@гадјан У Србији људи имају оно што је или козметика или најпопуларније. ГоПро има пуно клонова и компатибилну опрему, могу да се купе малтене свуда, итд. Сони је увек био егзотика, обично захтева сопствену опрему (конектори, опрема, пуњачи, батерије) и клонова је далко мање.
Него, могу ли да питам због чега су ти обавезни стабилизаија и гпс? Шта ћеш највише да снимаш и шта ти конкретно смета на снимцима које си гледао? Исецкани и пливајући клипови обично нису до стабилизације, него недовољно брзог процесора (а рекомпресија не помаже). Таква је моја камера у 1080п(30) који наводно подржава, док је мени слика у 720п(60) одлична. Погледај мој једини филм у 1080 који сам направио, па упореди са осталим. Не може да се гледа, а није до стабилизације. Ја не бих рекао да је стабилизација најбитнија и чак би ми сметала (неприродно је да возим бајк, а делује као да летим). Шта очекујеш да добијеш од ГПС-а? Можда би разни сензори били довољни? Да ли ти одговара програм који ћеш морати да користиш за монтажу?
Што се тиче снимка који "обичан корисник може да добије" једно је шта добије у камери, а друго шта добије на ЈуТјубу. Никакав снимак ти не гарантује да ће твој клип на ЈТ бити истог квлаитета као када га постави ГоПро или Сони.
За повољну куповину мораш да потражиш по нету. Повраћај ПДВ-а обично функционише тако што ти у продавници попуне папир који мораш да овериш на граници када напушташ земљу у којој си купио. Они провере да ли заиста износиш то што је на папиру наведено и лупе печат да си изнео. У Србији, процедура зависи. Ако продавница подржава неку агенцију за повраћај пореза (ГлобалБлу, нпр), само одеш у одговарајућу канцеларију (обично банку), предаш оверени папир са царине и они ти исплате ПДВ плаћен у земљи где си купио камеру, минус око 30 % колико узме сама та глобална агенција. Нпр, ако си камеру платио 400 евра, ПДВ ће бити око 70 (у Мађарској 80), па би теби припало око 50 (55) евра. Друга варијанта (или ако продавница не ради са агенцијама) јесте да после изласка из земље где си купио мораш а) да одеш још једном у ту земљу и продавницу, унутар 6 месеци (обично) и њима предаш папир оверен на царини (мора да носи онај ко је купио и изнео, јер се уписује и број пасоша) и добијеш пун износ или б) из Србије пошаљеш оверени папир поштом, са подацима о свом банковном рачуну или кредитној картици, па се надаш да ће они то да добију и да ти уплате паре (једног дана). Ако се враћаш у продавницу могу да смисле да им нешто не ради систем или да једини радник који то ради није ту, па да не могу да ти врате паре.
Шта ти је потребно од опреме зависи од тога за шта и како намераваш да користиш камеру. Свакако прво поледај која и колика меморијска картица ти је потребна и колико батерија и евентуално пуњач. Онда долазе на ред носачи и остало. Ја за ГоПро дефинитивно нисам користио скоро ништа од носача из комплета, јер је користим скоро само за бајк.