OEM je proizvođač originalne opreme - može se parafrazirati i kao proizvođač originalnih delova. U slučaju tvog primera s Delom, OEM je proizvođač tih baterija i hard diskova.
У ствари је баш Оригинални (стварни) произвођач (нечега). Пише Сони, али прави неко други. Као Премиа јогурт.
Поента је да се ОЕМ прави по наруџбини и није намењен слободној продаји. Наравно, нађе се, али за Сони би ме мало изненадило, јер нису баш пиљарница са ћошка. А сви (не само Кинези) користе сваку прилику за лажну рекламу. Могуће је да су батерије произведене у фабрици која их је правила за Сони (по престанку сарадње), можда и по оригиналној спецификацији (по мени, мало вероватно). Али, то не значи да су батерије прошле исто тестирање и контролу квалитета. И ко зна колико су већ стајале у магацину и у каквим условима.
Осим тога, батерија кошта 15 долара. Онда кликнеш на продавца и међу првим производима које нуди налази се та потпуно иста батерија (са све истом сликом), само са другим наведеним моделима камера и ценом од 19 долара. Такође, то "оригинал ОЕМ" не пише у називу него испод, а под стањем производа је наведено: "Packaging should be the same as what is found in a retail store, unless the item is handmade or was packaged by the manufacturer in non-retail packaging". ОЕМ НИКАДА није у ритејл (малопродајном) паковању. Како рекох, није намењен продаји и често буде у кесицама. Сад отвориш линк за Кенон батерију. Потпуно исти текст за стање и, гле чуда, опет ОЕМ? Ајде Никон батерију - опет исти текст и ОПЕТ ОЕМ? Сони НП-ФМ500Х? Исти текст и исто ОЕМ.
Дакле, већ и за Сони би ме изненадило, али да неко има ОЕМ практично свих произвођача (уређаја)... То једино ако постоји нека аукција за та складишта, као у ријалити емисијама.