Ručice menjača od praktično 100 evra bi trebalo da traju barem isto toliko godina, po meni.
Koliko je skuplje da su napravili taj deo od metala? 10, 20 evra? Planirano zastarevanje u punom sjaju.
Postavljeno 29 January 2018 - 04:12 PM
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 29 January 2018 - 09:00 PM
Izvini što sam ti uvredio šamaraljku...@Vidak
Ti i drugar ste imali tu nesrecu da vam er taj zub pojede. Moje pitanje je da li je drugar kupio nov bicikl i koliko je kilometara sa njim presao pre nego sto se ustanovio problem?
I u pravu si kad kazes da za skuplje grupe imas i nasitniji deo da kupis, ali taj deo kosta toliko da mozes skoro nove Veloce samaraljke da uzmes.
Primera radi ja kada sam rastavio samaraljku video sam da je taj zupcanik kao nov, i da iako je plastican da je to ipak komad debele i postojane plastike. Da je ipak metalni daleko lakse bih izvadio sajlu sigurno.
Svakako svi mi imamo i razlicite potrebe i prioritete kad su bicikli u pitanju. Medjutim nazvati Veloce dno dna je po meni ipak malo nedekvatno jer iako nema kvalitet Campijevih skupljih grupa, odnos cena i kvaliteta je na odlicnom nivou. Pogotovo jer je razlika u ceni izmedju novih grupa Campagnolo opreme drasticnija nego kod Shimana, a da li je opravdana procenite sami u ovom klipu.
I verovatno je stvar licne preferencije i ukusa, ali meni je Campagnolova ergonomija i dizajn daleko lepsi nego kod Shimana i kod visih a posebno kod nizih klasa....
Postavljeno 29 January 2018 - 09:31 PM
Rekao bi čovek da su vlasnici Campagnola u najmanju ruku milijarderi...Ručice menjača od praktično 100 evra bi trebalo da traju barem isto toliko godina, po meni.
Koliko je skuplje da su napravili taj deo od metala? 10, 20 evra? Planirano zastarevanje u punom sjaju.
Postavljeno 30 January 2018 - 04:53 AM
Izvini što sam ti uvredio šamaraljku...
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Postavljeno 30 January 2018 - 06:19 AM
Postavljeno 20 July 2020 - 04:34 AM
Postavljeno 20 July 2020 - 05:36 AM
Jedno pitanje za iskusnije, cisto da budem siguran.
Imam samaraljke za sedmofaz i treba da kupim novu kasetu i zadnji menjac. Medjutim, posto je razlika u ceni izmedju menjaca i kasete za sedmofaz i za osmofaz jako mala, kontao sam da je bolje da uzmem za osmofaz, jer je za osmofaz kaseta a ne racna a i menjac bi trebalo da je malo bolji za osmofaz.
Mogu li jednostavno tako uraditi i koristiti recimo od prve do pretposlednje brzine (jer ce samaraljke kliktati do sedme brzine)? To ne bi trebalo da pravi probleme u radu tih 7 brzina ili gresim?
Nejasno mi je pitanje.
Šta se menja? Menjač, ili kaseta, ili kaseta i menjač?
https://bicikl.bikeg...kompatibilnost/
Postavljeno 20 July 2020 - 06:01 AM
Jedno pitanje za iskusnije, cisto da budem siguran.
Imam samaraljke za sedmofaz i treba da kupim novu kasetu i zadnji menjac. Medjutim, posto je razlika u ceni izmedju menjaca i kasete za sedmofaz i za osmofaz jako mala, kontao sam da je bolje da uzmem za osmofaz, jer je za osmofaz kaseta a ne racna a i menjac bi trebalo da je malo bolji za osmofaz.
Mogu li jednostavno tako uraditi i koristiti recimo od prve do pretposlednje brzine (jer ce samaraljke kliktati do sedme brzine)? To ne bi trebalo da pravi probleme u radu tih 7 brzina ili gresim?
Postavljeno 20 July 2020 - 06:48 AM
Nejasno mi je pitanje.
Kaseta i menjac, rucice menjaca ostaju iste. Igor je odgovorio na pitanje. Dakle okidaci odnosno rucice menjaca moraju imati isti broj brzina kao kaseta. Hvala!
Šta se menja? Menjač, ili kaseta, ili kaseta i menjač?
https://bicikl.bikeg...kompatibilnost/
Postavljeno 20 July 2020 - 12:06 PM
Radice!
Menjaci zadnji 7, 8 i 9-ofaz imaju isti odnos, jedino osmofaz ima veci raspom izmedju limit srefica u odnosu na stare sedmofaz.
Teorijski sedmofaz samaraljka ce pokusavati da prebaci razmak lancanika na osmofaz kaseti ali ako nastelujes na sredini kasete sve ce to funkcionisati.
Razlika je 0.2mm u razmaku lancanika.
Evo malo i tabela:
kao i odnosi i kombinacije:
Posto imas sensha samaraljke nisam siguran da one imaju isti potez sajle kao i shimano index 7, bolje prvo proveri sa nekim zadnjim shimano menjacem. Mislim da sensha zadnji vuce kao sram ako je tako treba samo da ih uparis sa sram 8--fazom.
Naravno trebas da pazis ako kupujes osmofaz kasetu da imas freehub za 8,9,10 brzina a ne za sedam, za sedam brzina su stariji tockovi sa kracim nosacem kasete.
Moje iskustvo je sa sram gripshift600 7s, shimano dx 7s, kao i neki turney i sve to je radilo na osmofaz hg-40 kaseti.
Postavljeno 20 July 2020 - 03:14 PM
Postavljeno 20 July 2020 - 03:20 PM
... to sto sad imam ne radi nikako dobro...
a sta imas?
...Na oglasu preko kojeg se na Aliju prodaje Sensah pise da je grupa kompatibilna sa Shimano road komponentama...
a zasto ne porucis odmah i SENSAH zadnji menjac zajedno sa...
msm, ako vec porucujes samaraljke, onda ne bi trebalo da imas mnogo dilema?!?!
Postavljeno 20 July 2020 - 03:24 PM
Nemojte samo mešati menjače, ručice menjača, kasete, lance.
Da, mnogi menjači imaju isti pomeraj, za isto povlačenje sajle, ali zavisi i od ručice menjača, a i od kasete, hoće li sve to zajedno raditi kako treba. Zato sam u prethodnom postu i pitao šta se sve menja, šta ostaje, ili šta se sve razmatra za zamenu.
Pošto je mali milion mogućih permutacija, sve sam zabeležio na sajtu (pošto ne mogu to sve pamtiti), u odeljku "kompatibilnost", a napisao sam i uputstvo kako se koriste date tabele (barem je meni tako najlakše).
Tako može svako za sebe videti.
Postavljeno 20 July 2020 - 05:35 PM
Odlican je Reljin sajt sa preglednim tabelama i to bi trebalo da ti resi svaku zabunu.
Ali pravo pitanje je koliko vuce samaraljka.
Lako ces proveriti ubaci sajlu i zategni je rukom, markiraj izolir trakom na deset santimetra od rucice, isklikci sve klikove, sest, i izmeri koliko je santimetara privucena izolir traka. Jedan potez je izmerena razdaljina podeljeno sa sest.
Kod shimano sedmofaza je 2.9mm a kod Srama ~4.54mm ili 5.0mm vise nisam siguran.
Cesto je na Aliju kao kompatibilnost navedeno SRAM/Shimano ali to se odnosi na kasete i lance ali ne i na rucice/menjace.
Postavljeno 20 July 2020 - 05:39 PM
a sta imas?
a zasto ne porucis odmah i SENSAH zadnji menjac zajedno sa...
msm, ako vec porucujes samaraljke, onda ne bi trebalo da imas mnogo dilema?!?!
0 članova, 4 gosta, 0 anonimnih korisnika