Sve mi se više i više čini da je Campagnolova viša cena itekako opravdana. Posebno je zanimljivo kod italijana to što za kočenje postoji ta najveća poluga koja je fiksna, ne pomera se u stranu i koja se ne može iskriviti na desno ili levo i na taj način prilikom kočenja nikako pomešati operacija kočenja sa menjanjem brzina.
Čisto po cenu objektivnosti, bez želje da se raspravljam: da li ti se desilo da pomešaš te dve operacije? Pokret u stranu dovodi do promene brzine, pokret ka sebi dovodi do kočenja.
Ručice se pomeraju ka unutra, dok kočenjem ne možeš slučajno da ih pomeriš ka unutra, samo ka spolja (što ne dozvoljavaju).
Ne znam da je iko imao problem zbog ovoga. Ako jeste, ispravite me.
#pravdazashimano
Dalje, taj asimetrični izgled Campijevih "kapuljača" na šamraljkama izuzetno zanimljivo deluje, a ako je ona priča o različitim zonama stepena tvrdoće na šamarljakama istinita, onda to zaista može drastično promeniti udobnost šaka na dugim vožnjama. Mogućnost lakšeg servisiranja opreme kao i veća robusnost i verovatno preciznost rada pri grubljem načinu eksploatacije takođe ide u korist Campagnola.
I na kraju krajeva, u biciklističkom svetu u kojem je Shimano svakako zavladao i zakucao na ubedljivo najveća vrata, uvek je zanimljivije i više sexy imati nešto što je ipak malo ređe, što nemaju svi, i što izaziva radoznalost i znatiželju. Shimano svakako prednjači svojom cenom i većom dostupnošću rezervnih delova, ali Campagnolo svakako ima određen prednosti u odnosu na svog rivala. Pitanje je da li su te prednosti zaista opravdane, a to je kao i sve u životu, stvar lične preferencije i ukusa.
Ergonomija ručica, važnost izgleda i davanje prednosti jednom, ili drugom su stvar ličnog ukusa.
Mogućnost servisa šamaraljki je objektivna prednost.
Teže nabavljanje delova i viša cena istih je objektivna mana.
U svakom slučaju, nećeš propasti ako probaš Campagnolo, pa ćeš najbolje videti je li bolje za tebe, ili nije. Ako nađeš dobar polovan komplet, nećeš previše izgubiti ni ako se predomisliš. Samo uzmi u obzir da moraš menjati i nablu zadnjeg točka ako se odlučiš za Campagnolo. Ili ceo točak - šta je već zgodnije.