 28 July 2017 - 07:42 PM
U Zajecaru sam. Od divota sam video Dunav, Prerasti kod manastira Vratna, rajacke pimnice i mnogo, mnogo prelepih pejzaza, i nadanih i nenadanih.
E sad, ono sto je obelezilo ova dva dana nije nimalo dobro. Nisam gledao u mapu, ali dva dana da se predje deonica Kladovo - Vratna - Negotin - Rajac - Zajecar je mnogo. Verovatno 150km ili cak manje jer sam od Vratne presekao preko nekog oveceg brda (Jabukovac-Dupljane). Elem, vetar. Kada sam se probudio prekjuce u Kladovu, samo sam se pomolio da ono sto je duvalo nije duvalo u losem smeru. Jeste. I taj uzas nije stao do malo pre Zajecara. Nizbrdo ne moze brzo, po ravnom uz velike napore manje od 10km/h. Radovao sam se uzbrdicama jer su one najcesce bile u zavetrini.
Sve u svemu, voznja ova dva dana je bila cisto maltretiranje. Umoran sam kao pas.
Zbog ovoga ce otpasti Stara Planina i Midzor. Oni su bili jedna od glavnih stvari na turi, ali je to dva dana koje sada nemam. Sutra prema Knjazevcu i dalje na jug, a samo se nadam da ce me vetar ostaviti na miru. Par puta sam se tako drao psujuci vetar da je odmah prestajao
Pre nego sto krenem, moram da promenim gumu, a ako nadjem prodavnicu, i da zamenim nogaru (ovo sranje se iskrivilo, a realno djubre je neopisivo; prvi minus za preporuku od probike) i kupim cvikere jer mi je vetar oduvao ove i to pravo pod auto kada sam napustao Kladovo... Da, i da sredim prednji prtljaznik. Ako neko trenutno merka, ne uzimajte Zefalov low-rider - jeste skup ali nije dobar.
Ali sto je Timok lep... rajacke pimnice takodje. O tome vise kada me prodje bedak i smor od ova dva dana, nadam se vec sutra.
Evo nekih slika, ima verivatno i boljih ali me mrzi da ih sad bistrim, spava mi se najstrasnije.
Postavljeno 30 July 2017 - 07:43 PM
https://picasaweb.go...208760685671353
Postavljeno 31 July 2017 - 06:12 AM
Ipak sam bio krenuo na Staru planinu, ali sam negde na pola puta gore resio da odustanem, kada su mi rekli da je gornji deo livada i bez hlada. Brutalno je vruce.
Inace, selo Donja Kamenica mi je od juce, ili kada vec, omiljeno. Prvo sam dobio kupine, i to OVOLIKE, kada sam se pojavio na trgu u centru sela, a ujutru je do mog satora dosla gdja Merinka sa velikom kesom punom njenog paradajza i paprike. Toga je bilo 6 kila, kako ona rece, a ja mislim da je bilo vise. Jutro kada sam kretao na Staru planinu Uz 5 litara vode koje sam poneo uzbrdo, nije ni cudno da mi je bilo malo teze na svim onim 10+ usponima haha.
Ali zato nije bilo dana na biciklu mom zivotu kada sam bio tako kvalitetno hidriran - zvakao sam paradajz i paprike da je sve prstalo!
Slike drugi put, jurim neku bici radnju u Pirot da se napakujem unutrasnjim gumama pre nego sto krenem dalje na jug. Samo Merinka i uzorak onoga sto sam dobio ( kesa je sadrzala 6 takvih paradajza i 7-8 paprika). Slika inace ima milion, svaka krivina krije novu divotu - ovi krajevi su bozanstveni.
Pozdrav!
@ chamade:
Nisam siguran da cu uopste doci do tih krajeva, jer sve ide sporije nego sto sam iz fotelje isplanirao, ali sam zapamtio. Magistralom, kao sto sam i ucrtao.
Postavljeno 31 July 2017 - 09:05 AM
Prepodne u Negotinu, nakon sto sam se spakovao.
Posetio Romulijanu, ostao sat vremena zbog vrucine. Realno, potrebno je par sati da se to iole vidi kako treba.
Jedno od brojnih kupalista na Timoku izmedju Zajecara i Knjazevca. Bila je ranije fotka jos jednog, skrivenijeg od ovog, samo u okolini Rajca.
Klasican pejzaz na putu za Knjazevac.
fotka odmah posle kupalista
Uzrok jednog busenja gume - nov makadam, nedovoljno nabijen, u duzini od neka 3km po izlasku iz Knjazevca.
Divota se nastavlja.
Fudbalski teren u Donjoj Kamenici. Bajs, sator, ovce i korov. Ovce su zaduzene za odrzavanje visine trave, ali ne diraju korov, makar ne onaj sa mnogo trnja. Jos jedna gumopogibija.
Timok je odmah tamo kod drveca.
Vecera - testenina sa tunjevinom.
Jutarnje sunce na fudbalskom terenu.
Jutarnji kupanjac u hladnom Timoku.
Gol, bajs i sator, selo.
Crkvica u Donjoj Kamenici, plus siri pogled na trg, sa bajsom koji je dobio novu gumu, opet.
Put ka Kalni i cesma koju je digao staresina manastira Sv.Trojice.
Postaje vruce ali makar krajolik ostaje divan.
Uspon na Babin Zub je prepun lepih krivina, mada hlada nema dovoljno. Nisam slikao mnogo jer mi se dusa kuvala i izlazila na nos.
Potok Bigar, juzno od Kalne, put za Pirot. Slike sa telefona ne mogu da docaraju mesto.
Put ka Pirotu.
Edit. Zasto se vertikalne fotke prikazuju horizontalno? Mogu li ja to da promenim nekako, dok pisem post?
Postavljeno 31 July 2017 - 11:09 AM
I ja sa polomih onomad da nađem u Užicu paknove za disk kočnice... Ima ih samo jedan lik, i to nema da biraš nego neke niskobudžetne. Ko bi rek'o!
Pratim sa zadovoljstvom, Borise, i navijam za što manje mučenja i što više uživanja!
Lično ja ne bih nikad išla dnevno više od 70-tak km... Ali navijam svejedno!
Tomorrow, never.
Postavljeno 31 July 2017 - 11:25 AM
Sedim u kafanici na izlazu iz Pirota i cekam da mi dodje rucak, dok caskam sa konobarom. Kasnim, ali to je vec norma jer nijedan dan nisam mogao da krenem na vreme. Na srecu, nije me preterano briga dok god je lepo, a lepo je. Sledi mi dolina reke Jerme, i to je sve sto sam zacrtao za danas. Malo, ali mislim da ce vredeti.
Elem, sportskih radnji u Pirotu ima ali onih koje prodaju odecu (planet sport ili kako se vec zove, npr). Ono sto mene cudi je da nema planetbajka, kapriola - nicega. U Zajecaru je Capriolo makar. Kladovo, Negotin - nista. Pitao sam jedno 7-8 ljudi na ulici gde nabavljaju delove i opremu jer se masovno voze bicikli (kao i svuda gde sam bio do sada) i svi su me cudno gledali. Odgovor je odes kod majstora, a njih ima dovoljno. Ovih par koje sam posetio nisu imali unutrasnju koja odgovara za recimo 40 sirinu (28'' tocak). Trenutno vrtim 29ku, jer u Zajecaru nisu imali 28...
Vreme da proradi viljuska a onda put pod noge tj tockove.
Postavljeno 31 July 2017 - 11:27 AM
Zbog čega ne krpiš stare gume kada se probuše? Trebalo bi da su ti onda dovoljne dve gume i treća rezervna. Novozakrpljena ide u rezervu, čekajući sledeći defekt i tako tri gume vrtiš u krug celim putem. Eventualno, za svaki slučaj da imaš dve rezervne -ako se desi nešto nepredviđeno/nepopravljivo.
Inače lepa tura - zavidim ti.
Postavljeno 31 July 2017 - 11:36 AM
Mnogo je bre vruce, kada ti vrisne guma u nedodjiji po sred nicega, krpljenje nije opcija osim kada se bas mora.
Postavljeno 31 July 2017 - 04:35 PM
A po povratku naci cemo se na kafi pa cu ti reci sta od guma da kupis kako na buducim turama ne bi imao glavobolje sa njima (da ne piskaram ovde jer ce odmah krenuti ubedjivanja tipa "ta nije dobra, uzmi ovu.. itd").
Ja sam sa mojim 2 dana vozio izmedju Valjeva i Uzica sa bisagama po ljutom makadamu oko 30km (ne racunajuci proslogodisnjih 40km na Brezovici.. ono je bilo jezivo) i evo, gume jos idu bez ijednog defekta vec 3 godine.
PS. Ako ti zatreba pomoc usput uokolini Vranja ili Uzica zovi me, imas broj, pa cemo resavati problem.
https://picasaweb.go...208760685671353
Postavljeno 31 July 2017 - 05:00 PM
Jednu sam bacio jer joj je ventil bio los, druge dve sam poneo sa sobom i krpio bih ih da nisam imao rezervnu. Posao sa dve rezervne, a onda kupio jos dve u Zajecaru. Sada imam tri rezervne, od cega jednu novu i dve krpljene i nadam se da ce mi izdrzati juznu Srbiju bez mog krpljenja usput.
Mnogo je bre vruce, kada ti vrisne guma u nedodjiji po sred nicega, krpljenje nije opcija osim kada se bas mora.
Kad se uvežbaš, krpljenje uzima 10ak minuta više od samo zamene - meni je već postalo rutina. Uvek krpim.
Postavljeno 02 August 2017 - 12:33 PM
Krenuh iz Pirota ka Dimitrovgradu nakon rucka u kafanici na ivici grada. Vec par minuta po skretanju ka Sukovu, stao sam da slikam brda koja su lezala ispred.
Dakle, moj saborac i brda u daljini izmedju kojih tece reka Jerma - danasnji cilj.
Nesto malo kasnije sam bio kod manastira Sukovo. Nazalost, telefon je bio znojav pa su fotke manastira jako lose. Bice kada se vratim u Bgd, jer sam bio dovoljno lud i glup da ponesem DSLR.
Odmah po povratku na put pukne mi nosac prednjeg prtljaznika. Opsujem ja, ali pola sata kasnije sam bio u pokretu, samo mokar od znoja. Posle kratkog vremena na putu, cujem deciju graju sa leve strane, od reke, a 15 sekundi kasnije vidim i mostic. I stanem, jer je zastajanje glavni deo danasnjeg plana.
Sav znojav, skinem se u kupace, dodjem na sred reke, i legnem na kamenje da mi je samo lice van vode. Voda hladna, ali posle 10ak sekundi je savrsena. Lezao sam tako dok mi je Jerma spirala secanje na ona dva mucna dana na istoku i svega drugog, pocevsi sa znojem od namestanja prtljaznika malo ranije.
BLAZENSTVO NIRVANA
Ona graja koja me zaustavila? Klinci, naravno, 50ak metara nizvodno, a ovo na mostu je njihov otac koji ih je zvao i pretio im jer nikako nisu izlazili iz vode Dok sam se spremao za pokret, popricao sam sa njim, sto inace stalno radim na ovom putu.
E, od ovog momenta pa do kraja dana ja bukvalno nisam skidao kez sa lica. Vrteo sam pedale smejuci se kao dete, sve dok nisam legao. Fenomenalan dan, onaj zbog koga je vredelo muciti se ona dva dana od Kladova do Zajecara.
U jednom momentu se pojave visoke litice, na cijim obroncima je selo Vlasi, koje krije pecinu koja je slabo istrazena. Sunce je tuklo iza litica, pa slika ne moze da docara scenu.
A onda se dodje do prvog tunela... sada samo slike, uz minimalno price.
Manastir Poganovo i velika kafana Oaza sa lepom terasom pored. Preporuka koju sam ja dobio, i sada je saljem dalje - probajte pastrmku, imaju ribnjak u blizini.
U Zvonackoj Banji nisam uspeo da nadjem prenociste, a sve je suvise strmo za sator, pa sam posle nekih 45 minuta potrage i gnjavljenja oko lanca i zadnjeg menjaca krenuo za selo Zvonce, nekih 10ak minuta voznje niz put. Popricao sa raznim mestanima i prespavao u sumici pored puta pred kraj sela. Zanimljivo, ni zvuka cele noci, nista, totalna tisina.
Inace, ovo kuckam u basti hotela Vlasina, dok cevcim pivo i cekam kafu. Danas je dan odmora, koji eto, igrom slucaja, pada na Sv.Iliju, koga slavi valjda svaka dusa i svako selo na jugu. Jezero je prepuno ljudi, bice vasar, a muzika bije odasvud. Nisam se bas tome nafao, ali mozda ni to nije lose - veselo je, a i ja sam.
Sledi post o jucerasmjem danu, cim stignem (odugovlacim sa picem jer sam im uvalio da mi pune power bank).
Postavljeno 02 August 2017 - 05:24 PM
Evo me ovde za noc a sutra za Bosilegrad. Takodje, Zvezdana i Milos iz Dubaija, i ja.
Pokusacu da stavim i neke slike od juce, nadam se uz manje price
1 članova čita ovu temu
0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika