Jump to content

Photo
- - - - -

Lepote SRBIJE

• Please log in to reply
31 replies to this topic

#21 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Posted 06 December 2016 - 02:43 PM

Chamade,kao i obicno : lepo napisano,sazeto taman koliko treba,bez suvisnih recenica,sve to propraceno veoma lepim i zanimljivim fotografijama. 

Nemoj da ga lozis... jos ce da pomisli da je pismen i da zna koristiti kameru  n2:Heristical

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#22 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 06 December 2016 - 07:04 PM

Chamade,kao i obicno : lepo napisano,sazeto taman koliko treba,bez suvisnih recenica,sve to propraceno veoma lepim i zanimljivim fotografijama.

Drago mi je da ti se svidja.. hvala ;)

Nekako mi se čini da predugački tekstovi mogu da smore čitaoca pa zbog toga ne mrsim previše.. na sve to dodam fotografije i uglavnom uvek ispadne solidna pričica sa nekim zanimljivim foto detaljima. Što se tiče fotografija.. nemam običaj da slikam bicikle i put, volim neke druge detalje gde bicikl neće pokvariti fotografiju. Izbegavam korišćenje telefona za fotografisanje.. koristim ga na kraćim vožnjama, na cikloturana ni pod razno. 

Krupajsko vrelo nestvarno lepo,kao iz Tolkinovih romana. Steta sto nam je tako zapostavljen domaci turizam,prvi priznajem da nisam do sad cuo za ovu nasu prirodnu lepotu.

I ja sam tada prvi put video Krupajsko vrelo.. jedino treba obratiti pažnju na vremenske prilike jer ako se poseti neposredno posle kiše zna voda da bude zamućena pa posetioci neće biti u prilici da vide onu čudesnu plavu boju. 

Sto se tice fat bajka i ture :lud ili hrabar,tek tvoj prijatelj je dokaz da "boj ne bije svijetlo oruzje,vec boj bije srce u junaka". Cik od danas da cujem nekog da ne moze na turu mtb-om jer nema slick gume ili ne daj boze da mu treba drumas ;)

Fet bajk.. Marko (njegov vlasnik) je jak kao konj iako nije biciklista. Voli prirodu i u letnjoj sezoni često vodi školarce na kurs preživljavanja. Sam bajk je dosta težak jer je ram čelični, pogon je nezgodan, 1X8.. nije ni za brdo a ni za ravnicu. Uzbrdo traži dosta snage, po ravnom nema neku brzinu. Gume: dosta su teške, unutrašnja je veličine gume za Yuga. Spoljašnje nenormalno zuje na asfaltu.. imaš osećaj da te juri gomila bumbara :) 

Na svaku turu se može MTB-om.. Rajko55 (po meni najjači cikloturista na našim prostorima pored Snežane Radojičić) već nekoliko sezona na ture ide MTB-om 26. Moj drugar Zoran do Hilandara sa mnon je išao MTB-om 26.. i ništa mu nije falilo. Mnogo bitnija je oprema.. kvalitetne bisage koje će zaštititi stvari od vode, dobar šator & vreća. 

• 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#23 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 06 December 2016 - 07:05 PM

Nemoj da ga lozis... jos ce da pomisli da je pismen i da zna koristiti kameru  n2:Heristical

Ubi me u pojam   n2:Heristical

• 0

#24 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 06 December 2016 - 09:27 PM

Grbiću, GPX fajl ne mogu da postavim jer sistem ne dozvoljava da se uploaduje takva vrsta datoteka. Kome treba ima na kraju posta link ka ruti na sporttrekeru pa neka odatle koristi trek.. ne može ga preuzeti ali može se ručno uneti na ride with gps ili neki drugi sajt.

• 0

#25 grbic

grbic
  • Members
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Posted 06 December 2016 - 10:10 PM

Grbiću, GPX fajl ne mogu da postavim jer sistem ne dozvoljava da se uploaduje takva vrsta datoteka.

Oprosticu ti ;)

Pa nisam ja trazio gpx...
  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#26 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1441 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 December 2016 - 10:38 AM

Pitanja za chamade, mada me interesuje sta misli svako ko je vozio dunavsku rutu.

Koja je razlika izmedju nase i rumunske strane, i sto se tice voznje a i ostalog?
Duva li tamo stalno vetar i koliko je (ako je uopste) zbog toga lakse voziti uzvodno, sa bilo koje strane?

Prakticno, interesuje me sve sto moze da se kaze, a sto bi pomoglo u odlucivanju kuda ici. Ruta bi sa jedne strane pocinjala ili se zavrsavala u Beogradu a sa druge isla u juznu Srbiju, prema Staroj planini.
  • 0

#27 Makarije

Makarije
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 257 posts
  • LocationNovi Sad (obronci Detelinare)

Posted 17 December 2016 - 11:10 AM

Ako vozis dunavsku rutu obavezno idi rumunskom stranom...vozi se tik uz Dunav,nema mnogo saobracaja,mnogo lepse,pitomije,sigurnije nego nasom stranom.

Sve je lepo objasnjeno na predhodnoj stranici...

• 2

#28 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1441 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 December 2016 - 11:31 AM

Ok, pretpostavio sam da je tako ali reko' bolje da pitam.
Nije chamade rekao zasto ste izabrali rumunsku stranu, makar ja ne primetih...

Hvala.
  • 0

#29 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 December 2016 - 12:51 PM

Pitanja za chamade, mada me interesuje sta misli svako ko je vozio dunavsku rutu.

Koja je razlika izmedju nase i rumunske strane, i sto se tice voznje a i ostalog?
Duva li tamo stalno vetar i koliko je (ako je uopste) zbog toga lakse voziti uzvodno, sa bilo koje strane?

Makarije je već napisao.. naša strana je lepa ali Rumunskom stranom je odlično, ali ZNAČI odlično. Jedino je zaguljena deonica dužine 14km od Orsove (Oršava) do gp Djerdap zbog ogromnog broja kamiona, ali preživi se i to. 

U tim selima pored Dunava Rumuni govore odlično naš jezik, ima i izvora na nekoliko mesta, a i prilično lako je naći mesto za šator. 

Moja je preporuka svima da voze ovom stranom Dunava. 

Prakticno, interesuje me sve sto moze da se kaze, a sto bi pomoglo u odlucivanju kuda ici. Ruta bi sa jedne strane pocinjala ili se zavrsavala u Beogradu a sa druge isla u juznu Srbiju, prema Staroj planini.

Od Djerdapa dalje preko Kladova, Brze Palanke i Negotina. Od Brze Palanke na 7-om kilometru možeš ići desno preko Slatine do Vratne i obići kanjon Vratne. Dalje ka Negotinu.. od Negotina ja bih odabrao pravac preko Rajca gde se mogu posetiti Rajačke Pimnice, a dalje preko Zaječara i Knjaževca ka Staroj planini.

• 1

#30 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • 1441 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 December 2016 - 01:07 PM

Super informacije, hvala :)
  • 0

#31 chamade

chamade
  • Members
  • 4455 posts
  • LocationBeograd

Posted 18 December 2016 - 08:14 PM

Vašar, Američke krofnice, blato, žbunje, problemi sa nogama.. nova priča, nova vikend tura. 

Idemo dalje.. komšija Jovan predlaže vikend turu do vodopada Veliki Buk, a ja prihvatam k'o iz topa   :)

Planirana vikend tura za 13 - 14 avgust. Jovan predlaže da skrenemo do jezera Zaova jer se te subote održava lokalna fešta. Taman prilika da vidimo neka poznata lica iz Požarevca, a možda se i omrsimo (gulaš ili nešto slično).. otkriću vam odmah tajnu u vezi gulaša - odličan beše pasulj te večeri iz konzerve. Aaaaauuuaaaa, od gulaša ne bi ništa. 

Start iz centra Smedereva u 7,30h.. ja stigao u 7,45h.. otegao se doručak :P

Ovoga puta 5-ica biciklista, s tim što peti, moj drug Zoran kreće iz Kaludjerice pa stiže nešto kasnije.

DSC08204.JPG

Pošto je bilo bzvz da Zoran juri za nama ja se okrećem i vozim iz grada prema Grockoj u susret njemu pa sa njim nazad za ovom trojicom. Susrećem ga u Brestoviku, 10 km od Smedereva gde se okrećem i sa njim vozim nazad preko Smedereva. 

U Smederevu prva pauza.. jbga, napravio sam 20km a iz grada nisam ni mrdnuo :) 

A na pauzi smotasmo tamo neke kolače.. dobri kolači, pravi veštački sa gustinom - kod mene važi pravilo: jedem sve što je slatko. 

DSC08209.JPG  

Krećemo iz grada dalje ka Požarevcu u nadi da ćemo stići Jovana i ostatak ekipe. Na izlazu iz grada nailazimo na stari Citroen pa smo okinuli po neku sličicu. 

DSC08215.JPG  

DSC08227.JPG  

Nastavljamo dalje ka Požarevcu ali ga zaobilazimo i nastavljamo obilaznicom. Nešto dalje skrećemo na lokalni put koji vodi ka Zaovi.. a lokalni put podrazumeva malo saobraćaja i dosta fine flore i faune. 

DSC08240.JPG  

Stižemo i do jezera Zaova gde nas čeka ostatak ekipe.  Pažnju nam privlači grmljavina koja dolazi iz 8 cilindara.. moram priznati da mi se svidja Ford Mustang. 

DSC08244.JPG  

Odsedesmo malo u hladovini medju Požarevljanim nadajući se onom gulašu ali nešto je zatajilo.. ne bi ništa od klope te se zadovoljismo kafom i krem bananicama. A nije ni dobro voziti punog stomaka, jelte, ipak su krem bananice lakše za stomak. 

DSC08245.JPG  

DSC08258.JPG  

Natakli smo pride i neku krofnicu i to je to.. dovoljno za početak.. tj, nastavak. 

Nastavak puta ubrzo se pretvorio u pakao.. Jovan nije hteo dalje glavnim putem već nekim sporednim kroz neka sela. Tako mu, kaže, zanimljivije. I bilo je zanimljivo prvih 6-7 km. Onda je asfalt nestao i sišli smo na zemljani put kroz njive. 

DSC08266.JPG  

DSC08267.JPG  

Od 5 bicikala jedan je fat bike, drugi je MTB 26, treći i četvrti su treking a peti je city sa drumskim gumicama 23-622. Ovaj sa drumskim gumicama proveo se kao nikad do tada po ovom finom zemljanom putu.. a gde je zemlja tu je, pogodite šta.. blato. A posle blata.. videćete u narednom prilogu. 

Ubrzo se put pretvori u blatnjavi put.. mi i nekako ali Boža sa drumskim nikako. 

DSC08269.JPG  

DSC08271.JPG

Po nekom nepisanom pravilu ja kao i obično uteram bajs u blato.

DSC08275.JPG  

Malo dalje svi završavamo u blatu.. a onda je i put nestao pa završismo u nekom šumarku. Dobro kad nas zmije ne pojedoše u onoj travuljini. 

DSC08280.JPG

DSC08285.JPG

DSC08288.JPG

Napokon izlazimo iz šume na seoski asfaltni put.. jooooj, kez nam bio do ušiju posle guranja i nošenja bicikala kroz žbunje i blato. 

DSC08294.JPG

U Svilajncu opet pauza u Žar Mance na pljedži.. inače, nije im neka klopa te odlučujemo da se ubuduće tu ne zaustavljamo. 

DSC08309.JPG

Kroz Despotovac smo samo prokurili.. e da, nismo baš projurili.. stali samo i na brzaka smotali po pljedžu koja je bila ohoho dobra.. i onda smo odjurili dalje. Ali, prc, džaba jurnjava.. dan je već bio pri kraju i sumrak as ubrzo stiže nekih 6-7 km od Despotovca. Zaustavljamo se pored puta na nekom ogradjenom placu gde dižemo šatore i pripremamo laku večeru.

DSC08314.JPG

DSC08315.JPG

Naredno jutro.. siti, odmorni i raspoloženi nastavljamo dalje ka vodopadu Veliki Buk udaljenom nekih 14-15km. 

DSC08330.JPG

DSC08344.JPG

DSC08349.JPG

I u nekom tamo selu opet pauza.. jbt, samo smo jeli, i jeli.. k'o gladne godine. 

DSC08363.JPG

Vodopad Veliki Buk.. nije bio nešto velik jer ga je avgustovsko sunce prilično ojadilo, al' ipak se moglo nešto videti. Kažu da je u prolećnom i jesenjem periodu dosta bogatiji sa količinom vode. Inače, visina vodopada je nekih 25 metara. 

DSC08413.JPG

DSC08421.JPG

DSC08427.JPG

DSC08432.JPG

U povratku Jovan i Marko (fat bike) ostaju jer je Jovanu oteklo koleno a Zoran, Boža i ja krećemo nazad ka Smederevu prilično žustrim tempom. 

Usput zastajemo od parka minijatura (maketa) gde senalaze manastiri u minijaturnom izdanju. Interesantno je za kratki obilazak.. cena ulaza je 150 din. 

DSC08447.JPG

DSC08464.JPG

DSC08472.JPG

DSC08479.JPG

Posle brzinskog razgledanja pržii smo do Smedereva sa vrlo kratkim pauzama jer je Zoran imao dodatnih 35km do Kaludjerice. 

DSC08498.JPG

Nemirni Yugo u kanalu pored puta negde kod Svilajnca.. ili je pre bio vlasnik nemiran i razigran  :P srećom parkirao ga je pre nego što smo mi naišli.

DSC08500.JPG

Kod Smedereva Zoran i ja se razdvajamo.. ja do kuće 3,5km a on 35km. Šta je to za njega.. jak je on   n2:Heristical  

DSC08501.JPG

DSC08503.JPG  

U prilogu ruta na sporttrekeru   http://www.sports-tr...4b0de1029de76e8  

Uskoro nova priča-nova tura  "Krv i znoj, trnje i blato"... a do tada pozdrav svima ;)

Attached Thumbnails

• DSC08378.JPG

• 3

#32 Milan_R

Milan_R
  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • LocationKrusevac

Posted 21 March 2017 - 11:31 AM