Ja sam zavirio tek u jedan mali delić naše lepe zemlje.. ali, bitno je nešto započeti a vremenom će se to, nadam se proširiti. Mnogi su na ovim mestima već bili a nekome će možda biti inspiracija da uz pomoć bicikla obidje nešto od zanimljivih i lepih destinacija u našoj zemlji. S obzirom da živim u Smederevu nekako je logično da prvo istražim taj deo Srbije istočno od Smedereva.. Podunavlje i Pomoravlje kombinovano sa Homoljem. A samo Homolje je poprilično veliko područje pa ima dosta da se istražuje. S obzirom da i ubuduće planiram da nastavim sa motanje/pedalanjem po Srbiji nekako je najbolje da sve to spakujem u jednu temu vezanu za Srbiju i njene lepote.
1. Na lepom plavom Dunavu.. i ponekoj planini usput Za početak.. pade jedna 4-dnevna tura krajem maja/početkom juna na kojoj mi se pored nekih mojih drugara iz Smedereva pridružio i moj prijatelj Makarije koji je inače i član ovog foruma. Kako je grad Smederevo pozicioniran na samom Dunavu mi smo od njega (Dunava) i krenuli nizvodno pa smo pri tom malo zavirili i u bratsku Rumuniju. Ruta je vodila preko GP Kaludjerovo kroz Rumuniju niz Dunav do Djerdapa i dalje do Brze Palanke. Tu se završio pretežno ravničarski deo puta koji smo zamenili usponom na Miroč i nešto jačim usponom preko Omana do Majdanpeka. Ostatak puta od Majdanpeka preko Kučeva je uglavnom bio blago naniže ili ravan sve do Smedereva. Kompletna ruta može se videti na http://www.sports-tr...4b087c5f7de27a9
Da ne dužim mnogo sa kuckanjem.. idemo na foto prilog:
Start iz SD sa junačkom ekipom u sastavu (s leva na desno) Igor (ja), Jovan Matavulj, Milan i dragan poznatiji na ovom forumu kao Makarije. Kao i obično ja sam opet najmladji. A kažu da su takvi i najgori
Grbavi most preko Dunava
Kovin - detalj
Belocrkvansko jezero
Rumunija, neposredno iza GP Kaludjerovo
Makarije u euforiji.. ovo mu je prva tura sa bisagama
Konj sa 5-om nogom
Bici veteran Jovan (ovaj robokap na biciklu) i njegov komšija Milan kome je takodje ovo prva tura
Ja u 3 dela
Najširi deo Dunava kod Golupca
Pećina i odlična izvorska voda na Rumunskoj strani negde preko puta Dobre
Dizanje kampa i noćenje pored samog Dunava a i pored magistrale
Nož, kašika, plin, pasulj, voda.. i poneka zmija u žbunju iza
Naredno jutro na Rumunskoj obali Dunava.. lepo i sveže, oprano dobrim pljuskom koji je protutnjao preko nas u sred noći
Zidine u Dunavu.. ne znam šta je ovo ali delovalo mi zanimljivo
Makarije u naletu.. odeee nizbrdo
Toplo vreme izmamilo je gomilu gmizavih stvorenja na put.. mnoga od njih platiše danak automobilskim točkovima
Manastir Mraconia
Konačno, dodjoh i do Decibela (Decebal)
Oršava (Orsova)
Uredna bici staza u Oršavi
Većina gradova u Rumuniji imaju označene i uredjene prilaze ili izlaze
Jeste kamenita ali i bremenita.. umetnik nije štedeo materijal
Na kraju drugog dana umesto noćenja na Dunavskoj plaži naišli smo na etno kamp Ljubičevac.. od nas sve preporuke za noćenje.
Noć u kampu Ljubičevac kod brze Palanke