Pošto gotov alat (i Park Tool i Unior) košta k'o Svetog Petra kajgana, ostaje uradi sam varijanta.
Original:
Meni je za tu namenu poslužila šipka sa M10 navojem (prečnika 10 mm). Nekoliko uskih i širokih plotni, M10 matica, nekoliko leptir matica i nekoliko samo... ma, one matice sa plastikom u sredini što neće same da se odvrću kad stoje, čak i bez kontra matice.
Prvo je cev isečena. Matice su poslužile da se drži u stegi pri sečenju, a kasnije su zloupotrebljene za DIY pročišćavače navoja, posle sečenja oba kraja šipke (matice su ostavljene u sredini).
Gotovi "merači" posle montiranja svih potrebnih delova. Drop ide između dve najšire plotne, posle se sa spoljne strane zategne leptir maticom. Po želji se sa unutrašnje strane mogu staviti i dve matice, da se taj deo zabravi kontra stezanjem, ali mislim da će u praksi to biti više cimanje, nego neka prednost.
Na kraju je napravljena i "poluga" za ispravljanje. Pošto je M10 šipka dosta mekana i savitljiva, kako bi se merači sačuvali, odlučio sam da od restla napravim posebnu polugu. Sve isto, samo oblepljeno keper trakom za bolji hvat. U mlađim danima sam to ispravljao samo sa dva prsta, malim i domalim, a sad, onemoćale ruke...